Οι Τούρκοι απειλούν να βγάλουν στη δημοσιότητα τα Πρακτικά των Διερευνητικών αν….

0
457

Ο Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός από το «slpress.gr» και ο Ταξίαρχος ε.α. και γεωστρατηγικός-αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΊΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα.

Οι Τούρκοι απειλούν να βγάλουν σε δημοσιότητα τα Πρακτικά των Διερευνητικών αν δεν κάνουμε υποχωρήσεις από τα 12 ναυτικά μίλια.

Τα Ελληνικά αεροπλάνα πρέπει να δίνουν αναφορά στην Τουρκία όταν πετάνε πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ασκήσεις μέχρι την μέση του Αιγαίου!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Πρέσβης Αποστολίδης αποκαλύπτει για τις Διερευνητικές: «Ποια υφαλοκρηπίδα; Για τα χωρικά ύδατα συζητούσαμε!»

Να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο από την οριοθέτηση στο Αιγαίο θέλει η Άγκυρα – «Δεν είναι σαφή τα όρια του Αιγαίου»«Δε φανταζόμασταν πως υπάρχει θέμα χωρικών υδάτων για το Καστελλόριζο»

Μιαν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική δημόσια παρέμβαση του Πρέσβη Παύλου Αποστολίδη, ο οποίος είναι από το 2003 (για 18 ολόκληρα χρόνια) ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία (η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Σεντάτ Ονάλ), φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα «Εστία».

Την ανασύρει από το αρχείο των τηλεοπτικών εκπομπών του Αλέξη Παπαχελά έτους 2017 και την αξιοποιεί γιατί η μαρτυρία του είναι εξόχως σημαντική και διαφωτιστική.

Φωτίζει κατά ένα μέρος τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο περίφημος διάλογος όλα τα προηγούμενα χρόνια και μας προϊδεάζει σε κάποιο βαθμό για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις 25 Ιανουαρίου και μετά.

Ο κύριος Αποστολίδης ομολογεί ότι:

-Στις διερευνητικές επαφές δεν συζητήθηκε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας – αν και δημοσίως υποστηρίζεται το αντίθετο

-Κατά την διάρκειά τους (σ.σ. διερευνητικές) έμπαιναν προς συζήτηση «προδικαστικά» ζητήματα

-Τα χωρικά ύδατα – μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – ήταν ένα από τα προδικαστικά ζητήματα για τα οποία είχαν κατατεθεί και έγγραφες προτάσεις από τις δύο αντιπροσωπείες. Η «Εστία» το καλοκαίρι του 2020 αποκάλυψε μάλιστα βασιζόμενη στα απόρρητα πρακτικά (πληροφορίες για το περιεχόμενο τους που φυλάσσεται στα υπόγεια του ΥΠΕΞ) ποιες ήταν αυτές οι προτάσεις. Χωρίς να τολμήσει να την διαψεύσει κανείς. Οι κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου πρότειναν χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων για την ηπειρωτική Ελλάδα και 6 ναυτικών μιλίων για τα νησιά! (Tο δόγμα των πασοκογενών Υπουργών της παρούσης κυβερνήσεως). Οι κυβερνήσεις Σημίτη είχαν μπει σε συζήτηση με τους Τούρκους ώστε να μην έχουν οι ηπειρωτικές ακτές της Θράκης δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια!

-Ο κύριος Αποστολίδης δεν διευκρίνισε αν οι Τούρκοι περιέλαβαν στα «προδικαστικά ζητήματα» θέματα κυριαρχίας επί Eλληνικών νήσων (γκρίζες ζώνες) αλλά βασίμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι το έπραξαν. Και ότι η Ελλάδα το απέρριψε

-Οι Τούρκοι ζητούσαν από τότε τον διαχωρισμό του Καστελόρριζου από την διαπραγμάτευση για το Αιγαίο, απαίτηση που εκτιμάται ότι θα επαναλάβουν υπό το φως της συμφωνίας Ελλάδος-Αιγύπτου και σήμερα

-Η Ελλάδα δεν είχε τότε διαμορφωμένη άποψη για τα χωρικά ύδατα του Καστελλόριζου γιατί δεν είχε προβλέψει πως υπάρχει θέμα!

-Το ΝΑΤΟ έχει αποσύρει τον Έκτο Στόλο από τα Δωδεκάνησα μετά τις διαμαρτυρίες των Τούρκων ότι είναι «αποστρατικοποιημένη περιοχή».

Αναλυτικά ο κύριος Αποστολίδης είχε αποκαλύψει σε εκείνη την σπάνια τηλεοπτική εμφάνισή του τα εξής:

«Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων.

Επομένως επ’ αυτού έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες. Κάθε πλευρά έχει κάνει τα δικά της χαρτιά. Δεν έχει καταλήξει το πράγμα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Χάθηκε μια ευκαιρία μετά το 2003 όταν ήταν ζεστά τα πράγματα. Η Τουρκία ήθελε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Σε ερώτηση για το εάν το Καστελλόριζο δεν είναι κομμάτι διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο επειδή η Τουρκία το θεωρεί Ανατολική Μεσόγειο, ο κύριος πρέσβης απάντησε:

«Μπλέκουμε με τον ορισμό του τι είναι το Αιγαίο και που τελειώνει το Αιγαίο. Δεν είναι τόσο σαφές αυτό το πράγμα. Η Τουρκία θέλει να εξαιρέσει το Καστελλόριζο διότι θεωρεί ότι είναι ένα μεμονωμένο απομακρυσμένο νησί – άλλωστε με την Στρογγύλη είναι δύο τρία ακόμη νησάκια εκεί – το οποίο δεν δικαιούται καθόλου υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ επειδή είναι πολύ κοντά από τις ηπειρωτικές τουρκικές ακτές και η αναλογία που είναι κριτήριο για την οριοθέτηση ακτών είναι τόσο μεγάλη υπέρ της Τουρκίας ώστε να μην επιτρέπει στο συγκρότημα Καστελλορίζου να έχει ΑΟΖ».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here