ΟΡΓΗ της Άγκυρας για την αμυντική συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας.

0
267

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η νέα Αμυντική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας, και η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου του 2020.

«Η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί όλο το νησί και τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να προχωρά σε τέτοιου είδους συμφωνίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατήγγειλε δε, ότι «η γάλλο-κυπριακή συμφωνία παραβιάζει τις Συνθήκες του 1960 και την ισορροπία δυνάμεων στο νησί, ενώ επιφέρει κινδύνους στην προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο».

Στρέφοντας τα πυρά και προς το Παρίσι, η Άγκυρα έκανε λόγο για «απαράδεκτες Γαλλικές κινήσεις, οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία και Γαλλία βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση τους τελευταίους μήνες, μετά το περιστατικό έντασης στα ανοιχτά της Λιβύης, κατά τη διάρκεια ελέγχου Τουρκικού πλοίου από γαλλική φρεγάτα, η οποία συμμετείχε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη βόρειο-αφρικανική χώρα.

Περαιτέρω λάδι στη φωτιά έριξε και η πρόσφατη ανοιχτή στήριξη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τις τουρκικές κινήσεις στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου.

Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε, το πρωί, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Κύπρου αναβαθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας.

Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπει τη συνεργασία «στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης».

Πηγή naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code