Ωτοπλαστική.

0
325

Ενδιαφέρον άρθρο του πλαστικού χειρουργού Δρ. Ζήση Μπουκουβάλα για τα πεταχτά αυτιά που στην εποχή μας πια, διορθώνονται με επιτυχημένη επέμβαση, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και παιδιά.

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που ασχολείται με την διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός είτε λόγω αισθητικής δυσμορφίας που υπήρχε από τη γέννηση είτε βλάβης του μετά από ατύχημα. Η αποδεκτή γωνία μεταξύ πτερυγίου του αυτιού και κεφαλής είναι μεταξύ 20 και 30 μοιρών, οτιδήποτε ανώτερο αυτής θεωρείται αφεστώς ους (πεταχτά αυτιά).

Η διόρθωση των αφεστώτων ώτων, που αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα των χειρουργείων ωτοπλαστικής, γίνεται σε παιδική ηλικία, κυρίως στο ανδρικό φύλο έτσι ώστε να αποφευχθούν τα επικριτικά σχόλια των συμμαθητών στο σχολείο. Στο γυναικείο φύλο τα μακριά μαλλιά συγκαλύπτουν το πρόβλημα έως το τέλος της εφηβείας ενώ μετέπειτα η ανάγκη για αλλαγή στην κόμμωση( κότσος π.χ. ) ωθεί σε επέμβαση.

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής προϋποθέτει την πρωτύτερη διενέργεια ενός τυπικού κλινικοεργαστηριακού ελέγχου που ολοκληρώνεται το πρωί της επεμβάσεως. Κατόπιν τούτου ακολουθεί η επέμβαση που γίνεται με μέθη και τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Η επέμβαση της διόρθωσης των πεταχτών αυτιών μπορεί να γίνει με πολλές τεχνικές ( Mustarde, Chong ). Η τεχνική που ακολουθούμε είναι τροποποίηση της μεθόδου του πλήρους απογαντισμού του πτερυγίου από δέρμα με τομή στην οπίσθια επιφάνειά του.

Μετά από αυτό , γίνεται χάραξη του ωτιαίου χόνδρου (scorring) έτσι ώστε να είναι δυνατή η προς τα πίσω καμπή του και η αποκατάσταση της σωστής γωνίωσής του ως προς το κρανίο. Εν συνεχεία γίνεται αποκατάσταση με κάλυψη του δέρματος και συρραφή του ενδοδερμικώς στην οπίσθια επιφάνεια του ωτός.

Για την αποφυγή αιματώματος γίνεται ιδιαίτερα προσεκτική επίδεση που διαρκεί περί τις 11 ημέρες. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής λαμβάνει από του στόματος αντιβιωτική και αντιφλεγμονώδη / αποιδηματική αγωγή ενώ επισκέπτεται το ιατρείο για παρακολούθηση ανά 2 με 3 ημέρες.

Η αφαίρεση των επιδέσεων την 11η ημέρα ήδη εντυπωσιάζει τον ασθενή γιατί μολονότι τα αυτιά είναι αρκετά πρησμένα ήδη έχει διασαφηνιστεί η τελική τους θέση και διαφαίνεται η επιτυχία της επεμβάσεως. Μετέπειτα απαιτείται η χρήση μόνον ελαστικής ταινίας ( σαν αυτές που φορούν οι τενίστες ) τις ώρες του ύπνου.

Παράλληλα η ωτοπλαστική χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές για να αποκαταστήσει συγγενή προβλήματα διαμαρτιών του ωτός ( stahls ear, cap ear κ.τ.λ.) καθώς και να διορθώσει τραυματισμούς του. Πολύ συχνά τα σκουλαρίκια στις κυρίες είτε διανοίγουν μεγάλες οπές στο λοβό είτε το διασχίζουν εντελώς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποκατάσταση είναι δυνατή μέσω λεπτών επεμβάσεων ( π.χ. z-plasty ) που επαναφέρουν την ομαλή ανατομία της περιοχής.

Η βελτίωση της εικόνας του ασθενούς μετά από επιτυχημένη ωτοπλαστική είναι εμφανέστατη διότι συνοδεύεται και από σημαντική βελτίωση και της ψυχολογίας του. Οι δε γυναίκες είναι εντυπωσιακά ευδιάθετες και χαρούμενες και η γενική εντύπωση στον περίγυρό τους είναι πως ομόρφυναν χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί το που ακριβώς αποδίδεται αυτό.

Ο ορισμός άλλωστε της ομορφιάς δεν είναι άλλος από την αναγνώρισή της όταν αυτή απλά υπάρχει (Marcel Proust, Γάλλος συγγραφέας).

Dr. Ζήσης K. Μπουκουβάλας.

Πλαστικός Χειρουργός. Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής νοσοκομείου «Metropolitan», Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για επιπλέον πληροφορίες στο: www.anagennisi-sa.gr ή 
email: info@anagennisi-sa.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here