«Ιλιάδα η εμή»

0
436

Το Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013, στις 20:30, σε διοργάνωση της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων , της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και του Δήμου Δελφών και με και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα εγκαινιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών η έκθεση σχεδίων του Kύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τον τίτλο «Ιλιάδα η εμή» και θα παρουσιασθεί η ομότιτλη έκδοση λευκώματος – βιβλίου, παρουσία του καλλιτέχνη και του ιστορικού τέχνης και επιμελητού εκθέσεων, υποψ. διδάκτορας, Μεγακλή Ρογκάκου.

Ιλιάδα.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τα 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου. 

Συνοδευτικές επεξηγηματικές λεζάντες, στην ελληνική και σε αγγλική μετάφραση από την Αγγέλα Λύρα, και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου συγγραφής του Ευβοιώτη φιλολόγου – συνεργάτη της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών Μιχαήλ Αλεξανδρή και επιστημονικής επιμέλειας – μετάφρασης του Δρ. Αντώνη Μακρινού, λέκτορα στο τμήμα κλασικής φιλολογίας του University College London (UCL), ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει στο ομότιτλο λεύκωμα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα).

Για το έργο του αναφέρει ο ζωγράφος: 

«…Πρόσφατα χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.

Νηριίδες.

 

Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα όταν ήμουν παιδί χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόρμες και δοτές ηθικές. Έτσι έπλεξα το μύθο απ’ την αρχή, συναντώντας τη «δική» μου Ιλιάδα με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί».

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη

Ο Γιώργος Κούμουρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου το 1955. Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Ακαδημία Καλών Τεχνών Σάμου με καθηγητή τον Αριστοτέλη Σολούνια, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ακαδημίας με τη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Το 1993 επανεγκαταστάθηκε στην Κύπρο και διορίστηκε καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Από το 1995 είναι αποσπασμένος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας & Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Υλικού. Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ.

Το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημιουργία εκπαιδευτικού φιλμ από το Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ στο Λονδίνο.

Έχει παρουσιάσει πολυάριθμές προσωπικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Διατηρεί εργαστήριο ζωγραφικής στην Κύπρο από το 1982.

Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, εγκαινιάστηκε το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και είναι το αποτέλεσμα επεκτάσεων και αναμορφώσεων του αρχικού κελύφους.

Το πρώτο μουσείο, έργο του γάλλου αρχιτέκτονα Αλβέρτου Tournaire, εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1903 για να στεγάσει τα έργα της αρχαίας πλαστικής που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής των ετών 1892-1902.

Στο νέο μουσείο του 21ου αιώνα εφαρμόστηκαν οι αρχές της βιοκλιματικής, οι οποίες ελαχιστοποιούν τις ενεργειακές δαπάνες και αξιοποιούν σε μέγιστο βαθμό το φυσικό φως, συστατικό στοιχείο για την όσο το δυνατό πιο άρτια παρουσίαση των μνημειακών έργων πλαστικής, τα οποία ήταν προορισμένα να στηθούν στο φυσικό περιβάλλον το ιερού. 

Σημειώσεις:

– Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών θα κλείσει στις 16:00.

– Με τη συνεργασία τής Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών η 1η εθελοντική αιμοδοσία, την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013, ώρες 10.00 – 13.30, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here