ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ: Έχει τεράστια διαφορά το «Μακεδόνας» από το «Πολίτης Severna Makedonija»

0
185

Υπάρχει μια σοβαρή γκρίζα ζώνη στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού που έχει να κάνει με την «διπλή εθνικότητα»  του κρατιδίου.

Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι «Macedonian/Citizen of the Republic of North Macedonia».

Η Ελλάδα συνεπώς θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος.

Ο ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί ναι μεν σαφή βελτίωση ΑΛΛΑ η  αποδοχή της «διπλής εθνικότητας» όπως προκύπτει, μόνο στην «ειρήνη και σταθερότητα» δεν θα συμβάλλει.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να καταντήσουμε με ένα νέο FYROM, όπου όλος ο πλανήτης τους έλεγε «Μακεδονία» και εμείς «ΠΓΔΜ», συμφωνία που πιθανόν ξέχασε ο Μητσοτάκης ότι και αυτή δεν ψηφίστηκε ποτέ από καμία Βουλή.

Ναι μεν είναι επωφελές για την Ελλάδα το «Erga Omnes», γραμμή που είχε επιβάλλει ο Κώστας Καραμανλής, αλλά εάν αποδεχθούμε «διπλή εθνικότητα», μόνο ζημιά θα κάνουμε στα εθνικά συμφέροντα.

Για αυτό κύριε Πρωθυπουργέ πρέπει να ξεκαθαριστεί ΕΔΩ και τώρα αλλιώς θα τορπιλίσει ολόκληρη την συμφωνία, διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here