Απαράδεκτοι και ελεεινοί: Αθωώνουν την Τουρκία και επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Αναστασιάδη!…..του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
185

Ξεκίνησε, πληροφορούμαι, από τους γνωστούς κονδυλοφόρους της Λευκωσίας η εκστρατεία εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγορούν, όπως αντιλαμβάνομαι, ότι δεν έδωσε πολλά στο «πάρε-δώσε» με την Τουρκία, και ότι έπρεπε να δώσει περισσότερα. Μου λένε ότι τα πρώτα κείμενα θα εμφανιστούν σήμερα κιόλας…….

Το γνωρίζω πως πρόκειται για τρέλα, διότι ο κ. Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα ξεπέρασε και τα δικά του όρια. Έβαλε στα πόδια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις «κόκκινες γραμμές» του, ζητήματα σοβαρά για την Κύπρο, τα οποία είχε υποσχεθεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτα.

Πήρε το ρίσκο και το έκανε. Διαφωνήσαμε μαζί του, και είχαμε προβλέψει το αποτέλεσμα: ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, θα ζητούσε ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος πολύ σωστά είπε «μέχρι εδώ και μη παρέκει». 

Οι ίδιοι άνθρωποι, λοιπόν, που τον χειροκροτούσαν επειδή κατέρριψε τις «κόκκινες γραμμές» του υποχωρώντας με τραγικό τρόπο, έρχονται σήμερα να τον κατηγορήσουν. Ισχυρίζονται οι άθλιοι ότι λόγω του Αναστασιάδη κατέρρευσαν οι συνομιλίες. 

Ενώ οι πάντες γνωρίζουν, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το ξέρει, ότι δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα στην Ελβετία, λόγω της παντελούς άρνησης της Τουρκίας να κάνει έστω και μία υποτυπώδη υποχώρηση προς τον κ. Αναστασιάδη. Για να μπορεί και αυτός, επιστρέφοντας στο νησί, να πει στο λαό ότι «πήρε κάτι». 

Τον Ιανουάριο κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεν μάσησε και τους «τάπωσε». Τα έγγραφα του ΟΗΕ κατέρριψαν όλες τις κατηγορίες.

Ο κ. Κοτζιάς ήταν εκεί για να διαπραγματευθεί, όπως έκανε και στον Κραν Μοντάνα, αλλά ο πολύς Τσαβούσογλυ είχε φύγει ήδη για την Τουρκία.

Τα γεγονότα είναι φρέσκα στο μυαλό μας και, όπως είπα, τα έγγραφα ομιλούν από μόνα τους. Τώρα, τα βέλη στρέφονται εναντίον του κ. Αναστασιάδη.

Οπαδός του δεν είμαι, έχω γράψει τα μύρια εναντίον του, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Έδωσε τις δικές του μάχες, με την υποστήριξη της Ελλάδας, υποχώρησε δραματικά και επικίνδυνα, θα έλεγα, και έμεινε στο τραπέζι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, πιστεύοντας σε αυτό που είχε αποφασίσει από καιρό: στην επίλυση του Κυπριακού. 

Οι υποχωρήσεις του ήταν τραγικές, αλλά την ίδια στιγμή ήταν μία πολιτική πράξη ενός ανθρώπου που την ήθελε τη λύση. Για το πάθος του υπέρ της λύσης, δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε.

Η κριτική μας είναι για τη μέθοδο που ακολούθησε, και ευτυχώς όσα έδωσε τα απέσυρε μετά το ναυάγιο, διότι θα έβαζε σε μπελάδες και τον εαυτό του και τον επόμενο πρόεδρο της Κύπρου, εάν διεκδικήσει την επανεκλογή του και χάσει. 

Όμως, είναι άδικο και απαράδεκτο, να τον κατηγορούν ότι η Διάσκεψη κατέληξε σε αποτυχία, επειδή δεν έδωσε περισσότερα. Πρόκειται για πράξη δειλών ανθρώπων, ο ισχυρισμός ότι οι Τούρκοι έκαναν βήματα μπροστά και ότι δήθεν δεν τους…..συνάντησε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Είναι ένα τεράστιο ψέμα.

Όλες οι ευθύνες για το ναυάγιο ανήκουν στην Τουρκία και είναι τραγικό για την Κύπρο ότι βρέθηκαν κονδυλοφόροι να αθωώσουν την κατοχική δύναμη και να φορτώσουν τις ευθύνες της Τουρκίας στον κ. Αναστασιάδη. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αντιλαμβάνομαι ότι πίσω από τις διαρροές ότι φταίει ο κ. Αναστασιάδης είναι ένας ανώνυμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τον γνωρίζουν οι πάντες. Όπως και οι προηγούμενοι από αυτόν, θα επιβραβευθούν από αυτούς που εξυπηρέτησε. 

Η κατάσταση που δημιουργεί εναντίον της Κύπρου και του προέδρου της είναι μέρος ενός βρώμικου σκηνικού που καθοδηγείται από το εξωτερικό και σ’ αυτό συμμετέχουν «ελληνόφωνοι» γραφιάδες, οι οποίοι ξεπέρασαν σε «τουρκολαγνία» και τον ίδιο τον Ερντογάν. Ντροπή τους. 

Τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη για το Κυπριακό δεν πρόκειται να τις υποστηρίξω ποτέ. Διαφωνώ, και είναι εντελώς λάθος. Όμως, θα τον υποστηρίξω όταν βάλλεται αδίκως. Οι Τούρκοι και ο κ. Άιντα σκόπευαν και σχεδίαζαν τον εξευτελισμό του και ήταν σ’ αυτό το σημείο που αποδείχθηκε καθοριστική η παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά. 

Η φράση του στον κ. Γκουτέρες, ότι θα τον στηρίξουμε και θα τον προστατεύσουμε μέχρι το τέλος, ήταν καθοριστική για να κηρυχθεί η λήξη και να αποδειχθεί, στο περίφημο δείπνο, ότι οι Τούρκοι πήγαν στο Κραν Μοντάνα για να μην δώσουν και να φορτώσουν τις ευθύνες στον Κύπριο ηγέτη. 

Είναι τραγικό για τον ίδιο, ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τούτο το σχέδιο είναι άνθρωποι που προστάτευσε και πήρε στη δούλεψή του…Τα λάθη στις επιλογές των ανθρώπων πληρώνονται κύριε Πρόεδρε. 

Κλείνω με την ευχή ότι θα αποφασίσει να τους ξεμπροστιάσει, διαφορετικά αν σιωπήσει θα τον εξοντώσουν πολιτικά…έχει υποχρέωση προς τους πολίτες να μιλήσει.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here