Καρατόμηση του Δημάρχου Ιθάκης για χρέη και σωρεία πειθαρχικών παραβάσεων!

0
297

Σε παύση από τα καθήκοντα του Δημάρχου Ιθάκης κ. Ιωάννη Κασσιανού προχώρησε στις 10/09/2013 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης αποδεχόμενος τη γνωμοδότηση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε ο εν λόγω Δήμαρχος κρίθηκε ότι επέφεραν βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου και δικαιολογούν την παύση από τα καθήκοντά του για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα σε βάρος του Δημάρχου Ιθάκης – που τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει ευρύτερα γνωστός με το χαστούκι που είχε δώσει σε δημοτικό σύμβουλο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης – βεβαιώθηκε ένα σημαντικό ποσό χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο από την επαγγελματική του ενασχόληση το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου Αττικής προέβη σε αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη του ποσού αυτού.

Στο πλαίσιο αυτής επέβαλε την κατάσχεση του ¼ της αποζημίωσης (κατάσχεση εις χείρας τρίτου) που λαμβάνει από τον Δήμο Ιθάκης ως Δήμαρχος.

Ωστόσο ο Δήμαρχος εκπροσωπώντας το δήμο και χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και την προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών προέβη σε αρνητική δήλωση διαπράττοντας σοβαρή παράβαση των καθηκόντων του.

Με τη δήλωση αυτή απάντησε ισχυριζόμενος ότι (α) η αναγκαστική απαίτηση του Δημοσίου είναι παραγεγραμμένη και εξ' αγνοίας του γιγαντώθηκε λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και (β) η αντιμισθία του Δημάρχου ως αποζημίωση είναι μη κατασχέσιμη.

Μετά την αρνητική δήλωση η Δ.Ο.Υ εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στην δικαιοσύνη εναντίον του Δήμου Ιθάκης και άσκησε ανακοπή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας.

Στη συνέχεια άλλη Δ.Ο.Υ. και συγκεκριμένα η ΙΒ Αθηνών επέβαλε νέα κατάσχεση επί της αποζημίωσης που λαμβάνει ο Δήμαρχος Ιθάκης από τον Δήμο Ιθάκης για νέες οφειλές του έναντι του Δημοσίου. Το έγγραφο απευθυνόταν στην προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών.

Η προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου προέβη καθώς όφειλε σε θετική δήλωση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. δηλαδή αποδέχτηκε να διενεργηθεί παρακράτηση μέρος της αντιμισθίας του Δημάρχου και έδωσε προς την υπηρεσία τη σχετική εντολή. Όμως, ο Δήμαρχος είχε ήδη προβεί δύο ημέρες πριν σε αρνητική δήλωση για το ίδιο θέμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας υποβίβασε την εν λόγω υπάλληλο του Δήμου αποσπώντας τη σε θέση τηλεφωνήτριας της Πολεοδομίας. Μάλιστα δεν ανακάλεσε την πράξη του παρά μόνο όταν η ως άνω υπάλληλος επανήλθε στη θέση της αφού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκε προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιθάκης ανακάλεσε τη θετική δήλωση προς τη Δ.Ο.Υ. και τη σχετική εντολή προς τα ταμεία ώστε να μην διενεργηθεί παρακράτηση της αντιμισθίας του. Ακολούθως αφαίρεσε από τον ταμεία του Δήμου το μπλόκ επιταγών του Δήμου και συμπλήρωσε ο ίδιος φύλλο επιταγής για να εισπράξει την αντιμισθία του μηνός Σεπτεμβρίου 2012.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ιθάκης είχε παραπεμφθεί προκειμένου να απολογηθεί για τις παρακάτω πράξεις :

– Για αδικαιολόγητες απουσίες από το Δήμο Ιθάκης κατά το έτος 2011 (5 μήνες) και το 2012 (δύο μήνες),
– Για υποβολή ανακριβούς υπεύθυνης δήλωσης ως υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2010,
– Για εμπλοκή του δήμου Ιθάκης σε δικαστικούς αγώνες με το Ελληνικό Δημόσιο για ατομικά χρέη αυτού προς το Δημόσιο με δηλώσεις αυτού και του Δήμου για λογαριασμό του, σε αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτου της αντιμισθίας του, των ΔΟΥ Αγ. Δημητρίου και ΙΒ Αθηνών,
– Για αυθαίρετη δίωξη της Προϊσταμένης του Τμήματος Οικονομικών του Δήμου Ιθάκης, η οποία προέβη σε θετική δήλωση της αναγκαστικής κατάσχεσης της ΔΟΥ ΙΒ Αθηνών και τον υποβιβασμό της στη θέση τηλεφωνήτριας στο Πρωτόκολλο Πολεοδομίας,
– Για την κατ' αυτόν άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαγωγή εγγράφων και παράβαση καθήκοντος από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας,
– Για παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες από την ανάληψη των καθηκόντων του και για τα έτη 2011 και 2012.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here