Οι πικροδάφνες της Κηφισιάς και οι ρόλοι των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για γέλια και για κλάματα…..

0
178

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10/12/2014 ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κύριος Βασίλης Βάρσος επιτέθηκε φραστικά στον Δήμαρχο Κηφισιάς κύριο Γιώργο Θωμάκο σχετικά με το κλάδεμα των πικροδαφνών στο πεζοδρόμιο απέναντι στο δημαρχείο Κηφισιάς λέγοντας:

«Ελπίζω να έχετε τύψεις κύριε Δήμαρχε για αυτήν την απόφασή σας» και συνέχισε τονίζοντας ευθαρσώς ότι «Αν δω έστω και έναν δημότη να χρησιμοποιεί αυτό το πεζοδρόμιο…..θα παραιτηθώ από Σύμβουλος»!

Δεν είναι απορίας άξια η βαρύτητα της δήλωσης-δέσμευσης του κ. Βάρσου περί παραίτησής του στο ενδεχόμενο να βρεθεί πολίτης ή δημότης που να διαβεί σε πεζοδρόμιο έναντι του δημαρχιακού μεγάρου Κηφισιάς. Είναι ανάλογη του ειδικού βάρους του κυρίου Βάρσου.

Άλλωστε, περιμένει κανείς «λογικός» ότι είναι πιθανόν να διέλθει δημότης από το χώρο του πεζοδρομίου έναντι του δημαρχιακού μεγάρου; Είναι σχεδόν απίθανο!

Η εδρεύουσα σ' αυτό διοίκηση του δήμου Κηφισιάς έχει εκδώσει ήδη notam ενημερώνοντας τους πολίτες και δημότες ότι προς χρήση διατίθεται μόνον το πεζοδρόμιο στο κτίριο του δημαρχείου ενώ το απέναντι αυτού πεζοδρόμιο εγκυμονεί κινδύνους, οδηγεί στις «πύλες του ανεξήγητου» από τις «διατηρητέες πικροδάφνες» (κατά την περιγραφή τους από τον κύριο Βάρσο) που το στοιχειώνουν!

Αυτό που είναι απορίας άξιο, ωστόσο και για να ξεφύγουμε από το ευτράπελο ύφος της παραπάνω δήλωσης και σχολιασμού, είναι το εύρος και μέγεθος της άγνοιας και συνάμα ανοησίας που μπορεί να προσωποποιείται σε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Κηφισιάς που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν κάποιος τύχει και διαβεί σε πεζοδρόμιο έναντι του δημαρχείου της πόλης.

Πρόκειται για άγνοια του ρόλου του αιρετού στο πλαίσιο της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργάνων της. Στο πλαίσιο της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ο ρόλος των αιρετών οργάνων συμπεριλαμβανομένων και των μελών του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται στο νόμο ιδιαίτερα ενδυναμωμένος σε τρία πεδία:

Πρώτον, στο πεδίο της πολιτικής εκπροσώπησης, στο πλαίσιο των νέων διευρυμένων χωρικών ενοτήτων αναφοράς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ο πολιτικός ρόλος των αιρετών οργάνων είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς, ως φορείς άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης, αποτελούν τους βασικούς εκφραστές των συμφερόντων όλων των πολιτών αλλά και τους θεσμικούς ιμάντες διασύνδεσης της γειτονίας, της συνοικίας και της τοπικής ενότητας της πόλης, με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των βασικών πολιτικών επιλογών του Δήμου.

Δεύτερον, στο πεδίο της τοπικής ανάπτυξης, ο αναπτυξιακός ρόλος των αιρετών οργάνων είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελούν τους βασικούς φορείς διαμόρφωσης και υλοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες των Δήμων σε καίριους τομείς, όπως η αδειοδότηση τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων και η οικιστική ανάπτυξη.

Τέλος, στο πεδίο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής διαγράφεται ο σημαντικός κοινωνικός ρόλος των αιρετών οργάνων, καθώς οι Δήμοι δια των αιρετών οργάνων αυτών και δια των δημοτικών συμβούλων τους αναλαμβάνουν κρίσιμες λειτουργίες στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας με στόχο την αναχαίτιση, στο μέτρο του εφικτού, των επιπτώσεων της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Όλους αυτούς τους ρόλους της ιδιότητάς του ως αιρετού στο δήμο Κηφισιάς φαίνεται ότι τους αγνοεί πλήρως ο κύριος Βάρσος. Γιατί δεν μπορεί κάποιος που τους γνωρίζει να δηλώνει έτοιμος για παραίτηση αν τύχει και διαβεί δημότης από το πεζοδρόμιο έναντι του δημαρχιακού μεγάρου Κηφισιάς.

Εκτός κι αν έχει ήδη αποδεχθεί την ανεπάρκειά του ή την ακαταλληλότητα του για οποιονδήποτε από τους ρόλους αυτούς που ο νομοθέτης έχει περιγράψει κι εναποθέσει στο ήθος, στην εντιμότητα και στην πνευματική επάρκεια των αιρετών του δήμου συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου ως πρωτοκλασάτου δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης στο δήμο Κηφισιάς.

Τόση άγνοια και ανοησία δεν αξίζουν στην Κηφισιά. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς, ίσως μόνο ότι ελπίζει να έχουν τύψεις αυτοί που τον ψήφισαν και του ανέθεσαν να διαχειριστεί τις τύχες και τα συμφέροντά τους στην πόλη της Κηφισιάς!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here