Λετίσια η Βασίλισσα της Ισπανίας.

0
1520

Στις 14 Ιουνίου 2014, μετά από 39 χρόνια βασιλείας, έπειτα από παραίτηση του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, μονάρχης ανακηρύσσεται ο γιος του Φελίπε πρίγκιπας των Αστουριών και της Ελλάδας.

Ένα ψηλός, μετρημένος, σοβαρός κι ωραίος 46άχρονος που μοιάζει πολύ στη μητέρα του και πριγκίπισσα της Ελλάδας Σοφία.

Ο Φελίπε είναι η ελπίδα για να κρατηθεί ο ισπανικός θρόνος στη θέση του μετά και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στον οίκο των Αστουριών. 

Απιστίες του Χουάν, κλάματα και μοναξιά της Σοφίας, ναρκωτικά του γαμπρού του Μαρισαλάρ, οικονομικά σκάνδαλα του γαμπρού του Ουρντανγκαρίν, το σαφάρι στην Αφρική σε καιρό κρίσης, το ντοκιμαντέρ που έβγαλε για την βασιλική ισπανική οικογένεια με όλα τα «άπλυτα» το κανάλι Plus France, κλπ.

Από μικρός εκπαιδεύτηκε ο πρίγκιπας να υπηρετεί το λαό του και σε μια συνέντευξή του τόνισε:

«Δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε για να υπηρετούμε πιστά τους πολίτες μας, κάθε στιγμή, όλο το χρόνο και όποτε μας έχουν ανάγκη. Με αυτό το μότο έχω μεγαλώσει».

Δίπλα του θα βασιλεύσει μια φινετσάτη πρώην δημοσιογράφος η Λετίσια Ορτίζ, 1.68 μ. ύψος και 50 κιλά, και γι αυτήν θα μιλήσουμε σήμερα.

Ποια είναι

Ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν έβλεπε την κορούλα της στον ισπανικό θρόνο, η Μαρία ντε λα Παλόμα Ροκαζολάνο – Ροντρίγκεζ όταν στα 20 μόλις χρόνια της την έφερνε στον κόσμο, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1972 στο Οβιέδο. Η μοίρα όμως είχε σπουδαία σχέδια για την πρωτότοκη της Μαρίας ντε λα Παλόμα και του Χεζούς Χοζέ Ορτίζ – Αλβάρεζ.

Η μητέρα της Λετίσια ήταν νοσοκόμα – συνδικαλίστρια κι ο πατέρας της δημοσιογράφος, τα βήματα του οποίου ακολούθησε και η ίδια. Οι γονείς της χώρισαν το 1999 και ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε το 2000.

Ο παππούς της από τη μεριά της μητέρας της ήταν ταξιτζής και μηχανικός (ζει ακόμη) και η γιαγιά της ήταν μισή Φιλιπινέζα. Από την πλευρά του πατέρα της ο παππούς της ήταν υπάλληλος στην Ολιβέττι κι η γιαγιά της γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός. Ζουν και οι δύο. Στις φλέβες της μέλλουσας βασίλισσας λοιπόν, ρέει κόκκινο κι όχι γαλάζιο αίμα.

Η αδελφή της Θέλμα που γεννήθηκε το 1973 έχει σπουδάσει Οικονομικά, εργάζεται κι έχει αποκτήσει ένα κοριτσάκι με τον σύντροφό της, εκτός γάμου. Η άλλη αδελφή της Έρρικα κατά τρία χρόνια μικρότερή της, που σπούδασε Καλές Τέχνες βρέθηκε στο διαμέρισμά της στη Μαδρίτη νεκρή το Φεβρουάριο του 2007, από υπερβολική δόση χαπιών, επειδή υπέφερε από κατάθλιψη.
Αυτή ήταν η χειρότερη περίοδος για τη Λετίσια που έλεγαν ότι το γεγονός την είχε επηρεάσει και έκανε πολύ καιρό για το ξεπεράσει, με τη συμπαράσταση του άνδρα της πάντα, που τη λατρεύει.

Σπουδές και καριέρα

Η Λετίσια σπούδασε Δημοσιογραφία και Πληροφορική στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και πήρε μάστερ στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Ενώ σπούδαζε εργαζόταν σε εφημερίδες & το πρακτορείο ειδήσεων ΕFΕ.

Μετά το πέρας των σπουδών της πήγε στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού κι εργάστηκε σε μια εφημερίδα. Επιστρέφοντας στην πατρίδα της εργάστηκε για το οικονομικό κανάλι της τηλεόρασης Μπλούμπεργκ πριν αρχίσει τη συνεργασία της με το ειδησεογραφικό CNN.

Το 2000 μετακομίζει στο τοπικό TVE, κι αργότερα αναλαμβάνει το καθημερινό πρωινό πρόγραμμα ειδήσεων με την μεγαλύτερη θεαματικότητα στην Ισπανία, Telediario Matinal.

Στις εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ ήταν ρεπόρτερ από την Ουάσινγκτον , το 2001 μετέδιδε την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη, το 2002 έκανε ρεπορτάζ τια την οικολογική καταστροφή στην Γκαλίτσια της Ισπανίας, όταν βυθίστηκε εκεί το τάνκερ Prestige, ενώ το 2003 από τον πόλεμο του Ιράκ .

Η μοίρα κανονίζει τη ζωή

Το 1998, μετά από δέκα χρόνια σχέσης, παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον καθηγητή φιλολογίας και φιλοσοφίας και συγγραφέα Αλόνσο Γκουερέρο- Περέζ δέκα χρόνια μεγαλύτερό της, για να χωρίσει ένα χρόνο μετά. Επειδή ο γάμος ήταν πολιτικός και δεν τον αναγνωρίζει η ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν χρειαζόταν διαζύγιο.

Η μοντέρνα Σταχτοπούτα επρόκειτο να γνωρίσει τον άνδρα που θα άλλαζε τη ζωή της και θα μοιραζόταν το πεπρωμένο της, σε ένα δείπνο στη Μαδρίτη. Ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου Φελίπε των Βουρβώνων, άρχισε να φλερτάρει τη γυναίκα των ονείρων του και νεαρή ρεπόρτερ. Ήξερε πως θ αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες γι αυτή τη σχέση αν επρόκειτο να έχει σοβαρή κατάληξη.

Όχι μόνον επειδή η Λετίσια ήταν μια μοντέρνα κι ανεξάρτητη προσωπικότητα, αλλά επειδή και οι γονείς του δεν θα ήθελαν για νύφη και μέλλουσα βασίλισσα μια διαζευγμένη κοινή θνητή.

Η Λετίσια από πλευράς της ήξερε ότι να την παντρευτεί ο πρίγκιπας είναι το άπιαστο όνειρο κάθε κοπέλας πάνω στον πλανήτη. Αλλά και πως θα μπορούσε να συμβαδίσει με τον αυστηρό τρόπο ζωής της ισπανικής αυλής, αυτή μια ελεύθερη γυναίκα;

Τα συχνά ταξίδια και οι υποχρεώσεις του αγαπημένου της, που τον έπαιρναν μακριά της την πείραζαν όπως και οι πληροφορίες που συνέλεγε το παλάτι για εκείνη και τη ζωή της.

Αυτά όλα όμως φούντωναν την αγάπη των δυο νέων. Κι όταν ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος απαίτησε από το γιο του να σταματήσει να τη βλέπει εκείνος του απάντησε πως «είτε την παντρεύομαι, είτε παραιτούμαι από το θρόνο». 

Ήδη του είχαν απορρίψει την αριστοκράτισσα Ισπανίδα αγαπημένη του Ίζαμπελ Σαρτόριους επειδή είχε χωρισμένους γονείς, και την Νορβηγίδα Εύα Σάνουμ επειδή ήταν μοντέλο εσωρούχων.

Αν και ο βιογράφος βασιλικών οίκων Μόρτον λέει ότι μπροστά στην έξαλλη ζωή της Λετίσια αυτές ήσαν Παναγίες, ο βασιλιάς έδωσε τη συγκατάθεσή του. Στο βιβλίο του μάλιστα ένας εξάδελφος της Λετίσια αναφέρει ότι έκανε έκτρωση πριν γνωρίσει τον Φελίπε, το 2002 αλλά το αποσιώπησαν.

Η Λετίσια αγαπούσε ειλικρινά τον Φελίπε, αλλά φοβόταν τα βαριά καθήκοντα μιας μέλλουσας βασίλισσας. Τελικά συμφώνησε και το 2003 το παλάτι ανακοίνωσε τους αρραβώνες του πρίγκιπα με την εκλεκτή της καρδιάς του.

Η φινέτσα και η γοητεία της δημοσιογράφου κατέκτησαν σύντομα τη βασίλισσα Σοφία και η εξυπνάδα κι η ευστροφία της το βασιλιά Χουάν Κάρλος , όχι όμως και τον ισπανικό λαό που τη θεωρούσε ανορεξική – απαγορεύεται να μιλούν γι αυτό – ,ψυχρή , επίμονη , μανιώδη στις πλαστικές επεμβάσεις και ξεροκέφαλη. Ο έρωτας όμως είναι τυφλός…..

Ο Φελίπε χάρισε στην αγαπημένη του ένα δαχτυλίδι από πλατίνα με 16 μπριγιάν σε σχήμα μπαγκέτ κι εκείνη ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με ζαφείρια δεμένα σε πλατίνα, κι ένα σπάνιο παλιό βιβλίο. Μετά τον αρραβώνα η Λετίσια μετακόμισε στα ανάκτορα της Θαρθουέλα κι έμεινε εκεί έως την ημέρα του γάμου.

Η γαμήλια τελετή έγινε στις 22 Μαϊου του 2004 μια βροχερή ημέρα στον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρίας λα Ρεάλ ντε λα Αλμούντενα, στη Μαδρίτη. Βασιλικός γάμος είχε να γίνει στη Μαδρίτη πάνω από ένα αιώνα, καθώς οι βασιλείς (τότε δεν ήταν ακόμη) παντρεύτηκαν στην Αθήνα, κι οι μεγαλύτερες αδελφές του Φελίπε, Ινφάντα Έλενα παντρεύτηκε στην Σεβίλλη και Ινφάντα Κριστίνα στην Βαρκελώνη.

Η Λετίσια από την αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της δίπλα στο σύζυγό της, ταξίδεψαν εντός κι εκτός Ισπανίας εκπροσωπώντας το βασιλιά, απέκτησε φιλανθρωπική δράση, και γέννησε δυο κούκλες κορούλες, την Ινφάντα Λεονώρ το 2005 και την Ινφάντα Σοφία το 2007.

Η Λετίσια, που είναι fashion icon, υποστηρίζει τους Ισπανούς οίκους μόδας από τον Φελίπε Βαρέλα και τον Λορέντζο Καπρίλε, μέχρι τα καταστήματα Ζάρα και Mango. Όπως και να το κάνουμε είναι νέοι άνθρωποι κι αυτή κι ο άνδρας της και σαν βασιλείς πια θα είναι πιο κοντά στο λαό τους και στην κρίση που τον μαστίζει.

Εξ άλλου ήδη οι απολαβές της βασιλικής οικογένειας έχουν μειωθεί κατά 10% τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης. Ο Χουάν Κάρλος έπαιρνε 145.000 ευρώ συν 150.000 ευρώ έξοδα παραστάσεως κι ο Φελίπε τα μισά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here