Με την νέα συμφωνία Χρυσοχοΐδη – τριών κατασκευαστικών ομίλων, το Δημόσιο προσφέρει ένα bonus 12 δις ευρώ!

0
253

Την κατάσταση περιπλέκει ο διαρκής θρίαμβος των συμφερόντων και ειδικά αυτών που αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη ως διαπλεκόμενα. Η συμφωνία που έκανε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης για την επανεκκίνηση των έργων κατασκευής των εθνικών οδών από τους παραχωρησιούχους βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον.

Πρώτον, δίνεται δωρεάν δημόσιο χρήμα ύψους 1,8 δις. ευρώ σε τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, εκ των οποίων οι δύο διασυνδέονται με ισχυρά ΜΜΕ, προκειμένου να καλυφθεί το άμεσο χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα κατασκευής των εθνικών οδών.

Χάνονται έτσι πολύτιμοι πόροι του ΕΣΠΑ οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για την ανάπτυξη της οικονομίας. Το σκεπτικό της παραχώρησης των εθνικών οδών σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους στηρίζεται στη χρηματοδότηση με δικά τους κεφάλαια και δικό τους δανεισμό της κατασκευής τους, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για 30 χρόνια.

Η νέα συμφωνία, που αναμένεται να επικυρωθεί από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, είναι πολύ χειρότερη από την αμφιλεγόμενη συμφωνία του 2007, που είχε την υπογραφή του Γιώργου Σουφλιά.

Με την προηγούμενη συμφωνία το ποσοστό αυτοχρηματοδότησης της κατασκευής των εθνικών οδών από τους παραχωρησιούχους ήταν της τάξης του 50%. Με τη νέα συμφωνία το ποσοστό αυτοχρηματοδότησης πέφτει κάτω από το 20%.

Ουσιαστικά έχουμε δρόμους που κατασκευάζονται με το κόστους τους να πηγαίνει κατά 80% στους Ευρωπαίους και Έλληνες φορολογούμενους πολίτες και την εκμετάλλευσή τους να μένει για 33 χρόνια υπό τον έλεγχο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Για να διευκολυνθούν οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι στις επιδιώξεις τους, το Δημόσιο παραιτείται, με τη νέα συμφωνία, από το ποσοστό των διοδίων που του αναλογούσε. Αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο «μπόνους» στις τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που ξεπερνάει σε βάθος χρόνου τα 8,5 δις. ευρώ.

Εάν συνυπολογίσουμε τα δάνεια αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που παίρνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, διάφορες πρόσθετες «αποζημιώσεις» που τους έχουν δοθεί με αξιοπερίεργες δικαιολογίες και την απαλλαγή τους από την υποχρέωση να κατασκευάσουν δύο εξαιρετικά δύσκολα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, έχουμε ένα χριστουγεννιάτικο «δώρο» στους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, εκ των οποίων οι δύο πληρούν τα κριτήρια της διαπλοκής, που ξεπερνάει τα 12 δις. ευρώ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here