Εφιαλτική Πρόβλεψη Ζερεφού: Όλα είναι έτοιμα να καούν και εμείς απλώς κοιτάμε! Θα έρθουν χειρότερα.

0
369

Μια τραγική πρόβλεψη διατύπωσε ο Εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

Προειδοποίησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες πυρκαγιές».

Όπως σημείωσε ο κ. Ζερεφός:

«Υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα “μπουρλότο” στη χώρα μας. κανείς δεν ασχολείται να καθαρίσει τα οικόπεδα, το δάσος. Οι Δήμοι έχουν βασική ευθύνη. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη.

Είναι κάτι κοντινό να έχουμε ξανά μια “νέα Βαρυμπόμπη” με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα»…σημείωσε.

Τα κλαδιά δεν ξεκινούν από το έδαφος. Είναι όλα τακτοποιημένα προκειμένου να μην εξαπλώνεται η φωτιά.

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι:

«Όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες».

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (στη Βαρυμπόμπη)…Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος», εξήγησε ο Χρήστος Ζερεφός.

«Τώρα αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6, 7, 8 Μποφόρ όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 Μποφόρ στην Αττική είναι 6…Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο…Στην Εύβοια, στην Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος»…τόνισε.

Ο κ. Ζερεφός σημείωσε ότι πριν το ‘87 δεν υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες, και δεν πρόκειται μόνο για το φαινόμενο της αστικοποίησης, ειδάλλως θα αφορούσε μόνο την Αθήνα.

«Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σαν να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε εμπρηστή»…επεσήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here