Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

0
957

Τελευταία την είδαμε σαν την καλή νεράιδα νονά της Σταχτοπούτας στο νέο ομώνυμο φιλμ της Ντίσνεϋ που σκηνοθέτησε ο πρώην αγαπημένος της Κένεθ Μπράνα, αλλά την έχουμε απολαύσει και σε υπέροχες ερμηνείες για τις οποίες έχει προταθεί ακόμη και για Όσκαρ όπως αυτή σαν βασίλισσα Ελισάβετ στο φιλμ «The Κing’s Speech» που ο Κόλιν Φερθ κέρδισε το Όσκαρ και εκείνη το BAFTA β’ γυναικείου ρόλου.

Μέχρι πρόσφατα ήταν παντρεμένη με τον διάσημο σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον σε πολλές ταινίες του οποίου έχει πρωταγωνιστήσει και έχουν δυο παιδιά. Ο λόγος για την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ…..

 

Ποια είναι

Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ γεννήθηκε στις 26 Μαϊου του 1966 στο Γκόλνερς Γκρην του Λονδίνου. Η μητέρα της Έλενα έχει εβραϊκή καταγωγή από οικογένεια ευγενών από την Ισπανία και είναι ψυχοθεραπεύτρια κι ο πατέρας της Ρέημοντ Μπόναμ Κάρτερ που έχει προγόνους διακεκριμένους πολιτικούς , ήταν τραπεζίτης και το 1960 εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Αγγλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον.

Η Έλενα έχει δυο μεγαλύτερους αδελφούς , παρακολούθησε το Γυμνάσιο του Νότιου Χάμστεντ και έκανε τα Α levels της στο Σχολείο του Γουέστμίνστερ. Δεν πήγε στο Κινγκς Κόλετζ στο Καίμπριτζ για σπουδές , γιατί γνώριζε ότι θα τα παρατούσε για να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού.

Όταν ήταν πέντε ετών η μητέρα της έπαθε νευρικό κλονισμό από τον οποίο συνήλθε μετά τρία χρόνια. Αυτή η εμπειρία την ώθησε να μελετήσει & την ψυχοθεραπεία. Πέντε χρόνια μετά ο πατέρας της προσβλήθηκε από καρκίνο του αυτιού και στην εγχείρηση να τον αφαιρέσουν έμεινε παράλυτος.

Με τα αδέλφια της να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο η Έλενα στα δεκατρία της κλήθηκε να βοηθήσει τη μητέρα της να τα βγάλει πέρα . Ο πατέρας τη πέθανε το 2004 . Η μικροσκοπική, μόλις 1,57 ύψος , αλλά θαυματουργή στη σκηνή Έλενα δεν πήγε σε κάποια Σχολή Δραματικής Τέχνης , όμως κέρδισε ένα χρηματικό ποσό το 1979 σε εθνικό διαγωνισμό διηγήματος , το οποίο χρησιμοποίησε για την προβολή της στο χώρο του θεάματος.

Την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση έκανε στα 16 της σε ένα διαφημιστικό σποτ για την τηλεόραση, συνέχισε με ένα μικρό ρόλο σε ένα σήριαλ μέχρι το 1986 που πρωταγωνίστησε στο «Lady Jane».

Εμφανίστηκε και στο πλευρό του Ντον Τζόνσον στο «Miami Vice» τo ‘86-87, δίπλα στον Ντερκ Μπόγκαρτ πάλι το 87 στο φιλμ «The Vision», με τον Στιούαρτ Γκρέιντζερ και τον Κρίστοφερ Πλάμμερ στο «A Hazard of Hearts». Κι από τότε χρόνο με το χρόνο είτε με τις συμμετοχές της στη μεγάλη οθόνη είτε στη μικρή κέρδιζε και την καρδιά των θεατών και την πένα των κριτικών.

Αν και την συγκαταλέγουν ανάμεσα στις πιο εκκεντρικά & κακόγουστα ντυμένες, εν τούτοις το 2006 λανσάρισε τη δική της σειρά ρούχων που ονόμασε «The Pantaloonies» . Μέσα σε όλους τους ρόλους της αναφέρουμε και αυτόν ως Ελίζαμπεθ Τέηλορ στην ταινία «Μπάρτον και Τέηλορ» το 2013. Η ηθοποιός μιλά καλά γαλλικά κι έχει πάρει μέρος σε γαλλικές ταινίες.

Προσωπικά

Το 1994 η καλλιτέχνης συνδέθηκε με τον διάσημο Άγγλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα, ο οποίος αν και βρισκόταν σε διάσταση με τη γυναίκα του Έμμα Τόμσον, δεν είχε πάρει διαζύγιο.

Έπειτα από πέντε χρόνια συμβίωσης, η σχέση τελείωσε. Το 2001 κι ενώ γύριζε το φιλμ «Ο πλανήτης των πιθήκων» η Έλενα «τάμπλεξε» με τον Αμερικανό πρωτοποριακό εκκεντρικό (αν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε!) σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον, ο οποίος και τις έδωσε ρόλους σε όλες του τις ταινίες.

Ο Τιμ κι η Έλενα έμεναν σε δυο γειτονικά ξεχωριστά όμως σπίτια στο Λονδίνο. Το ένα ανήκε στην Έλενα, αργότερα ο Τιμ αγόρασε και το άλλο και τα συνέδεσαν.

Το 2006 αγόρασαν το Mill House στο Σάττον της Αγγλίας. Το ζευγάρι απέκτησε δυο παιδιά , ένα γιο και μια κόρη. Ατυχώς όμως, η συμβίωση δεν τους έφερε και α καλύτερα αποτελέσματα και το 2014 ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν φιλικά.

Το 2012 η βασίλισσα της Αγγλίας της απένειμε στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ τον τίτλο Commander of the Order of the British Empire (CBE) για την προσφορά της στην τέχνη.

Οι αντιφατικές της στιλιστικές προτιμήσεις έγιναν αντικείμενο σχολίων πολλές φορές. Αν και το look της είναι εκκεντρικό πάντα και περίεργο, επηρεασμένο από τη Βικτωριανή εποχή συνήθως ή από τις δημιουργίες της Βίβιαν Γουέστγουντ και τη γκαρνταρόμπα της Μαρίας Αντουανέτας, το περιοδικό Vanity Fair την συμπεριέλαβε ανάμεσα στις Πιο Καλοντυμένες του 2010, ενώ ο οίκος Μαρκ Τζέικομπς της ανέθεσε τη διαφημιστική καμπάνια της συλλογής του το 2011.

Είπε

«Πιστεύω ότι τα πάντα στη ζωή είναι τέχνη. Το τι κάνεις, το πώς ντύνεσαι, το πώς μιλάς, το πώς αγαπάς, το τι πιστεύεις, το πώς γελάς, ακόμη και το πως πίνεις το τσάι σου , το πώς διακοσμείς το σπίτι σου, το πώς φτιάχνεις τη λίστα για τα ψώνια σου, το πώς αισθάνεσαι. Η ζωή είναι τέχνη».

«Συχνά ο τύπος κριτικάρει το τι φοράω. «Καταστροφικό ντύσιμo», μου γράφουν.»

«Μου πήρε χρόνο για να ωριμάσω, να γίνω γυναίκα και να είμαι ευτυχισμένη μ αυτό.»

«Χαίρομαι όταν με πλησιάζει ο κόσμος στο δρόμο και επαινεί την ηθοποιία μου. Τους είμαι ευγνώμων γι αυτό».

«Για μένα το να αλλάζω ρόλους, είναι ευχή, γιατί έτσι ξεφεύγω από τον εαυτό μου.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here