Η Τουρκία προχωρά στην αγορά δικής της πλατφόρμας!

0
168

Η Άγκυρα έχει προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρμα τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η τουρκική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με δυο τουλάχιστον εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά.

Και τούτο γιατί προφανώς δεν θα ήθελαν να μπλέξουν σε μια πολιτική διελκυστίνδα ενώ έχουν υπολογίσει και την αντίδραση της Λευκωσίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία προχωρεί στην επιλογή της αγοράς δικής της πλατφόρμας, από τη στιγμή μάλιστα που η τιμή δεν είναι απαγορευτική ( 100-150 εκατομμύρια ευρώ).

Για το σκοπό αυτό φαίνεται, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική Αζέρικη εταιρεία SOCAR.

Οι κινήσεις αυτές, δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και τους εφαρμόζει βήμα προς βήμα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο από την περασμένη Δευτέρα έχει εισέλθει στη θαλάσσια περιοχή της χώρας, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε σε σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1,2,3 και 9.

Διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή την αγορά πλατφόρμας και την μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά κατάληψη και κατοχή θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου!

Είναι δε πρόδηλο πως η αποτροπή μιας τόσο σοβαρής και εν πολλοίς επικίνδυνης εξέλιξης εξαρτάται από τις κινήσεις που θα γίνουν από τη Λευκωσία σε αυτή τη φάση και όχι αργότερα.

Η Λευκωσία έχει επενδύσει στην Ε.Ε. και το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι διαθέτει στηρίγματα εντός της Ε.Ε.

Έχει επενδύσει και σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οι οποίες για δικούς τους λόγους δεν θα ήθελαν ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και οι τουρκικές κινήσεις αυτό ακριβώς το στόχο έχουν.

Υ.Γ. Η νέα προκλητική στάση της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ για τις κινήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι αγνοεί απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here