Ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης.

0
422

O γνωστός ηθοποιός Νίκος Βερλέκης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Καβάφης επέστρεφε» σε κείμενα, (έπειτα από έρευνα δέκα ετών), των: Millas, Γιώργου Χριστοδούλου, Ανδρέα Αγγελάκη, Γιώργου Λιβανού που ανέβηκε από τους Θεατρίνων Θεατές στο Studio Κυψέλης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού, και παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Η παράσταση δραματοποιεί τη ζωή του σπουδαίου ποιητή, εμβαθύνοντας ιδιαίτερα στον τρόπο που έζησε, εμπνεύστηκε, στις συναναστροφές που τον καθόρισαν, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ερωτική του ζωή, μέσω καταγραφών και μαρτυριών και επιχειρείται η πιστοποίηση του κατά πόσο τον επηρέασε στην έμπνευση και στη γραφή του. 

Στο έργο ο Νίκος Βερλέκης υποδύεται τον ποιητή και παράλληλα με τον ερωτισμό υπάρχει και γυμνό από δυό νέους ηθοποιούς.

Ο γοητευτικός Νίκος Βερλέκης γεννήθηκε στο Αθαμάνιο της Άρτας στις 20 Ιανουαρίου κι από μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή, πήρε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, ενώ αργότερα έγινε ο ίδιος σκηνοθέτης και παραγωγός δεκάδων ντοκιμαντέρ.

Αποφασίζοντας να ασχοληθεί και με τα κοινά έγινε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ηθοποιών , μέλος στο ΕΣΥΑΝ και αντιδήμαρχος στην Καισαριανή, όπου μένει επί μία σχεδόν εικοσαετία με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Ο…….«Καβάφης» του μας έδωσε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουμε.

-Κύριε Βερλέκη αρχίζω τις ερωτήσεις μου με την επιστροφή σας στο θεατρικό σανίδι, με έναν προκλητικό ρόλο. Πως προέκυψε;

«Μετά από ένα τηλεφώνημα του Γιώργου Λιβανού ενός σκηνοθέτη, από τη νεότερη γενιά, που εκτιμώ βαθύτατα και διαβάζοντας ένα υπέροχο κείμενο, θεατρικά προκλητικό ενέδωσα.»

-Μιλήστε μας για την παράσταση……

«Πρόκειται για μια βιογραφία του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, βασισμένη σε ημερολογιακές καταγραφές με αίσθηση τρυφερή και ποιητική.»

-Το κοινό πως αντιδρά στο γυμνό;

«Είναι αναπόσπαστο μέρος της παράστασης και μάλιστα αρέσει στο κοινό. Κάπου υπάρχει ένα γυμνό, καλαίσθητο κι αισθησιακό….

Μην ξεχνάμε γυμνό υπάρχει παντού και στη ζωή μας και στην ψυχή μας και στην αλήθεια μας. Άλλωστε ο ίδιος ο Καβάφης μιλά για κορμιά, σαν από αγάλματα ηδονικά παρμένα, μέλη ηδονικά και ο ίδιος είναι αφάνταστα ερωτικός ποιητής.»

-Τελικά μέσω του έργου προκύπτει ότι η έμπνευση του Καβάφη επηρεαζόταν από την ερωτική ζωή του;

«Όλοι οι ποιητές επηρεάζονται από την ερωτική ζωή τους. Πιστεύετε ότι υπάρχει ποιητής που να μην εμπνεύστηκε από τον έρωτα; Και γενικότερα οι καλλιτέχνες εμπνέονται από αυτόν. Όπως κι ο απλός κόσμος. Ο έρωτας είναι ζωή, χωρίς αυτόν δεν υπάρχει άνθρωπος.»

-Και τώρα στο παρελθόν. Έχετε υποδυθεί πολλούς χαρακτήρες. Ποιος σας στιγμάτισε;

«Πιστεύω ότι ο ηθοποιός δεν πρέπει να στιγματίζεται ποτέ από κανένα ρόλο. Η πρόκληση για έναν ηθοποιό βρίσκεται μπροστά. Υπάρχουν όμως ρόλοι που αγάπησα, όπως είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ο Πατούχας, ο Νίκος στην Κερένια Κούκλα και ο Παπάς στην Πόλη,

-Ποια από τις συμπρωταγωνίστριές σας, σάς είχε εντυπωσιάσει και γιατί;

«Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια από τις συμπρωταγωνίστριες μου, για να μην αδικήσω τις άλλες.»

-Θα παίζατε όποιο ρόλο σας πρότειναν αν η αμοιβή ήταν μεγάλη;

Να πούμε δηλαδή ότι όλα έχουν μια τιμή; Δε νομίζω. Εγώ παρασύρομαι από τον ίδιο το ρόλο.

-Ηθοποιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Ο ηθοποιός γίνεται, δε γεννιέται. Ακόμα και το ταλέντο είναι η συνισταμένη των προσόντων.»

-Η εμφάνισή σας σάς βοήθησε στο επάγγελμά σας; Γενικά, βοηθά το ωραίο παρουσιαστικό;

«Πολλές φορές στην καριέρα, βοηθάει στην πρώτη εντύπωση, αλλά ειδικά έναν ηθοποιό η εμφάνιση μπορεί να τον εγκλωβίσει γιατί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, διπλές και τριπλές, από κάποιον που είναι πραγματικά ωραίος.»

-Στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα;

«Ασφαλώς, γιατί η ενασχόληση με τα κοινά ήταν πάντα στους στόχους μου, ιδιαίτερα στην Καισαριανή που μένω, γιατί εκεί μεγαλώνω τα παιδιά μου, εκεί είναι τα ενδιαφέροντα μου και θέλω να συνεχίσω, γιατί αν έγραφα , να ολοκληρώσω, θα κινδύνευα να παρεξηγηθώ. Γιατί όλοι έχουμε χορτάσει από «ολοκλήρωση» και όλοι πια ολοκληρώνουν απάνω μας!»

-Έχετε και δυο κορούλες, πως βιώνετε εσείς την κρίση και τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

«Έλεος. Για τα παιδιά ασφαλώς είναι πολύ δύσκολη εποχή, αλλά οι προηγούμενες γενιές ξεκίνησαν από πιο δύσκολη αφετηρία, χωρίς λάπτοπ, άι φόουν, κινητά τηλέφωνα και τηλεόραση στην κουζίνα. Στα περίπτερα πηγαίναμε και λέγαμε «Ελένη, θα σε πάρω στις εφτά!».

-Εάν κάποια από τις κόρες σας ήθελε να γίνει ηθοποιός θα την παροτρείνατε;

«Πολύ ευχαρίστως!»

-Περισσότερες οι χαρές κι η ικανοποίηση που σου δίνει το επάγγελμα του ηθοποιού, ή οι απογοητεύσεις;

«Τις χαρές που μου έχει δώσει η δουλειά μου ίσως να μην τις συναντούσα πουθενά. Η μεγαλύτερη χαρά όμως στη ζωή μου, είναι οι κόρες μου! Στο επάγγελμα μας τώρα , κατ΄ ουσία διασκεδάζει όχι μόνο το κοινό, αλλά και ‘μεις ! Πολύ σημαντικό.»

-Ο Νίκος πως είναι σαν άνθρωπος και σαν μπαμπάς; Αισιόδοξος, καλόβολος, αυστηρός, φιλικός;

«Φιλικός. Αυστηρός όταν χρειάζεται, τρυφερός όταν το αισθάνομαι. Ειδικά ένας πατέρας μπορεί να είναι τα πάντα, ανάλογα τη στιγμή και τη συμπεριφορά του παιδιού του. Πάντα με μέτρο. Αλλά ακόμα και το μέτρο, το επιβάλλει το συναίσθημα.»

-Τι εκτιμάται και τι απεχθάνεστε σε έναν άνθρωπο;

«Εκτιμώ την ειλικρίνεια, και απεχθάνομαι το ψέμα και οτιδήποτε είναι «δήθεν».»

-Το μυστικό επιτυχίας ενός γάμου με έναν ηθοποιό που εκτίθεται σε πολλούς πειρασμούς;

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μυστικό συγκεκριμένο, για να κρατήσει κανείς μια σχέση, και δεν αφορά μόνο ένα καλλιτέχνη αλλά γενικά τους ανθρώπους. Αν κοιτάξει κανείς γύρω του οι μισοί είναι χωρισμένοι. Απλά δεν το μαθαίνουμε, γιατί δεν απασχολούν τον κόσμο, αυτές οι προσωπικότητες. Δε υπάρχουν μυστικά παρά στο χαρακτήρα κάθε ανθρώπου.»

-Μια ευχή σας;

«Να ξεμπερδέψουμε γρήγορα από αυτή την κατάσταση της κρίσης , αλλά ευχή μόνο δε φτάνει, χρειάζεται και αγώνας.» 

-Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

«Κι εγώ σας ευχαριστώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here