Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση για έλλειψη Εθνικών Στόχων.

0
316

Για έλλειψη συγκεκριμένων στόχων για την προώθηση των Εθνικών θέσεων κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυβέρνηση και το Ελληνικό ΥΠΕΞ μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Το ποτήρι ξεχείλισε για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαφαινόμενη εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη όπου όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανοίξει και επίσημα η λεγόμενη θετική ατζέντα στα Ευρωτουρκικά.

Την ώρα μάλιστα που η γειτονική χώρα κλιμακώνει λεκτικά την ένταση κατηγορώντας διαρκώς την Αθήνα ενώ προ ημερών προχώρησε και σε ρηματική διακοίνωση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών και από τον Υπουργό Άμυνας, τόνισε ότι:

«Είχαμε σήμερα μια ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών και από τον Υπουργό Άμυνας, από την οποία δεν βγήκαμε ιδιαίτερα σοφότεροι. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική ως προς την έλλειψη συγκεκριμένων στόχων για την προώθηση των Εθνικών θέσεων.

Είναι σαν η έλλειψη στρατηγικής που πάντα καταλογίζουμε στην Κυβέρνηση να συνδυάζεται από μια έλλειψη φιλοδοξίας για την προώθηση των θέσεων της χώρας. 

Ιδιαίτερη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε για το ποια είναι η τακτική μας στο Κυπριακό, για το οποίο θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν το συμπεριέλαβε στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ μεταξύ των προτεραιοτήτων της διπλωματίας μας.

Ανάλογη ανησυχία έχουμε και για τα Ελληνοτουρκικά θέματα, όπου η έλλειψη σχεδιασμού έχει οδηγήσει στην παράδοση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην άλλη πλευρά και στον περιορισμό της δίκης μας σε αμυντικές και αντανακλαστικές κινήσεις. Δεν υπάρχει όπως φαίνεται ζήτημα κυρώσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ευρωτουρκικός διάλογος για θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως το μεταναστευτικό, συνεχίζεται ερήμην μας. Είναι σαν η Κυβέρνηση να θέλει να κερδίσει χρόνο χωρίς να μας λέει γιατί. Απλώς για να κλωτσήσει το ντενεκεδάκι  λίγο παρακάτω.

Εμείς όπως κάνουμε πάντα δεσμευόμαστε ότι θα «βάλουμε πλάτη» για τα Εθνικά θέματα. Αυτό προϋποθέτει όμως μια Εθνική στρατηγική που αυτή τη στιγμή απουσιάζει».

Και σε ασυνήθιστο έντονο ύφος, ο πρώην ΥΠΕΞ τόνισε λέγοντας ότι «δεν αρκεί να υπερασπιζόμαστε τις πάγιες Εθνικές θέσεις, πρέπει να υπάρχει και ένας συγκεκριμένος Σχεδιασμός για την προώθηση τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here