Θέματα του Δήμου Κηφισιάς επί τάπητος στην συνάντηση μεταξύ Σκουρλέτη-Θωμάκου.

0
233

Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την ανακήρυξη του Αγίου Δημητρίου σε Πολιούχο της Κηφισιάς, η οποία έχει καθυστερήσει για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί ως επίσημη διοικητική και σχολική αργία η 26 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση του Υπουργού από τον Δήμαρχο για τα θέματα του Δήμου, ενώ συζητήθηκαν οι προωθούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη και ο νέος εκλογικός νόμος για τις Δημοτικές Εκλογές.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα το οποίο θα διανέμει τις έδρες πιο δίκαια, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για μια απλή αναλογική η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε συνθήκες ακυβερνησίας.

Ο κ. Θωμάκος εξήγησε το γεγονός ότι οι Εθνικές Εκλογές είναι ένα άλλο πεδίο από τις Δημοτικές και πρέπει να υπάρχει διαφορετική λογική στον Εκλογικό Νόμο. Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ζήτημα του να υπάρξουν δικλείδες εκλογιμότητας στον νέο νόμο.

Μεταξύ του Υπουργού κ. Σκουρλέτη και του Δημάρχου κ. Θωμάκου συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα της γραφειοκρατίας, η οποία ταλανίζει την δημόσια ζωή και καθυστερεί σημαντικά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία θα αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος εξήγησε την αναγκαιότητα για απλούστευση των διαδικασιών και επίσπευση των έργων από άποψη διοικητικής μέριμνας. Από το Δήμαρχο Κηφισιάς ετέθη προς τον Υπουργό και το ζήτημα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο έλεγχος ωραρίου καταστημάτων, η ηχορύπανση, ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις ανθυγιεινής ρύπανσης είναι μερικές από τις αρμοδιότητες που θα προσέδιδαν ουσιαστικότερο ρόλο στην Δημοτική Αστυνομία αλλά θα εξασφάλιζαν και μια πιο εύρυθμη καθημερινότητα στο πλαίσιο των Δήμων. Ο Υπουργός βρήκε ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές τις προτάσεις του κ. Θωμάκου.

Ο κ. Θωμάκος ενημέρωσε τον υπουργό για τους θεσμούς τοπικής Δημοκρατίας που καθιερώθηκαν στον Δήμο μας, Συνοικιακές Συνελεύσεις, Συμμετοχικός Προϋπολογισμός και Συνοικιακά Συμβούλια.

Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος γνώριζε τους δημοκρατικούς θεσμούς του Δήμο μας ως δημότης, αναφέρθηκε και σε σχετικό ερώτημα που έχει δεχθεί στο υπουργείο για την νομιμοποίηση και το κύρος των Συνοικιακών Συμβουλίων τονίζοντας πως τυπικά ο νόμος του 1982 ισχύει και δεν έχει καταργηθεί.

Επίσης τόνισε πως ο Καλλικράτης ενθαρρύνει τέτοιου είδους δημοκρατικούς θεσμούς και δίνει τη δυνατότητα σε όσους δήμους το επιθυμούν να διεξάγουν τοπικές εκλογές.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς ζήτησε επίσης, από τον υπουργό την επίσπευση των διαδικασιών του αφορούν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού στην περιοχή Τρίγωνο Φραγκοπούλου όπου πρόκειται να αναγερθεί το Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου μας.

{jcomments on}  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here