Θρίαμβος Μητσοτάκη! Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα καταστήματα.

0
503

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική.

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα όταν τόσος κόσμος πάει στα Σούπερ Μάρκετ. Δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα για το συνωστισμό που πάει να γίνει στα σχολεία. Η μπορείς προστατεύεις τις επιχειρήσεις αναγκάζοντάς τους να είναι κλειστές ή αλλιώς όπως γίνεται και στην Γερμανία και στην Ισπανία και στην Ιταλία, οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές με όλα τα μέτρα προστασίας».

Για όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά και την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας και δεύτερου lockdown μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» και τον Γιώργο Σιαδήμα.

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, το άνοιγμα του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστό αν και πότε θα συμβεί και με ποιόν τρόπο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη έθεσε την πρόταση που από το ξεκίνημα του δεύτερου lockdown είχε κάνει το Ε.Ε.Α. για άνοιγμα των καταστημάτων με προκαθορισμένο ραντεβού.

Επισήμανε παράλληλα την αδυναμία εφαρμογής του click away από τις μικρές επιχειρήσεις και τα πολύ περιορισμένα αποτελέσματά του την περίοδο των εορτών. Όπως εξήγησε ο εορταστικός τζίρος έφτασε περίπου το 1,3 δις ευρώ από 4 δις την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 80% εκ αυτού κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 20% στις μικρές.

Υπογράμμισε, δε, ότι αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, την οποία διανύουμε, τότε η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική. Για το σύνολο της επιχειρηματικότητας και την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί, το μέγεθος, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θα αποκαλυφθεί όταν ζητηθούν από την Πολιτεία οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της περιόδου της πανδημίας και αυτές θα είναι αδύνατο να αποπληρωθούν από τις επιχειρήσεις. Μόνη λύση, τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., είναι το «κούρεμα» των οφειλών.

Επανέλαβε παράλληλα το αίτημα του Ε.Ε.Α. στις 3 πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές να μειωθεί κατά 50% το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι και κατά 70% στις Επιστρεπτέες 5 και 6.

Ειδικά για την εστίαση, η οποία έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, και αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την Opinion Poll, όπου το 42% των επιχειρήσεων του κλάδου θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι συζητείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here