Αντιδρούν οι Υπηρεσίες Ασφαλείας του Ισραήλ στην άνευ όρων προσέγγιση με την Τουρκία…του Ανδρέα Μουντζουρούλια.

0
243

Αποκάλυψη Shin Bet: «Οποιαδήποτε διαδικασία εξομάλυνσης με την Τουρκία πρέπει να περιλαμβάνει τον περιορισμό της δραστηριότητας της Χαμάς στην Τουρκία».

Με λίγα λόγια, εάν σταματήσει η συνεργασία Χαμάς-Τουρκίας, τότε το Ισραήλ είναι έτοιμο για προσέγγιση με τον Ερντογάν. Aυτό το συμπέρασμα βγαίνει με όσα αποκαλύπτει ο Ισραηλινός δημοσιγράφος Barak Ravid.

Το Ισραήλ στέλνει τελεσίγραφο στην Τουρκία, με τον Ερντογάν μάλλον να το δέχεται. Πρόκειται για μία κακή εξέλιξη για τα Ελληνικά συμφέροντα, καθώς παρά τις ισραηλινές διαβεβαιώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, πως δε θα επηρεαστούν οι σχέσεις σε περίπτωση ομαλοποίησης των Τουρκοισραηλινών σχέσεων, φαίνεται πως η Αθήνα θα δεχθεί άλλη μία γεωπολιτική ήττα, μετά τον East Med.

Σύμφωνα με το Axios.com, «Ισραηλινοί αξιωματούχοι βλέπουν τις κινήσεις του Ερντογάν να επιδιορθώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ως μέσο για να βελτιώσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία και εν μέσω οικονομικής κρίσης».

«Ένα σημαντικό εμπόδιο θα είναι η σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς, η οποία δρα ελεύθερα στην Τουρκία. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η μαχητική ομάδα διευθύνει επιθέσεις από ένα αρχηγείο στην Κωνσταντινούπολη».

«Ανώτερος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έστειλε μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες για να καθησυχάσει την Ελλάδα και την Κύπρο ότι η προσέγγιση με την αντίπαλό τους, την Τουρκία, δεν θα γίνει εις βάρος των συνεργασιών του Ισραήλ μαζί τους», αναφέρει στο σάιτ στο τέλος.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο αμερικανός αναλυτής Τζόναθαν Σάντσερ, υποστήριξε επικαλούμενος το ισραηλινό Κανάλι 12, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ζήτησε από τη Χαμάς να εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Το Ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι ο Ερντογάν διώχνει τη Χαμάς από την Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ξεκινήσει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ. Είμαι δύσπιστος. Αλλά μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για παρακολούθηση».

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν χορηγήθηκαν βίζες μακράς διάρκειας σε στελέχη της Χαμάς και ότι ορισμένα μέλη της προσήχθησαν για ανάκριση στην Κωνσταντινούπολη προτού απελαθούν.

Ταυτόχρονα πάντως, το Ισραήλ ανησυχεί για την είδηση ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να διορίσει τον στενό συνεργάτη του, Οποκ Ολοτάς, επόμενο πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ. Ο Ολοτάς, κατά το ισραηλινό ΥΠΕΞ, εκφράζει ισχυρές αντί-ισραηλινές, ακόμη και αντισημιτικές απόψεις καθώς έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα παρουσίας στα παλαιστινιακά εδάφη και ότι πραγματοποιεί εθνοκάθαρση.

Χρηματοδότης της Χαμάς

Πέρα από τη δημόσια στήριξη που παρείχε ο Ερντογάν στους ηγέτες της Χαμάς, τον Φεβρουάριο του 2021, η Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές είχαν αποκαλύψει τη διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Χαμάς, μετά την κατάσχεση εμπορευμάτων και χρημάτων που προορίζονταν για την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση.

Η Σιν Μπετ (Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) μαζί με το υπουργείο Άμυνας είχαν γνωστοποιήσει ότι πέτυχαν την παρεμπόδιση μεταφοράς τουρκικών εμπορευμάτων αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων και ποσά χρημάτων που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της Χαμάς.

Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post παρουσιαζόταν ο τούρκος πρόεδρος μαζί μ’ ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία. Το Ισραήλ είχε πολλές φορές στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί προς την Άγκυρα για στήριξη της Χαμάς και για τη φιλοξενία ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στο τουρκικό έδαφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here