Φοροκαταιγίδα 44 δις στον Προϋπολογισμό του 2014!!

0
247

Με πολλές αβεβαιότητες καταρτίζεται ο νέος προϋπολογισμός. Θα είναι άλλη μια χρονιά «λιτότητας» καθώς αναμένονται εισπράξεις 44 δις ευρώ από τους φόρους. Ποιοι θα πληρώσουν το…..μάρμαρο!

Για τυπικούς λόγους, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες και με ανοικτή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεν είναι δυνατόν να καταρτισθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο το οποίο μπορεί να ενσωματώσει από τώρα ασφαλή στοιχεία και προβλέψεις για τις δημοσιονομικές ανάγκες του 2014.

Το βέβαιον είναι ότι και το 2014 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος λιτότητας για τους έλληνες πολίτες, λόγω των αυξημένων φόρων που θα κληθούν να καταβάλλουν, αλλά και την περαιτέρω περιστολή των δαπανών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Ο πήχης των φορολογικών εσόδων (από την άμεση και έμμεση φορολογία) θα μπει στα 44 δις ευρώ, μέρος των οποίων δεν αποκλείεται να προέλθει από νέους φόρους, αν και το μεγάλο μέρος θα σηκώσουν μέτρα (κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση φορολογικών συντελεστών κλπ.), τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου.

Λεπτομέρειες για τις εισπράξεις από το μέτωπο της φορολογίας θα γνωρίζουμε εντός του Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο στις συζητήσεις με τους δανειστές και οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει στα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού.

Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώσει άλλωστε τις αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017, αλλά και την – σχηματοποιημένη σε μεγάλο βαθμό το Νοέμβριο – εικόνα του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος φαίνεται να επιτυγχάνει τον κεντρικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό (της τάξης των 100 εκατ. ευρώ όπως συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και δανειστές).

Το κρίσιμο μέγεθος ωστόσο είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν, τα εξοντωμένα από την κρίση νοικοκυριά, το επόμενο έτος.

Το βασικό σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας, η οποία θα φθάνει σε ποσοστό το 12,4%.

Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπεται να φθάσουν τα 19,5 δις ευρώ τη νέα χρονιά, από 17,4 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, δεδομένης και της υστέρησης που παρουσιάζουν οι εισπράξεις.

Αυτό σημαίνει νέες εισοδηματικές απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που για το 2014 θα φθάνουν στο ποσό των 2,1 δις ευρώ.

Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν:

-Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων.

-Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

-Την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Οι έμμεσοι φόροι:

Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, προβλέπεται αύξηση εισπράξεων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 24,830 δις ευρώ.

Μόνο από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην βεβαίωση εισπράξεων 3,6 δις ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δις ευρώ.

Το θέμα του ενιαίου φόρου, όπως και μια σειρά από άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά θα κλείσουν δια αλληλογραφίας με την τρόικα, δηλαδή με e mail που θα ανταλλάσσει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here