Ρης Γουίδερσπουν….η ξανθιά της σώου μπιζ που πάει για δεύτερο Όσκαρ!

0
367

Ούτε ωραία θα την πεις ούτε σέξι, άσε που είναι και κοντούλα, μόλις 1.56μ. Ναι, διαθέτει μια πικάντικη φατσούλα, και μια πανέξυπνη ματιά. Αλλά βέβαια αυτά στο Χόλιγουντ δεν μετράνε.

Εκείνο που χρειάζεται είναι το ταλέντο και φυσικά και η τύχη – αυτή η άτιμη παντού χρειάζεται – και την οποία μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η ξανθομαλλούσα μας, διαθέτει άφθονη.

Από πιτσιρίκα – όχι δεν την λέγανε μπαμπέσα, – βγήκε στη μεγάλη οθόνη….Και όχι μόνο αυτό, αλλά κέρδισε και πολλά βραβεία εκτός του Όσκαρ. Ο λόγος για την Ρης Γουίδερσπουν, που και φέτος είναι υποψήφια για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου. 

Ποια είναι

Η Λώρα Τζην Ρης Γουίδερσπουν, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1976 στο Νοσοκομείο των Βαπτιστών στη Νέα Ορλεάνη. Ο πατέρας της ήταν ωτορινολαρυγγολόγος και υπηρέτησε σαν αξιωματικός στον Αμερικανικό Στρατό , και η μητέρα της καθηγήτρια της ιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Λόγω της εργασίας του πατέρα της έζησε στο Βισμπάντεν της Γερμανίας όταν ήταν μικρή , για τέσσερα χρόνια. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό κτηματομεσίτη και τα δυο παιδιά μεγάλωσαν σαν επισκοπιανοί. Στο σχολείο έπαιρνε καλούς βαθμούς και διάβαζε πολλά βιβλία. «Όταν μπω σε βιβλιοπωλείο, λέει, με πιάνει η καρδιά μου, γιατί θέλω να αγοράσω όλα τα βιβλία».

Ήταν μαζορέτα στο σχολείο κι όταν ήταν επτά ετών συμμετείχε σε μια διαφήμιση για την τηλεόραση ενός ανθοπωλείου κι από τότε της μπήκε το μικρόβιο του ηθοποιού.

Στα έντεκα της έλαβε μέρος σε Διαγωνισμό εξαιρετικών ταλέντων και πέτυχε. Τελειώνοντας το γυμνάσιο παρακολούθησε μαθήματα Αγγλικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Μετά τον πρώτο χρόνο όμως τα παράτησε για να στραφεί στην ηθοποιία. Η Ρης είναι περήφανη που κατάγεται από το Νότο, γιατί πιστεύει πως μεγαλώνοντας με τις αρχές που οι άνθρωποι έχουν εκεί, απέκτησε αγάπη για την οικογένεια και την παράδοση, ευγένεια, σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, υπευθυνότητα, και δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο στη ζωή.

Το 1990 συμμετείχε σε μια ανοιχτή οντισιόν κι ενώ νόμιζε ότι θα της έδιναν κάποιο δευτερεύοντα ρόλο της έδωσαν τον πρωταγωνιστικό στην ταινία «The Man in the Moon».

Αποκόμισε καλές κριτικές , προτάθηκε για βραβείο καλύτερης νεαρής ηθοποιού και συνέχισε με ένα φιλμ για την καλωδιακή τηλεόραση που σκηνοθέτησε η Νταιάν Κήτον και έπαιζε η Πατρίτσια Αρκέτ.

Ακολούθησαν κι άλλες τηλεταινίες, αλλά και φιλμ για τη μεγάλη οθόνη. Το 1999 στα 23 της ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα α΄ γυναικείου ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ με το ρόλο της στο «Election». Την επιτυχία όμως γνώρισε το 2001, που έσπασε ταμεία με το «Legally Blonde».

Μόνον στην Αμερική απέφερε 96 εκατ. δολάρια και οι κριτικοί την ονόμασαν νέα Μεγκ Ράιαν. Ήταν μόλις 29 ετών όταν για την ερμηνεία της στο «Walk the Line», το 2005 σάρωσε τα βραβεία!

Τι Oscar, τι BAFTA, τι Χρυσή Σφαίρα, SAGA, & Τhe Critics Choice Award. «To μεγάλο μου τόλμημα, έλεγε, ήταν ότι τραγούδησα εγώ και είχα τρακ, άσχετα με το ότι έκανα μαθήματα φωνητικής 6 μήνες».

Στην ταινία υποδυόταν την δεύτερη σύζυγο του τραγουδιστή της κάουντρι μουσικής Τζόνυ Κας – που ενσάρκωνε ο Χοακίν Φίνιξ – Ο «δικός» μας διάσημος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέην έχει πει: «Η Ρης είναι ο τύπος της γυναίκας που οι άνδρες βρίσκουν ελκυστική και οι θηλυκές θέλουν να την έχουν φίλη. Αυτή όμως είναι και η μαγεία της. Μπορεί να κάνει τα πάντα».

Η άλλη μεγάλη επιτυχία της ήταν το «Sweet Home Alabama» που μέσα σε ένα σαββατοκύριακο έκανε εισπράξεις 35 εκατομ. δολάρια , ενώ μόνο στην Αμερική έκανε εισπράξεις 127 εκατ. δολαρίων. Παρ όλα αυτά οι κριτικοί … ψιλό-έθαψαν το έργο.

Μάλιστα απορούσαν γιατί μάζεψε τόσα χρήματα και τελικά το απέδωσαν στην ερμηνεία της Γουίδερσπουν. Η συνέχεια της ταινίας «Blonde 2» δεν ενθουσίασε αλλά και πάλι εισέπραξε τις πρώτες πέντε μέρες 39 εκατ. δολάρια και κατά την προβολή της στις ΗΠΑ 90 εκατ. δολάρια.

Ε, η Ρης πρόσθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό της 15 εκατ. δολάρια , που την κατέταξαν ανάμεσα στις πιο ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ, από το 2002 μέχρι το 2010.

Όταν γύριζε το «Vanity Fair» τα κοστούμια της ήταν πολύ προσεκτικά ραμμένα, γιατί ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της , όμως αυτό δεν την εμπόδιζε, τουναντίον μάλιστα της έδινε μια διαφορετική γλύκα και λάμψη στο πρόσωπο.

Η ίδια έλεγε ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα το ρόλο της κι ας βρισκόταν σε…ενδιαφέρουσα. Και δεν είχε άδικο. Οι κριτικοί τη λάτρεψαν και της έγραψαν τα καλύτερα.

Η καριέρα της συνεχίστηκε ακάθεκτα, με αρκετές ταινίες σε μερικές από τις οποίες ήταν και η ίδια παραγωγός με την εταιρία της «Pacific Standard».

To «Four Christmases» με τον Βινς Βον δεν ήταν καλοδεχούμενο από τους κριτικούς του κινηματογράφου, αλλά γέμισε και πάλι τα box offices με 127 εκατ. δολάρια εντός ΗΠΑ και τα 160 εκατ. διεθνώς.

Οι άλλες ταινίες που ακολούθησαν ήταν μέτριες και φτάνουμε έτσι στο 2014 που γίνεται παραγωγός στο θρίλερ «Gone Girl» και είναι υποψήφια για το δεύτερο Oscar της α΄ γυναικείου ρόλου με την ταινία «Wild».

Το τι θα γίνει θα το μάθουμε στην Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας στο τέλος Φεβρουαρίου. Φυσικά και υπάρχουν και άλλα φιλμ στην ατζέντα της για τα προσεχή χρόνια και το ένα από αυτά μάλιστα θα σκηνοθετήσει ο Αλεξάντερ Πέην.

Η Ρης έχει μια ανεπτυγμένη φιλανθρωπική δράση και το δικό της αστέρι στο «Walk of Fame» από το 2010. Το κορίτσι από το Νότο θεωρείται από τις πλουσιότερες ηθοποιούς αφού για κάθε ταινία της πληρώνεται μεταξύ 15 και 20 εκατ. δολαρίων. 

Προσωπικά

Το 1997 η Ρης γνώρισε τον ηθοποιό Ράιαν Φίλιπ στο πάρτι που έκανε για τα 21α γενέθλιά της. Το Δεκέμβριο του 1998 αρραβωνιάστηκαν , τον Ιούνιο του 1999 παντρεύτηκαν , απέκτησαν δυο παιδιά και το 2006 ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν.

Ο σύζυγός της δήλωνε έπειτα από καιρό: «Μετά το διαζύγιο ήμουν ράκος. Ήθελα να πεθάνω. Στο μυαλό μου στριφογύριζε η αυτοκτονία. Ξυπνούσα, έκανα εμετό κι έκλαιγα. Η ζωή μου ήταν κόλαση.»

Μέχρι να βγει το διαζύγιο κι επίσημα χρέωσαν στην Ρης love affair με τον συμπρωταγωνιστή της στο «Rendiction» Τζέηκ Γκίλενχαλ, γεγονός που όντως συνέβαινε μέχρι το 2007 που χώρισαν. Το 2010 ο κυνηγός ταλέντων Τζιμ Τοθ και η καλλιτέχνης αρραβωνιάστηκαν και παντρεύτηκαν το Μάρτιο του 2011.Τον Σεπτέμβριο του 2012 γεννήθηκε ο γιος τους και μέχρι σήμερα ζουν ευτυχισμένοι.

Είπε….διάσημες Ατάκες

«Οι περισσότεροι ηθοποιοί προσπαθούν να φτιάξουν την καριέρα τους, αλλά παραμελούν την προσωπική τους ζωή. Εγώ προτιμώ να επικεντρώνομαι στην προσωπική μου ζωή….Τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.»

«Το να είσαι ηθοποιός και να γυρίζεις ταινίες είναι σπουδαίο, αλλά δεν σε κρατά τις νύχτες ζεστή και σίγουρα δεν είναι το σπουδαιότερο στο ταξίδι της ζωής.»

«Πηγαίνω τα παιδιά μου στην εκκλησία και στο κατηχητικό. Τους αρέσει πολύ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για ένα παιδί να ξέρει ότι υπάρχουν γύρω του πολύ σημαντικότερα πράγματα από τη ζωή του.»

«Οι γονείς μου πίστευαν ότι μπορούσα να καταφέρω τα πάντα και με έκαναν να νοιώθω πολύ όμορφα. Και οι δύο ήσαν γιατροί και ξέρω πως βοηθούσαν τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση γι αυτό στα μάτια μου άξιζαν πολύ. Πάλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να μη γίνω κι εγώ γιατρός.»

«Ανησυχώ για παιδιά μου μήπως κάποιος τα πληγώσει μεγαλώνοντας , αλλά ταυτόχρονα δεν ανησυχώ που θα μεγαλώσουν γιατί τους έχω μάθει να σέβονται τη ζωή και τον εαυτό τους.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here