Και τώρα ΤΑΜΕΙΟ κ. Χιωτάκη!

0
303

Να τι θα πει αναποτελεσματικότητα…..της διοίκησης «Χιωτάκη» στον τομέα της καθαριότητας!

Η εικόνα ενός εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο είναι πλέον πολύ συνηθισμένη στον Δήμο μας. Πέραν όμως της οπτικής ρύπανσης, ένα σκουριασμένο αυτοκίνητο καθίσταται επικίνδυνο και για τη δημόσια υγεία καθότι αποτελεί και πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ο χαρακτηρισμός των οχημάτων ως εγκαταλελειμμένα και οι σχετικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ για τον εντοπισμό και την απόσυρσή τους περιγράφονται με σαφήνεια στο Προεδρικό Διάταγμα 116/2004.

Όπως λοιπόν ορίζεται σ' αυτό, η διαδικασία συλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων είναι η ακόλουθη:

– Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εντοπίζει τα οχήματα και επικολλά αυτοκόλλητο με τον χαρακτηρισμό «εγκαταλελειμμένο».

– Μετά από 15 ημέρες: (1) ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ. και άλλες υπηρεσίες ώστε να ερευνηθεί εάν πρόκειται για όχημα που εκλάπη ή απασχολεί τις αρχές, (2) εάν το όχημα έχει πινακίδες, αναζητά τον νόμιμο κάτοχο για να ενημερώσει αυτόν και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ.

– Μετά από 45 ημέρες και εφόσον δεν το αποσύρει ο ιδιοκτήτης ή δεν υπάρχει εμπλοκή από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.

– Στη συνέχεια, παραδίδεται σε σύστημα συλλογής «οχημάτων στο τέλος
κύκλου ζωής τους» όπου και για 10 ημέρες ακόμη δίνεται μια διορία στον ιδιοκτήτη για να το ανακτήσει, αλλιώς παίρνει το δρόμο για την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με ένα καλαίσθητο ιλουστρασιόν φυλλάδιο 40 σελίδων με τίτλο «κάθε μέρα έργο για όλη την Κηφισιά …και συνεχίζουμε»

η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί στον δήμο μας από το 2007 υπεύθυνη Αντιδήμαρχος τότε η κ. Άννα Κορογιαννάκη. Στο κεφάλαιο «Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας» σελ. 17 διαβάζουμε:

«Προχωρήσαμε στην οργάνωση γραφείου για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων (κινήθηκε διαδικασία για απόσυρση 281 οχημάτων – μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί 200 οχήματα)».

Συμφωνούμε λοιπόν ότι η αρχή, αν και κάπως καθυστερημένα, έγινε και μάλιστα με αρκετά καλά αποτελέσματα. Η συνέχεια όμως;

Στη συνέχεια οι δημοτικοί μας άρχοντες «ιδιαίτερα ευαίσθητοι» σε θέματα περιβάλλοντος, αν και το Π.Δ. 116/5-3-2004 είναι σαφέστατο, προχωρούν στην ψήφιση «Τοπικής Κανονιστικής Απόφασης για την Καθαριότητα στον Δήμο Κηφισιάς που αφορά τις Υποχρεώσεις των κατοίκων» με αριθμό 13/2008 και σε αυτήν κωδικοποιούνται:

-οι υποχρεώσεις του Δήμου,

-οι υποχρεώσεις όσων δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων,

-και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται όταν τα παραπάνω δεν τηρούνται

Έτσι, στη διετία 2011/12 η υπηρεσία με υπεύθυνο Αντιδήμαρχο τον Β. Ξυπολιτά, εντόπισε 11 οχήματα 03/06/2011 Αρ. Πρωτ: 24544 ενώ αποσύρθηκαν 18 οχήματα και μια βάρκα 03/06/2011, Αρ. Πρωτ: 24545.

Από την ανάληψη καθηκόντων όμως του κ. Α. Νικολέλη 17/01/2013 παρατηρείται μόνο η πρώτη φάση της όλης διαδικασίας, δηλαδή….η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εντοπίζει τα οχήματα, επικολλά αυτοκόλλητο με τον χαρακτηρισμό «εγκαταλελειμμένο» και τέλος!! 

Αυτονόητα λοιπόν και τα ερωτήματα:

– Τι σημαίνει αυτό κ. Νικολέλη;

– Γιατί δεν μπορεί να τελεσφορήσει η όλη διαδικασία;

– Αφού πληρώνεται η υπηρεσία για κάτι που τελικά δεν παρέχεται, ποιος ο λόγος ύπαρξης της υπηρεσίας και του υπαλλήλου; Θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει αλλού τις υπηρεσίες του.

– Ποίο είναι αλήθεια το δυσεπίλυτο νομικό πρόβλημα που αναφέρετε κατά τις τηλεφωνικές μου ερωτήσεις;

– Μήπως έληξε η σύμβαση με την εταιρεία κ. Νικολέλη;

Προς πληροφόρησή σας πάντως, η σύμβαση όντως έληξε στις 31/12/2013 κάτι που κατάφερα να μάθω αμέσως από την εταιρεία αφού πρώτα μπήκα στην περιπέτεια να επικοινωνήσω με τους αρμόδιους φορείς στο Δήμο μας.

Για μας, το πρόβλημα δεν είναι μόνον αυτό που περιγράψαμε παραπάνω. Έχει να κάνει με το χρόνιο πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής, των εν λόγω υπεύθυνων Αντιδημάρχων αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια αποτελεσματική Δημοτική Αρχή θα έφερνε προς ψήφιση και απόφαση το θέμα για την απομάκρυνση των οχημάτων πριν λήξει η σύμβαση με τον προηγούμενο εργολάβο, ώστε και να μην υπάρξει κενό στην παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς τους δημότες που πληρώνουν τα υψηλά δημοτικά τέλη για να κάνουν χρήση και της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Μια αποτελεσματική Δημοτική Αρχή θα εφάρμοζε τουλάχιστον τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, που η ίδια ψήφισε και θα επέβαλε πρόστιμα, όπως αυτά ορίζονται, σε όσους εγκαταλείπουν τα οχήματά τους επί δημοσίων οδών.

Μια αποτελεσματική Δημοτική Αρχή θα επιτάχυνε τις διαδικασίες μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη άμεσης απόφασης όταν η αβλεψία ή η ανικανότητα κάποιου Αντιδημάρχου στάθηκε πιθανώς η αιτία που οδήγησε σε λήξη της σύμβασης χωρίς να υπάρξει πρόνοια είτε για την παράτασή της είτε για την υπογραφή νέας.

Το ευτράπελο είναι ότι τόσο ο νυν όσο και ο πρώην Αντιδήμαρχος καθαριότητας θα επιδιώξουν πιθανόν να διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των δημοτών επικαλούμενοι «το έργο» τους και τη δήθεν «συμβολή» τους στη χρηστή διαχείριση του Δήμου Κηφισιάς, εμφανίζοντας το αποτέλεσμα της ανικανότητάς τους ως δήθεν προαγωγή και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κηφισιά…..παρουσιάζοντας μάλιστα το ασύλληπτο ρεκόρ της απόσυρσης 18 οχημάτων και μίας βάρκας μέσα σε μία τετραετία!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here