Ρήξη της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση!

0
392

Ο Γενικός Διευθυντής της AstraZeneca κ. Pascal Soriot, μέσω συνέντευξης του, στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, επισήμανε πως η ΕΕ «κακώς διαμαρτύρεται» σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της εταιρείας, τονίζοντας αφενός ότι η Ένωση, καθυστέρησε τρεις μήνες να υπογράψει με την AstraZeneca  και υποστηρίζοντας, αφετέρου, πως, η συμφωνία που έχει υπογραφεί δεν προβλέπει ακριβή ποσότητα δόσεων εμβολίων, αλλά αντίθετα αφορά τη «βέλτιστη προσπάθεια», εκ μέρους της εταιρείας, με την AstraZeneca μάλιστα, να ανακοινώνει σήμερα (27/01) πως δεν θα προσέλθει στην συνάντηση που είχε οριστεί με την Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Όλοι μας αντιδρούμε κάπως και πιο έντονα ή συναισθηματικά γι’ αυτά που μας συμβαίνουν αυτό το διάστημα. Το κατανοώ, δεδομένου ότι η Κομισιόν τρέχει όλη αυτή τη διαδικασία για το σύνολο της Ευρώπης»…δήλωσε παράλληλα ο Soriot, αφήνοντας «αιχμές» για την στάση της Ε.Ε. 

Από την πλευρά της βέβαια, η Ένωση έχει αντιτείνει ότι έχει πληρώσει προκαταβολή ύψους 336 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και ζητεί εξηγήσεις για την διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Επίσης, ο  Soriot προσθέτει ότι, μόλις η ΕΕ δώσει τη ρυθμιστική της έγκριση για το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών-η εταιρεία θα στείλει αμέσως 3 εκατ. δόσεις, με στόχο αυτές να φθάσουν τα 17 εκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την φαρμακευτική εταιρεία «παραμένει στο σκοτάδι».

Υ.Γ. Στο «σκοτάδι» οι συμβάσεις με τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια.

Εκτός από τον περιορισμένο αριθμό εμβολίων, σημαντικό πρόβλημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει και στην διαφάνεια των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να τις δημοσιοποιήσουν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του «Tvxs.gr» για το ζήτημα, που έχει αναδείξει και με επιστολή του στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου.

Με την επιστολή του ζητάει να υπάρξει «απόλυτη διαφάνεια και πραγματική δημοσιότητα σε όλα τα στάδια διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές – που αφορούν τεράστιους πόρους των Ευρωπαίων φορολογουμένων», καθώς «οι πρακτικές αδιαφάνειας στερούν από τους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους το δικαίωμα της ενημέρωσης.

Η μυστικοπάθεια ενισχύει τους σκεπτικιστές των εμβολιασμών και δεν προστατεύει ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τη δημοκρατία».

Ακούστε τη συνέντευξη στο νέο PODCAST του «Tvxs.gr»:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here