Ο Guardian για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

0
191

Ως μεγάλη στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα παρουσιάζει την συνάντηση του Α. Τσίπρα με το Ν. Τραμπ, ο Guardian (που είναι γνωστό ότι δεν τρέφει συμπάθεια για τον Αμερικανό πρόεδρο) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας «ασυνήθιστος επισκέπτης» στο Λευκό Οίκο την στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραπαίουν και η Ελλάδα φαντάζει σαν ο πιο σημαντικός σύμμαχος.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην χρονική συγκυρία την οποία επέλεξαν οι Αμερικανοί να προσκαλέσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς:

«Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλύτερες από ότι πριν από ορισμένες δεκαετίες όταν το αντιαμερικανικό αίσθημα κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο αν και στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει και καλή σχέση με την ομόδοξη Ρωσία και σε πολιτικό επίπεδο αλλά κυρίως σε επίπεδο λαών.

Ο Guardian χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ασυνήθιστο επισκέπτη στο Λευκό Οίκο»:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάποτε στρατευμένος μαρξιστής (στο αγγλικό κείμενο τον αναφέρει ως a once militan leftist marxist) ήταν ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας Τραμπ για την αμερικανική προεδρία, λέγοντας δημοσίως πως ήλπιζε να μην κερδίσει τις εκλογές.

Ταυτόχρονα ο Ν. Τραμπ έχει αναφερθεί πολύ λίγες φορές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις αναφορές του στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. Ωστόσο, οι υπό κατάρρευση σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε μια αναθεώρηση των δεδομένων της»

Ο Ν. Μπερνς σημειώνει: «Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στην ανατολική Ευρώπη».

Μάλιστα, ο Guardian αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία δεν ξεχνούν αρκετοί διπλωμάτες:

Ενώ ο Τσίπρας και οι αριστεροί σύντροφοί αγωνιζόντουσαν για να διατηρήσουν τον αντιαμερικανισμό όσο ήταν στην αντιπολίτευση, αποφάσισε να υποστηρίξει τη δυτική συμμαχία από τότε που η συγκυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα, να αναφερθεί και στο ρόλο του προέδρου των ΑΝΕΛ: «Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, επικεφαλής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ των Αμερικανών και του Τραμπ».

O Guardian προκειμένου να εξηγήσει τη στροφή αυτή φιλοξενεί και δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τον Κώστα Δουζίνα: «Μετά τους μελοδραματισμούς του Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της μαλακής ισχύος, πώς να κερδίζει φίλους και να επηρεάζει με αθόρυβο τρόπο».

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολύ-επίπεδη εξωτερική πολιτική που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία δεσμών όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με το Ισραήλ, τις παλαιστινιακές αρχές, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ή ακόμη και παράλογη, η Ελλάδα δείχνει τη σημασία της δέσμευσης σε αρχές και φίλους» υποστηρίζει ο κ. Δουζίνας.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις της Αθήνας με την Κίνα, υπενθυμίζοντας αφενός ότι η χώρα της Άπω Ανατολής έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα από όταν ξεκίνησε η κρίση και ότι ο Τσίπρας τώρα, θα εγγυηθεί στην Ουάσιγκτον ότι στα μεγάλα διεθνή θέματα δεν είναι υποχρεωμένος στη Ρωσία ή την Κίνα (δεν είναι όμως έτσι θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα και ο λαός της δεν θέλουν κόντρα με την ομόδοξη Ρωσία η οποία τυγχάνει πλειοψηφικής αποδοχής στις ελληνικές συνειδήσεις)

«Η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια του Τραμπ επειδή εξακολουθεί, παρά τις συνθήκες κρίσης, να δίνει ποσοστό 2,38% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το δεύτερο μεγαλύτερο στις χώρες του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο Guardian

Ο Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τραμπ, αναμένεται να δώσει έμφαση στον γεωπολιτικό ρόλο και τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here