ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Λογοκρίνουν τον «Φάκελο της Κύπρου»!

0
298

Πλήττουν την ιστορική αλήθεια! Γιατί δεν αντέδρασαν στις καταγγελίες Ομήρου;

Ο πρώην Πρόεδρος της Kυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου προέβη ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου της Tουρκικής εισβολής, σε μια καταγγελία, για την οποία δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ούτε από την Ελληνική, ούτε και από την Κυπριακή Βουλή!

Ο κ. Ομήρου κατάγγειλε ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» και το οποίο συνυπόγραψε ο ίδιος και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης στις 26 Ιανουαρίου του 2016.

Εξήγησε πως μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης στην Ελλάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, δεν έγινε καμία άλλη δημοσιοποίηση υλικού, δεν εκδόθηκε κανένας τόμος.

Αδιανόητο αλλά αληθινό: Λογοκρίνουν τον "Φάκελο της Κύπρου"! - slpress.gr

Μέχρι το 2019 είχαν εκδοθεί οκτώ τόμοι με αυτούσιο υλικό από τα πρακτικά της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου». Υπολείπονται 20 τόμοι. Ωστόσο, με την καθυστέρηση που σημειώνεται, τρία χρόνια μετά,  ακόμη αναμένεται ο ένατος τόμος!

Υπάρχει, μια ακόμη διάσταση στο θέμα: Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει αναφέρει πως με βάση πληροφορίες, που έχει, η νέα έκδοση, ο ένατος τόμος, δεν θα περιλαμβάνει αυτούσια τα αυθεντικά πρακτικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υλικό θα «φιλτράρεται». Τούτο σημαίνει πως μπορεί να μην περιληφθούν αναφορές, με απόφαση διαχειριστών του εγχειρήματος. Τούτο, εάν γίνει, θα επηρεάσει προδήλως και το τελικό συμπέρασμα. Κι αυτό, εάν γίνει, θα είναι κατά παράβαση του «πρωτοκόλλου συνεργασίας», που υπέγραψαν τα δυο κοινοβούλια.

Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε αντίδραση στα όσα περιλαμβάνονται στην καταγγελία Ομήρου. Είτε διάψευση, είτε επιβεβαίωση ή έστω μια εξήγηση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν μπορεί κανείς να επικαλείται λόγους «Eθνικής Aσφάλειας» και να αφήνει στο σκοτάδι κάποιες πτυχές της προδοσίας.

Τα πλείστα ντοκουμέντα, από άλλες πηγές, που αναφέρονται την περίοδο εκείνη, της προδοσίας και της καταστροφής, της τραγωδίας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έχει σημασία να πράξει το ίδιο και η Βουλή των Ελλήνων.

Γι αυτό και επιβάλλεται να μην γίνουν κινήσεις, που πλήττουν την ιστορική αλήθεια. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, διαιωνίζονται σκιές, που προκαλούν καχυποψίες.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ποιοι εξυπηρετούνται από την αλλοίωση των αυθεντικών πρακτικών. Εάν ισχύουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να απαντηθεί το προφανές: Ποιο/ ποιούς θέλουν να συγκαλύψουν;

Η σιωπή πέντε ημέρες μετά την καταγγελία, καθίσταται ένοχη.

Μετά την καταγγελία, θα αναμενόταν να αντιδράσει και η Αντιπολίτευση στην Ελλάδα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Στεφάνου του ΑΚΕΛ θεωρεί εξαιρετικά σοβαρές τις καταγγελίες του Ομήρου για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Στέφανος Στεφάνου: Ζητά πλήρη ενημέρωση από την Πρόεδρο της Βουλής για χειρισμό του...

Επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή καταγγελίες του πρώην Προέδρου του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, αναφορικά με την έκδοση του Φακέλου της Κύπρου.

Ο κύριος Στεφάνου αναφέρει ότι θεωρεί εξαιρετικά σοβαρές τις καταγγελίες για καθυστέρηση της συνέχισης του έργου και κυρίως για την επαναδιατύπωση των πρακτικών της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, κατά παράβαση, όπως αναφέρεται, της πρώτης παραγράφου του πρωτοκόλλου συνεργασίας για αυτούσια παράθεση του μαρτυρικού υλικού.

Οι καταγγελίες, συνεχίζει, επισημαίνουν τον κίνδυνο για παραχάραξη, εκούσια ή ακούσια, της ιστορικής αλήθειας, την οποία υπηρετεί η μεγάλη προσπάθεια.

Ο Στέφανος Στεφάνου ζητεί από την Πρόεδρο της Βουλής να έχει πλήρη ενημέρωση για το θέμα.

Υπογραμμίζει πως η υπόθεση του Φακέλου της Κύπρου είναι εθνική και η όποια προσπάθεια να χυθεί φως στην πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, πρέπει να είναι συλλογική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here