Σύντομο Ιστορικό της Βίλας Μπότση η οποία εγκαινιάζεται στις 06/04/2019.

0
648

Ο αείμνηστος Αθανάσιος (Νάσος) Β. Μπότσης, υπήρξε ένας εξαίρετος δημοσιογράφος  και επιτυχημένος εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, που με όραμα έπαιξε  πρωτοποριακό ρόλο στα δημόσια πράγματα.

Με τη διαθήκη του, της 5ης Απριλίου 1979 κληροδότησε όλη την περιουσία του για τη δημιουργία Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας.

Την κατοικία του στην Πολιτεία, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ιάσωνα Ρίζου, την άφησε στο Ελληνικό Δημόσιο «προς διαμονή των εκάστοτε επισκεπτόμενων την Ελλάδα Πρωθυπουργών και Αρχηγών Ξένων Κρατών».

Με απόφαση του Εφετείου Αθηνών η χρήση αλλάζει, διότι το οίκημα  δεν πληροί τους όρους ασφαλείας για τις προσωπικότητες και παραχωρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεκαπέντε σχεδόν χρόνια αργότερα το Υπουργείο Πολιτισμού δημιουργεί και εγκαθιστά εκεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το 1994.

Μετά την μεταστέγαση του Κέντρου Βιβλίου η χρήση της βίλας Μπότση παραχωρήθηκε στον τότε Δήμο Νέας Ερυθραίας με την υπ’ αριθμ. 130/52399/452/1-8-2008 υπουργική απόφαση, έπειτα από σχετικό αίτημα της τότε Δημάρχου Β. Ταμβάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση η χρήση της αφορά στη λειτουργία Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (π.χ. εκθέσεις, μουσείο, ανοικτό Πανεπιστήμιο).

Στις 14/3/2017 το οίκημα το ανέλαβε το Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας» του Καλλικρατικού Δήμου της Κηφισιάς.

Μετά την πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου, η οποία έγινε με σεβασμό στη μνήμη του δωρητή Αθανασίου Μπότση, η βίλα είναι έτοιμη να επιτελέσει τους σκοπούς της.

Ο Δήμαρχος Κηφισιά κ. Γιώργος Θωμάκος, επειδή ξεκίνησε και από τον χώρο της δημοσιογραφίας, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρώπους που κινούνται στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Έτσι, όταν ανέλαβε τον Δήμο Κηφισιάς θεώρησε επιτακτική ανάγκη την προώθηση της επαναλειτουργίας της οικίας Μπότση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here