Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Νέος Μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς.

0
105

Ένα ακόμα βήμα απομένει για να αρχίσει και τυπικά η διαδικασία κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, αφού ο SSM, ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έδωσε την Παρασκευή εντολή να μην πληρωθεί η δόση των 165.000.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η τράπεζα έχει πέντε ημέρες στη διάθεσή της προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις της επί της εισήγησης του SSM, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Kυβερνητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στο τέλος του μήνα.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των προνομιούχων ομολογιών (CoCos) σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές, εκτινάσσοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3%, από 26,4% που είναι σήμερα.

Με αυτή την κίνηση το κράτος αποκτά τον έλεγχο της τράπεζας, αλλά χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που έχουν…δανειστεί οι Έλληνες πολίτες και «μετρούν» στο Δημόσιο χρέος.

Μια και την τράπεζα δεν τη συνέφερε να «κάψει» 165.000.000 ευρώ και να τα επιστρέψει στο κράτος, για ακόμα μια φορά βάζει πλάτη το Ελληνικό Δημόσιο.

Άμεση επανιδιωτικοποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη «δημοκρατία», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει την άμεση επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, μέσα σε χρονικό διάστημα κοντά στο έναν χρόνο.

Η Κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη Διοίκηση της τράπεζας και το μόνο που θα τροποποιηθεί είναι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού το Δημόσιο από μία θέση που είχε, πλέον θα έχει πέντε. Έτσι θα πρέπει να διορίσει τέσσερα στελέχη της επιλογής του, ως νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τράπεζα Πειραιώς: Σε ποιες περιοχές κλείνουν 53 καταστήματα.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατέληξε στην απόφαση να κλείσει δεκάδες καταστήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μετασχηματισμού της. Οι εργασίες των καταστημάτων, η λειτουργία των οποίων παύει, θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής.

Για τους υπαλλήλους των καταστημάτων που κλείνουν και μόνο, η τράπεζα παρατείνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, δείχνοντάς τους με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την πόρτα της εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία, με περισσότερους από 800 εργαζομένους να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Όσον αφορά στα καταστήματα που κατεβάζουν ρολά, η αρχή γίνεται σήμερα με 25 καταστήματα, μεταξύ των οποίων σε Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Αγία Βαρβάρα και Άγιο Δημήτριο Αττικής. Άλλα 11 καταστήματα θα κλείσουν την άλλη Παρασκευή, 6 καταστήματα στις 4 Δεκεμβρίου, 3 στις 17 Δεκεμβρίου και 8 στις 18 του ίδιου μήνα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ1: Βαρουφάκης:  Κυβερνητικοί φίλοι στο Delaware Investments που θα παίρνει τα σπίτια μας-Πλιάτσικο στην Τράπεζα Πειραιώς.

Γιάνης Βαρουφάκης: «Αυτή την στιγμή γίνεται μια λεηλασία. Το είδατε με τον Ηρακλή. Έχουν βάλει στο μάτι τα σπίτια και μαγαζιά 600.000  Ελλήνων. Και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι βοηθήσουν αυτά τα αρπακτικά Ταμεία να πάρουν αυτήν την περιουσία.

Είναι τεράστιο το κέρδος γι αυτούς. Τα αρπακτικά Ταμεία από το Delaware στα οποία είναι συμμέτοχοι ο κύκλος της Κυβέρνησης. Ο κοινωνικός κύκλος της Κυβέρνησης».

Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη.

Δείτε τι λέει για το πλιάτσικο στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code