Αλέξης Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει-Οι 5+1 Δεσμεύσεις.

0
293

Ως «ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή» χαρακτήρισε το 3ο συνέδριο του κόμματος που ξεκίνησε την Πέμπτη, στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Tae Kwon Do), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί «αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.

Συγκεκριμένα:

  1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
  2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  3. Μικρομεσαίοι-Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικρό-πιστώσεις
  4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
  5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Την ίδια στιγμή, κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν «το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές».

«Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «ευθύνη απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας, ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου, ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές» και πρόσθεσε «Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην αναγκαστική καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «ίσως το Συνέδριο να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε» όταν είχε εξαγγελθεί.

«Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας»…είπε, δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλέξης Τσίπρας-Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Από το βήμα αυτού του Συνεδρίου ο κ. Τσίπρας έστειλε σημαντικά πολιτικά μηνύματα.

Αφενός προς το ΚΙΝΑΛ και τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς καλώντας τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι στην κοινωνία και στους προοδευτικούς πολίτες και να τοποθετηθούν για ένα ριζοσπαστικό – προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. «Τους καλώ να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα μια προοδευτική κυβέρνηση…υπάρχει θέση και χώρος για όλους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. 

«Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής», την πρώτη Κυριακή συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ «ανοιχτό βιβλίο» όπου όπως είπε «ούτε αποκλείει αλλά ούτε και μπορεί να περιμένει κανένα».

Και προφανώς όχι άνευ λόγου αναφέρθηκε στα παραδείγματα των κυβερνήσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία λέγοντας ότι «θέλουμε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην ήπειρο μας…Και το επόμενο βήμα θα γίνει εδώ στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές».

Αφετέρου στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι «Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την τραγική κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ερχόμαστε να την αλλάξουμε εκ βάθρων» και περιέγραψε ένα προς ένα τα νομοσχέδια που θα καταργήσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως ο νόμος Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, ο νόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ο πτωχευτικός νόμος, ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, ο νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.α. 

Τέλος, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τα στελέχη του να ανοίξουν το κόμμα σε όλα τα μέλη του «από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό».

Αλληλεγγύη στην Ουκρανία κριτική στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «όλοι μας εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό» διότι «το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται. Τη Ρωσία του Πούτιν που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Και πρέπει να πιεστεί με κάθε μέσο να σταματήσει την εισβολή».

«Ευθύνες όμως», είπε, «υπάρχουν και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί το 1999, παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με επεμβάσεις τους  και δεν έκαναν ότι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here