Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε: Το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων!

0
192

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 90% των ψήφων όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια. 

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι». Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν «θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;». 

Όμως η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία της: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα – τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο – απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. 

Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. 

Οκτακόσιοι σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σήμερα σ’ όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. 

Οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία την Τρίτη 3η Οκτωβρίου στην Καταλονία. Περίπου σαράντα συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν την Κυριακή έκκληση να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή σε μια γενική απεργία στην Καταλονία την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση του ισπανικού κράτους με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή του – απαγορευμένου από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη – δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας. 

«Καλούμε όλη την κοινωνία, τις οργανώσεις των εργοδοτών, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανεξάρτητους, τους θεσμούς και όλους τους πολίτες της Καταλονίας να συμμετάσχουν για να παραλύσει η χώρα την Τρίτη 3η Οκτωβρίου», ανέφεραν οι οργανώσεις αυτές σε κοινή ανακοίνωσή τους. 

Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, καθώς το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι ανάλογο με εκείνο της οικονομίας της Χιλής.

Υ.Γ. Δειλός ο Ραχόι δηλώνει η δήμαρχος της Βαρκελώνης: Δεν έγινε δημοψήφισμα η απάντησή του.

Υ.Γ.1. Ισπανία τέλος! Σπιράλ θανάτου και για την ΕΕ….

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here