Κύπρος: Τι αλλάζει η σχεδιαζόμενη «απελευθέρωση» κεφαλαίων;;

0
320

Λίγους ακόμα μήνες υπομονή καλούνται να επιδείξουν οι Έλληνες καταθέτες και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή συναλλάσσονται με κυπριακές εταιρείες. Και αυτό γιατί η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να γίνει πραγματικότητα τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ξένα μέσα ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Κύπρος σκοπεύει να άρει το σύνολο των περιορισμών νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έκανε λόγο για απελευθέρωση τον Μάρτιο του 2014. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μόνο την άρση των εσωτερικών περιορισμών (εξαργύρωση επιταγών, όριο αναλήψεων κ.ά), μεταθέτοντας την πλήρη άρση για τις εξαγωγές χρημάτων στο μέλλον και ανάλογα με τις συνθήκες.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνούνται να μπουν στο παιχνίδι των εντυπώσεων, σημειώνοντας ότι το θέμα της άρσης των περιορισμών σχετίζεται με την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων της Κύπρου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οριστεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παρ΄ όλα αυτά, έξι μήνες μετά την αποφράδα ημέρα που συμφωνήθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων, η Κύπρος φέρεται πως είναι έτοιμη να επανέλθει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, ανοίγοντας το δρόμο για εξομάλυνση των συνθηκών για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η δήλωση του Κύπριου προέδρου έρχεται να προστεθεί στο κλίμα αισιοδοξίας που μεταφέρουν στελέχη του εγχώριου επιχειρηματικού κλάδου, σχετικά με τις μελλοντικές τους δραστηριότητες στη Μεγαλόνησο.

«Τελευταία, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες από το νέο έτος. Η άρση των περιορισμών θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των συνθηκών σε ότι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και όλοι γνωρίζουμε τους δεσμούς πολλών ελληνικών επιχειρήσεων με την κυπριακή οικονομία», δηλώνει διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικής.

Χαρακτηριστικός είναι και ο αντίκτυπος που είχαν οι περιορισμοί στη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Κύπρου, τον τουρισμό. Έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι αφίξεις μειώθηκαν σε ποσοστό 5,3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τους Γερμανούς τουρίστες να μειώνονται κατά 36%!

Τι ισχύει σήμερα

Ας δούμε όμως τι ισχύει σήμερα σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το εικοστό διάταγμα για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, για να γίνει αντιληπτή η σημασία της άρσης των περιορισμών.

– Το μέγιστο ημερήσιο ποσό ανάληψης μετρητών διαμορφώνεται στα 300 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά τράπεζα (και όχι ανά λογαριασμό), ενώ για νομικά πρόσωπα στα 500 ευρώ.

– Το επιτρεπόμενο ανώτατο μηνιαίο όριο μεταφοράς χρημάτων ή πληρωμών χωρίς μετρητά προς λογαριασμούς άλλων τραπεζών στην Κύπρο, διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα. Το αντίστοιχο όριο για τις επιχειρήσεις ορίζεται σε 75.000 ευρώ.

– Οι ανώτατες επιτρεπόμενες μεταφορές ή πληρωμές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών ορίζονται σε 300.000 ευρώ ανά συναλλαγή. Για συναλλαγές πάνω από τις 300.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών.

– Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακής κατάθεσης πριν τη λήξη της, εκτός και αν αυτός γίνει για την πληρωμή δανείου ή κάρτας της ίδιας τράπεζας, για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο ή την αγορά ακίνητης περιουσίας εντός Κύπρου.

Εξαιρούνται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως πληρωμή ιατρικών εξόδων κ.ά., φυσικά με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών.

– Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων ανεξαρτήτως νομίσματος πέραν του ποσού των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Τέλος, απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

Ο ρόλος των Ρώσων

Το ρωσικό στοιχείο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά το «κούρεμα», καθώς η συμβολή των Ρώσων στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ήταν καθοριστική τα τελευταία χρόνια.

Παράγοντες της κυπριακής αγοράς αναφέρουν ότι οι Ρώσοι…..δεν φεύγουν. Αντιθέτως, διατηρούν εν γένει την παρουσία τους στην Κύπρο και διεκδικούν όσα τους αναλογούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου, στην οποία οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες διαθέτουν πλέον σημαντικό μετοχικό ποσοστό αλλά και εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο, στη θέση, μάλιστα, του αντιπροέδρου.

«Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι εταίροι και φίλοι, όμως πρέπει να πούμε το ίδιο και για τους Ρώσους», τόνισε με νόημα ο Κύπριος πρόεδρος. «Η κυπριακή οικονομία έχει στηριχθεί από ρωσικά κεφάλαια, επενδύσεις και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες»……πρόσθεσε.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here