ΕΚΤΑΚΤΟ: ΑΝΕΒΛΗΘΗ η ψήφιση του Προϋπολογισμού 2020 και Τεχνικού Προγράμματος λόγω αποχής της αντιπολίτευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο!

0
874

Στην σημερινή συνεδρίαση 27/11/19 του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θεωρείται η πιο σημαντική για τη λειτουργία του Δήμου Κηφισιάς, ήταν η ψήφιση (1) του Τεχνικού προγράμματος και (2) του Προϋπολογισμού για το 2020.

Σε δύο συνεδριάσεις από τις 6.30μμ και μετά,  επρόκειτο να συζητηθούν και μάλλον να ψηφιστούν ώστε να μπορέσει να εγκριθεί στην συνέχεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, τα δύο εργαλεία του Δήμου για να μπορέσει να σταθεί ο Δήμος Κηφισιάς.

Στην πρώτη συνεδρίαση στις 6.30μμ επρόκειτο να  συζητηθούν εκτός από το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα τέλη ύδρευσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επιδόματα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ενώ μετά τις 9.30μμ επρόκειτο να ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό 2020.

Αποχή της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποχή αποφάσισαν 8 Δημοτικοί Συνδυασμοί, οι οποίοι έχουν και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, λίγες ώρες πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία που έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και ως σύνολο διαφορετικών συνδυασμών, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει.  Όπως για πρώτη φορά δηλώνεται και αποχή.  Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την αναβολή λόγω μη απαρτίας, που δεν είχε δηλωθεί ποτέ ως εσκεμμένη.

Στην πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ συνεδρίαση για τη λειτουργία του Δήμου Κηφισιάς έχουμε ασυμφωνία  πριν καν την έναρξή της.

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν οι 8 Συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης για την αποχή, είναι ο μη επαρκής χρόνος που δόθηκε για συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος ώστε να συμπληρώσουν και αυτοί τις προτάσεις τους κάτι που θεωρούν ότι έγινε εσκεμμένα.

Η επιστολή που κατατέθηκε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8 παρατάξεις έχει ως εξής:

Κηφισιά 27/11/2019

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Οι 8 παρατάξεις μας, οι οποίες  όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εκπροσωπούν πλέον του 50% των πολιτών, ξεκίνησε την παρούσα δημοτική θητεία εκλέγοντάς σας ομόφωνα στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνοντας έμπρακτα στο πρόσωπό σας συναίνεση και  εμπιστοσύνη, παρά τις προσβλητικές και προκαταβολικές «προειδοποιήσεις» του Δημάρχου ότι τυχόν μη επίτευξη απαρτίας θα στηλιτεύεται επικοινωνιακά.

Εμπιστοσύνη  ότι θα ασκούσατε τις αρμοδιότητές σας σύμφωνα με τον Νόμο και τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κυρίως όμως,  ότι θα τηρούσατε την θεσμική  και αυτονόητη δημοκρατική σας υποχρέωση  να σέβεστε και να διασφαλίζετε τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν.

Να παρέχετε έγκαιρη, πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Να συντονίζετε τις συζητήσεις ως Πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή του συνόλου των πολιτών και όχι ως Πρόεδρος του Δημάρχου.

Σας υπενθυμίζουμε  ότι αυτή σας η υποχρέωση δεν μπορεί να περιοριστεί και να καταργηθεί από κανέναν νόμο  γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί αδιαμφισβήτητο περιεχόμενο της Δημοκρατίας.

Σας επισημαίνουμε ότι κάθε νόμος και εν προκειμένω ο Νόμος περί κυβερνησιμότητας πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται υπέρ των πολιτών και της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών  και όχι ως «δεκανίκι» και μοχλός κάλυψης της κάθε αδυναμίας των Διοικούντων  ή προκάλυμμα της υπεροψίας, της αλαζονείας και των αντιλήψεων που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα απαντώνται.

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, έχει αποκλίνει της Δημοκρατικής λειτουργίας του, με δική σας ευθύνη,  και αυτό αποβαίνει  σε βάρος των πολιτών του Δήμου μας.

Η συναίνεση, την οποία επικαλείσθε και η συμμετοχή μας στην προετοιμασία και λήψη, τουλάχιστον των σημαντικότερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τη διαδικασία ενημέρωσης και ψήφισης των κανονιστικών αποφάσεων για τον καθορισμό των τελών του 2020, ήταν ψευδεπίγραφη.

Αποτελεί πολιτική και επικοινωνιακή μεθόδευση υφαρπαγής της ψήφου μας και της φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης, με μόνιμη δικαιολογία την έλλειψη του χρόνου, τη στιγμή που ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης.

Μας καλέσατε για την υποβολή προτάσεων μόνο για το «Θεαθήναι».

Η υποβολή από εμάς, τους εκπροσώπους  8 Δημοτικών παρατάξεων εναλλακτικής πρότασης – Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος,  αποτελεί απόδειξη ότι οι παρατάξεις μας θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν χωρίς φοβικά σύνδρομα, εμμονές, μικροψυχίες και ηγεμονικές συμπεριφορές και ότι δεν φοβόμαστε τη θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων και την ψηφοφορία στα πλαίσια του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οφείλουμε όμως, στους πολίτες, τους οποίους εκπροσωπούμε, να αντισταθούμε:

Στις συνεχείς αυθαιρεσίες του Προέδρου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του και την ανυπόστατη κατηγορία ότι  όλοι εμείς «στέλνουμε το Δήμο στα βράχια» και ότι μόνο εκείνοι, οι ολίγοι, ενδιαφέρονται για τους πολίτες.

Στην περιφρόνηση των διαδικασιών και των διατάξεων του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη μας και οδηγεί στην κατάλυση της λειτουργίας του κυρίαρχου οργάνου του Δήμου μας.

Στον εμπαιγμό που  επιχειρείται και υλοποιείται σε βάρος των ΠΟΛΙΤΩΝ, με τη λήψη αποφάσεων που οι λίγοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, για δικούς τους λόγους μεθοδεύουν και ψηφίζουν.

Στην επιλεκτική πληροφόρηση και τροφοδότηση με στοιχεία που παρουσιάζονται στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σκοπίμως, πάντα την τελευταία στιγμή, κατά παράβαση κάθε νομοθετικής διάταξης και με αντικατάσταση των δεδομένων που έχουν ψηφιστεί στην Οικονομική και την Εκτελεστική Επιτροπή.

Στην σιωπηρή παράταση της θητείας των μελών των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου 3 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Στην μη κάλυψη των θέσεων των Αντιπροέδρων των Νομικών Προσώπων που σκοπεύατε να οικειοποιηθείτε, παρά τις εξαγγελίες σας περί ισότιμης συμμετοχής και προσφοράς όλων των παρατάξεων στη Διοίκηση του Δήμου μας.

Την ουσιαστική άρνησή σας για ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ με τις δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Κατόπιν αυτών, επειδή αποστείλατε, νομιμοφανώς και όχι νομίμως, για την ίδια ημέρα στις 18.30 μμ ημερήσια διάταξη για την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία «στριμώχνετε» σε ένα τρίωρο 1) Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως 2) 19 θέματα μείζονος σημασίας για το Δήμο 3) Συζήτηση επί του τεχνικού προγράμματος, στη συνέχεια δε, στις 21.30 μμ (αμέσως μετά) δεύτερη ημερήσια διάταξη για την ειδική συνεδρίαση της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου,  και διακινδυνεύετε ή και ενδεχομένως  επιδιώκετε τη μη ορθή και ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων.

Για όλα τα παραπάνω, σας δηλώνουμε ότι  σήμερα ΑΠΕΧΟΥΜΕ των Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ΟΧΙ για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, όπως διαρκώς ισχυρίζεστε, αλλά για να περιφρουρήσουμε τους θεσμούς, την τοπική Δημοκρατία και το συμφέρον των συμπολιτών μας, το οποίο αποτελεί την ύψιστη και πρωταρχική μας υποχρέωση.

ΖΗΤΑΜΕ τη συνεργασία που εσείς επίμονα αρνείστε.

Το οφείλετε και το οφείλουμε, στους κατοίκους της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης που το ΑΠΑΙΤΟΥΝ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

Αποχή αποφάσισαν  οι κάτωθι 8 Δημοτικοί Συνδυασμοί:

Ανθρωπιά Έργα Τιμιότητα Ιστορία – Βασίλης Βάρσος

Βήματα Μπρος  – Παναγιώτης Κανακάκης

Δημιουργία για την Κηφισιά – Χρήστος Καλός

Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Κηφισιάς – Σάντυ Πατρινού

Επανεκκίνηση Τώρα – Γιώργος Παπαδόπουλος

Μπροστά με Διαφάνεια – Γιάννης Καπάτσος

Πόλη Δύναμη – Γιώργος Τσούλος

+εργαζόμαστε για τη Πόλη της Καρδιάς μας – Νίκος Χιωτάκης

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Παρακολουθήστε, από 17:57 και μετά, ζωντανά τις ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ του Προέδρου του Δ.Σ., του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, οι οποίες καταρρίπτουν, ένα προς ένα, τους ανυπόστατους και αυθαίρετους λόγους που επικαλέστηκαν οι «8» συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης για την αποχή.

Ακολούθως στηλίτευσαν τις αιτιάσεις των λόγων αποχής που επικαλέστηκαν οι «8» Δημοτικοί Συνδυασμοί, και άλλα μέλη της Αντιπολίτευσης όπως π.χ. ο Γιώργος Σκορδίλης, ο Μανώλης Κουρμαδιάς, η Αγγελική  Παπάζογλου κτλ., τα οποία δήλωσαν παρών, ΠΡΟΤΟΥ ανακοινωθεί η «αναβολή» της συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω μη απαρτίας.

Τα συμπεράσματα ΔΙΚΑ ΣΑΣ! Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Μετά από τη μη διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς σήμερα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, λόγω της αποχής της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης και μη απαρτίας, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος πρότεινε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρο Ζαπάντη τη σύγκλιση του Συμβουλίου αύριο στις 7.00μμ.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου έχει ως εξής:

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σήμερα Τετάρτη 27/11/19, τρεις (3) περίπου ώρες πριν την πιο σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό 2020 καθώς και άλλα πολύ σοβαρά θέματα (εργασιακά υπαλλήλων μας, ύδρευσης Νέας Ερυθραίας, αποχετευτικά, πυροπροστασία σχολείων κ.α.)  οκτώ (8) Δημοτικές Παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στην Διοίκηση του Δήμου μας, μας ανακοίνωσαν με επιστολή που έχει δημοσιευθεί ότι θα απέχουν από τη συνεδρίαση.

Η απόφαση και στάση τους στέρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την απαιτούμενη απαρτία και οδήγησε σε ματαίωση των θεμάτων.

Υπογραμμίζω ότι έχουν προηγηθεί με πρωτοβουλία μου τέσσερις (4) προσκλήσεις- συναντήσεις των αιρετών του Δήμου μας για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και κοινή προετοιμασία των μεγάλων θεμάτων του Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού 2020.

Ζήτησα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρο Ζαπάντη την έκτακτη και επείγουσα σύγκλιση του για αύριο Πέμπτη 28/11/19 στις 19.00.

Εξακολουθώ, επί του παρόντος, να μη σχολιάζω δημόσια αυτές τις τακτικές, επειδή άλλωστε οι πολίτες μπορούν αβίαστα να συμπεράνουν.

Επαναλαμβάνω ότι θα υπηρετήσω μαζί με όσους/ες επιθυμούν τη συνεργασία, το μήνυμα των δημοτικών εκλογών για περισσότερα και πιο γρήγορα έργα και υπηρεσίες.

Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι οι συνάδελφοι που ματαίωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, δεν αποβλέπουν σε μια συνεχή διαταραχή και επιβράδυνση του έργου μας στον Δήμο.

Γιώργος Θωμάκος
Δήμαρχος Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here