Χρυσοχοΐδης στο Ευρωκοινοβούλιο: «Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

0
422

Μόνο μια χώρα ανταποκρίθηκε στο αίτημα για μεταφορά ανηλίκων, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διαχειριστεί αυτό το άνευ προηγούμενο φαινόμενο, χωρίς συνδρομή».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα έχει καταστεί μη διαχειρίσιμη.

Ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε επίσημα την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση και τις εξελίξεις με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων, αλλά και το σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομιμότητα από τα Κράτη Μέλη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε προς του Ευρωβουλευτές ότι ο διάπλους από τις τουρκικές αρχές διαρκεί μόλις 13 λεπτά με αποτέλεσμα να καταφθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι ροές από τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 120% και πρωτίστως στη Λέσβο, ενω πριν από αυτή την ημερομηνία, λόγω της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας ήταν διαχειρίσιμες. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμα και εκτίμησε ότι ούτε η ίδια η ΕΕ με τις συνολικές της δυνατότητες θα μπορούσε να το διαχειριστεί πλήρως.

Ο Έλληνας Υπουργός έκανε λόγο για τις ανθρώπινες δυνατότητες και τα φυσικά όρια που μπορούν να υπάρξουν με τους υπαλλήλους που κάνουν τις καταχωρήσεις και δακτυλοσκοπήσεις των εισερχόμενων, τις ιατρικές εξετάσεις και ότι άλλο απαιτείται.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να διαχειριστεί αυτό το άνευ προηγούμενο φαινόμενο, «χωρίς συνδρομή». Σημείωσε δε ότι ενώ 4000 άτομα μετακινήθηκαν από την Σάμο στην ενδοχώρα, άλλοι 3000 κατέφθασαν στο νησί στο επόμενο διάστημα.

Ενημέρωσε μάλιστα για το νέο νομικό πλαίσιο, πιστή μεταφορά, όπως είπε, της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που ψήφισε το ΕΚ, για το άσυλο, που, όπως είπε θα επιταχύνει διαδικασίες και επιστροφές.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατέκρινε τα κράτη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, δηλώνοντας ότι «γυρνάνε την πλάτη στο πρόβλημα, ή λαϊκίζοντας θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτό», τονίζοντας ότι η στάση τους «είναι ουτοπική» και ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει έκκληση αλληλεγγύης, αλλά τήρησης της νομιμότητας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές ότι υπάρχουν 4000 ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα, σε ακατάλληλες δομές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σημείωσε ότι έστειλε επιστολή προς τα Κράτη Μέλη να αναλάβουν εθελοντικά κάποια από τα παιδιά, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση πλην ενός Κράτους Μέλους. Κατέληξε δε πως αυτό είναι ζήτημα πολιτισμού και ζήτησε από το ΕΚ να βοηθήσει να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις.

Υ.Γ. Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό δείχνουν ότι σηκώνουν τα χέρια ψηλά λέει το ΚΙΝΑΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here