Η Τραπεζική Αναλγησία!….του Βασίλη Βιλιάρδου.

0
350

Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες ληστεύουν τους καταθέτες τους με τα μηδαμινά επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να έχουν «κουρευτεί» οι αποταμιεύσεις σε ένα ύψος πάνω από 20 δις € σε αγοραστική αξία, η δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώνεται συνεχώς-ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η βασική συνέπεια είναι να μην έχουν τη δυνατότητα επενδύσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις-με μοναδική εξαίρεση τον κρατικό τομέα που συνεχίζει τον άκρατο δανεισμό του.

Βασίλης Βιλιάρδος on Twitter: "Η τραπεζική ληστεία συνεχίζεται Στις ελληνικές συστημικές τράπεζες η απόκλιση, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων που ήταν ήδη πάνω από 5%, αυξήθηκε τον Απρίλιο

Εκείνες οι τράπεζες λοιπόν που οι Έλληνες διέσωσαν με τα 50 δις € περίπου των αν κεφαλαιοποιήσεων, με τα 17 δις € του αναβαλλόμενου φόρου και με τα 23 δις € του Ηρακλής, ενώ «πριμοδοτήθηκαν» με τα Ληστρικά Hive Down, δεν τους ληστεύουν και δεν πλειστηριάζουν τα σπίτια τους μόνο, αλλά ούτε καν τους στηρίζουν-με την ανοχή της ΝΔ, μεταξύ άλλων λόγω των άνω των 400 εκ. € που η ίδια οφείλει.

«Χρηματοδότηση της Γενικής κυβέρνησης: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση τον Μάιο του 2023 ήταν θετική κατά 680 εκ. €-έναντι θετικής καθαρής ροής 767 εκ. € τον προηγούμενο μήνα (θετική ροή σημαίνει πως δόθηκαν περισσότερα δάνεια, από αυτά που επιστράφηκαν-ενώ αρνητική το αντίθετο).

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα: Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 275 εκ. €-έναντι αρνητικής καθαρής ροής 789 εκ. € τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2023, ήταν αρνητική κατά 170 εκ. €-έναντι αρνητικής καθαρής ροής 582 εκ. € τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων: Το Μάιο του 2023, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 24 εκ. €-έναντι αρνητικής καθαρής ροής 51 εκ. € τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών MKI: Αρνητική κατά 80 εκ. € ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Μάιο του 2023-έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκ. € τον προηγούμενο μήνα».

Είναι δυνατόν να έχει έτσι ποτέ βιώσιμο μέλλον η Ελλάδα; Χωρίς τη δυνατότητα επενδύσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης απορροφώνται κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις;

Ασφαλώς όχι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here