Βούτσης: Σε διάστημα κάποιων μηνών θα γίνει η δημοσίευση του Φακέλου Κύπρου.

0
179

Σε εύλογο χρονικό διάστημα – διάστημα κάποιων μηνών – θα γίνει η δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου και θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων που μέχρι σήμερα φέρουν τον χαρακτηρισμό «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα».

Λίγες μόλις, ώρες προτού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραδώσει το υλικό του Φακέλου της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 για να φτάσει ως τη σημερινή φάση, δηλαδή τη φάση της παράδοσης όλου του υλικού της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που είχε συγκροτηθεί το 1986 προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον της ανεξαρτησίας του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, με κοινή ευθύνη των δύο εθνικών αντιπροσωπειών, θα υπάρξει δημοσίευση όλου του υλικού που παραδίδεται σήμερα στην Κύπρο και απαντά και με ποιον ακριβώς τρόπο θα προχωρήσει η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων. 

«Είμαι σίγουρος ότι και επιστημονικά θα προσεγγιστούν πλευρές οι οποίες μέχρι τώρα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν μείνει στη σκιερή πλευρά αυτής της δραματικής υπόθεσης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος απαντά και τι άλλο σημαίνει η παράδοση του Φακέλου για να φωτιστούν περισσότερο αυτές πτυχές της ιστορίας. 

Ο πρόεδρος της Βουλής ερωτάται και για τους 11 φακέλους που λείπουν από το αρχείο του Φακέλου της Κύπρου αλλά που ευτυχώς το υλικό τους δεν θα μείνει στο σκοτάδι διότι βρέθηκαν οι ηχογραφημένες μαρτυρικές καταθέσεις που βρίσκονταν μέσα σε αυτούς και άρα το υλικό δεν έχει χαθεί «ούτε κατά κεραία». 

Όσο για το πώς και ποιοι μπορεί να ευθύνονται για την εξαφάνιση των 11 φακέλων αλλά και για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευθύνες, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει:

«Δεν θέλω να περάσει από το μυαλό μου ότι έγινε κάποια υπεξαίρεση. Ελπίζω να αποδειχθεί ότι είναι τεχνική η απώλεια η οποία έχει επισυμβεί» και ότι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σε άλλα αρχεία που τηρούνται στη Βουλή. 

Ο κ. Βούτσης και προαναγγέλλει ότι αντίστοιχη επιστημονική εργασία ψηφιοποίησης και ταξινόμησης θα προχωρήσει και για τα αρχεία των άλλων εξεταστικών επιτροπών που είχαν συσταθεί στο παρελθόν στη Βουλή των Ελλήνων. 

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει σήμερα το πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Την Κυριακή το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα δημοσιεύσει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Βουλής ο οποίος απάντησε και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Υ.Γ. Στη Λευκωσία 34 αντίγραφα του «Φακέλου της Κύπρου»: Άρχισε η μεταφορά τους από τη Βουλή.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here