ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ – Χατισέ.

0
305

Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του αρχιτέκτονα- συγγραφέα Νίκου Γούλια «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ – Χατισέ». Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο της τριλογίας του, ο πρώτος ήταν «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ – Ιάσμη», που μας κατέπληξε!

Έπρεπε να έρθει η εποχή της κρίσης, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το παραστατικό γράψιμο του Νίκου Γούλια, που από την αρχιτεκτονική η οποία έχει βαλτώσει, μετεπήδησε στη λογοτεχνία, με την παρότρυνση φίλων του, που είχαν διαβάσει γραπτά του και είχαν εκστασιαστεί.

Κι εμείς είμαστε τυχεροί που μπορούμε και απολαμβάνουμε μια τόσο ωραία γραφή, και μορφωνόμαστε ιστορικά μέσα από τα τόσο εμπεριστατωμένα κι ενδιαφέροντα κείμενά του. 

Ο Νίκος Γούλιας όμως έχει κι ένα άλλο χάρισμα. Δεν γράφει μόνον, αλλά σκηνοθετεί και την ιστορία του. Εγώ διάβασα τις 554 σελίδες του σε δυο βράδια, ξενυχτώντας γιατί δεν ήθελα να αφήσω από τα χέρια μου το βιβλίο.

Γραμμή προς γραμμή, παράγραφο προς παράγραφο, κάνει τέτοιες περιγραφές, που νομίζεις ότι παρακολουθείς κινηματογραφική ταινία ή πως παίρνεις κι εσύ μέρος στην πλοκή.

Και μεταξύ μας θα ήταν μια θαυμάσια ιδέα, όταν τελειώσει και το τρίτο του βιβλίο με το καλό, να μπορούσε να γυριστεί σε ταινία για την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Με τόσο πλούτο, με τέτοια ιστορικά γεγονότα και λεπτομέρειες……

Και για αυτό του το πόνημα δούλεψε σκληρά σε επίπεδο έρευνας της εποχής που αναφέρεται. Και ιστορικά και γλωσσολογικά. Και εδώ οι διάλογοι είναι στην γλώσσα που χρησιμοποιούσαν το 19ο αιώνα, όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση, χωρίς αυτό να δημιουργεί δυσκολία κατανόησής της στον αναγνώστη, αλλά αμέριστο ενδιαφέρον. Το πρώτο του βιβλίο πήρε θριαμβευτικές κρητικές από τους ειδήμονες.

Και από μένα σαν απλή αναγνώστρια και μεταφέροντας τη γνώμη όσων το διάβασαν, ακόμη καλύτερες. Όπως εντυπωσιάστηκα από την Ιάσμη έτσι εντυπωσιάστηκα και από τη Χατισέ. Η εναλλαγή των εικόνων, των συναισθημάτων, των απρόβλεπτων καταστάσεων, με την αναπάντεχη κορύφωση στην τελευταία σελίδα! Είναι ένα τόσο όμορφο βιβλίο, τον θαυμάζω τον συγγραφέα. Για τη γραφή, τη σκέψη, το ταλέντο , τη φαντασία, το μόχθο, τη συνέπεια και την αγάπη που γράφει τα βιβλία του.

Η υπόθεση

……Το τρένο από τη Σμύρνη, που χειμώνα του 1876 έβγαινε από την πρωινή ομίχλη, δεν έφερνε μόνο τον ξένο. Ξοπίσω του κουβαλούσε στροβιλίζοντας και το θαλασσινό αγέρι, που πολλά χρόνια πρωτύτερα, από τη μαγευτική πολιτεία των καναλιών , είχε φερμένη την οικογένεια του Βενετσιάνου ζωγράφου Πάολο στη Σμύρνη των χρωμάτων και των αρωμάτων.

Κουβαλούσε μέρες και νύχτες ενός μοιραίου έρωτα, πολλές αναμνήσεις, μεγάλα πάθη, μια δολοφονία…μαζί και έναν πίνακα με την ημίγυμνη Χατισέ, που όλους και όλα τα κοίταζε κρύβοντας επτασφράγιστα τα μυστικά της, άλαλη όπως ήτανε όχι μόνο στο κάδρο αλλά και στη ζωή της.

Από τη Σύρο και το Κορδελιό μέχρι τη Χίο και τα Αλάτσατα, κι από την Πέργαμο ως την Πόλη, πολλών ανθρώπων οι ζωές θα διαγράψουν την τροχιά τους γύρω από τη Χατισέ, ανυποψίαστα τόσο κοντά η μία με την άλλη, ο Στέφανος, η Μαριώ, ο Λιωνής. Ο Ζοζέφ και η Πηνελόπη. Ο Τζιοβάνι, η Φραντσέσκα, η Αντζελίνα. Ο Χακάν και η Ακτσού. Και η Χατισέ, παντού…

Ο συγγραφέας

Ο Νίκος Γούλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Το 1980 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου . Έργα του ιδιωτικά και δημόσια, μικρά και μεγάλα, βρίσκονται υλοποιημένα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και βιβλία αρχιτεκτονικής . Για απ ευθείας επικοινωνία με τον συγγραφέα: www.facebook.com/nikosgoulias.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βιβλίο «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ – Χατισέ» παρουσιάστηκε στο καφέ του Public Συντάγματος, σε μια κατάμεστη αίθουσα, με ομιλητές τους κριτικούς βιβλίων Ελένη Γκίκα και Νίκο Βατόπουλο, ενώ ο ίδιος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Συνοδεία slides και μουσικής υπόκρουσης από το σαντούρι του Κλέαρχου Κορκόβελου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here