Επανέρχονται σενάρια εξόδου από το ευρώ;

0
281

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δυο εξελίξεις που πρέπει να μας προβληματίσουν. Η πρώτη ήταν η εκτίμηση στο πρόσφατο άρθρο του κ. Σημίτη του σεναρίου της Ιφιγένειας για την Ελλάδα.

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό:

«το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιαστεί για να επανέλθει ούριος άνεμος στην ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος».

Ο κ. Σημίτης παρά τα τραγικά λάθη να ανεχθεί τα φαινόμενα διαφθοράς και να μην συγκρουστεί κατά μέτωπο με τη μεταπολιτευτική παρακμή του βαθέως ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τυχαίος. 

Όσο και αν διαφωνεί κάποιος μαζί του, είναι ίσως ο μόνος μετά τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο από αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα και είχαν στοιχειώδη επάρκεια και αντίληψη των πραγμάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε προβλέψει την κατάληξη της χώρας στην αναζήτηση βοήθειας από το ΔΝΤ.

Η διατύπωση της τελευταίας εκτίμησης δημόσια αποτελεί άλλη μια προειδοποίηση για το που οδηγούνται οι εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προσαρμογές.

Το δεύτερο χτύπημα είναι το δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel που χαρακτηρίζει όλη την πρόοδο της περιόδου της χρεοκοπίας σαν μια «τρύπα στο νερό» και την Ελλάδα ένα αποτυχημένο κράτος εξομοιώνοντάς το με αυτό του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Γράφει το γερμανικό περιοδικό:

«Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα αποτυχημένο κράτος όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;

Επίσης καταλογίζει στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιο

νομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. «Οι θετικοί απολογισμοί εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση – αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους».

Το Der Spiegel δεν είναι η Bild, εκτός από καλή πληροφόρηση και ρεαλιστικές εκτιμήσεις είναι το έντυπο που απηχεί και διαμορφώνει τις απόψεις της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Το δημοσίευμα αυτό ενδέχεται να σηματοδοτεί τη διαφοροποίηση τμήματος αυτής σε σχέση με τη στάση απέναντι στην Ελλάδα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια της χρεοκοπίας και ιδίως μετά τις εκλογές του 2012.

Δεν έχουν άδικο

Όπως έχουμε επισημάνει κατά κόρον η μοναδική προσαρμογή που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι λογιστική δημοσιονομική και πιθανότατα όχι βιώσιμη.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποκλίνει και όχι να συγκλίνει από το μέσο όρο της οικονομικής δραστηριότητας και πολιτικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών κρατών.

Με αυτές τις δομές και αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα είναι απίθανο να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

Η Ελλάδα στα χρόνια της χρεοκοπίας το μόνο που έχει καταφέρει είναι να λάβει μια παράταση της κατάρρευσης, όσο θα αρκούν οι τραπεζικές καταθέσεις να πληρώνουν μέρος των κρατικών δαπανών και των συντάξεων.

Για να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός του 1,5 εκατ. ανέργων η Ελλάδα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση, η οποία θα τροφοδοτηθεί κυρίως από ξένα κεφάλαια. Κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα στη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση και τις δομές της κρατικής λειτουργίας είναι απίθανο.

Με τα ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ μόνο ανάσχεση με ομαλοποίηση της κατάστασης προσγείωσης σε μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας μπορεί να γίνει.

Αντί να καταργήσουν το μισό κρατικό μηχανισμό και να αναδομήσουν τον υπόλοιπο μισό εκ βάθρων, συζητάνε για το 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Το σκηνικό θυμίζει την ώρα μετά τη σύγκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο, που αντί να βγάζουν σωστικές λέμβους, μαλώνουν αν η επίσκεψη στο θεραπευτήριο περιλαμβάνεται στο πακέτο ή χρεώνεται έξτρα συμμετοχή….

Τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο Spiegel δεν είναι από αυτούς που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως διάφορα αγγλοσαξονικά έντυπα και συμφέροντα. Αυτό δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις προειδοποιήσεις τους…

Μίζες εξοπλισμών

κ. Στούπα έχω να μοιραστώ μαζί σας την κάτωθι σκέψη την οποία πιστεύω πως θα εκτιμήσετε…..

«Αν αποδειχθεί η ενοχή του κ. Λιακουνάκου για τις μίζες, τότε η Γιουρομέντικα και άλλες επιχειρηματικές (ουσιαστικά πλυντήρια όπου ξέπλενε…..) δραστηριότητες του εν λόγω κυρίου δεν θα έπρεπε να ελεγχθούν όσον αφορά τα χρήματα μετοχικού κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν, επεκταθούν, αγοραστούν;;

Γιατί μπορεί να μην υπήρχε πόθεν έσχες για αυξήσεις κεφαλαίου αλλά εδώ πρόκειται για χρήματα κλεμμένα από τον Ελληνικό λαό.

Γιατί κατασχέθηκε το σπίτι του Άκη και όχι οι δουλειές του Θωμά;;;»

Πηγή

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here