Η ώρα της ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ!

0
679

Κρέμασαν στα μανταλάκια τέσσερεις πασίγνωστους ηθοποιούς και σκηνοθέτες και έπεται συνέχεια στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και δεν λένε να κλείσουν. Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για γνωστά πρόσωπα του θεάτρου και όχι μόνον, (βγήκαν στη φόρα και μουσικοσυνθέτες)  από συναδέλφους τους για σεξουαλική παρενόχληση και απρεπή συμπεριφορά.

Το Eλληνικό «Me too» είναι στο φόρτε του, γυναίκες και άνδρες ηθοποιοί  άνοιξαν το στόμα τους, μόλις έβαλε το πρώτο λιθαράκι η Σοφία Μπεκατώρου. Περισσότερες από 1000 καταγγελίες έχουν φθάσει  στο νεοσύστατο Πειθαρχικό Συμβούλιο  του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, δημιουργώντας καταστάσεις απελπισίας και αδιέξοδα.

Όχι φυσικά ότι πολλά από αυτά δεν ήταν γνωστά, αλλά τώρα είδαν το φως της δημοσιότητας. Να προσθέσουμε βέβαια ότι στο λόγο των κατηγορούντων υπάρχει και ο αντίλογος άλλων συναδέλφων τους, που υπερασπίζονται τους κατηγορουμένους.

Γιώργος Κιμούλης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά στο θέατρο το 1977 με τη θεατρική ομάδα «Ελεύθερο Θέατρο». Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής. Δεκάδες τα θεατρικά έργα, οι τηλεοπτικές σειρές, οι ταινίες που συμμετείχε, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία.

Έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει δύο φορές. Με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και με την Μαρία Δαμανάκη με τη οποία απέκτησαν μια κόρη. Πολιτικό παρασκήνιο, εσωτερικές συγκρούσεις συμφερόντων αλλά και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του, είναι  παράγοντες που τον οδήγησαν στην παραίτηση από την προεδρία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρώτη στράφηκε εναντίον του η Ζέτα Δούκα – την οποία είπε πως μήνυσε για συκοφαντία – και ακολούθησαν και άλλοι συνάδελφοί της που τον κατηγόρησαν για βίαιη και προσβλητική συμπεριφορά.

«Φανταστείτε να θεωρηθεί η πράξη της κυρίας Μπεκατώρου ως κάτι μοδάτο και ο καθένας να θυμάται ένα γεγονός πριν 15 χρόνια όπου κάποιος τον στενοχώρησε, θύμωσε ή απαξίωσε και να βγαίνει να διηγείται και να περιγράφει μια ιστορία υπερβάλλοντας και προσθέτοντας και ψευδή γεγονότα.  Μετά από λίγο θα το πάρει πίσω, αλλά αυτό έχει μείνει»…δήλωσε.  

Οι πρόσφατες εξελίξεις είχαν σαν  αποτέλεσμα την αποπομπή του από το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στο οποίο θα συμμετείχε με τον «Φιλοκτήτη» και μια αμφίβολη πορεία για το μέλλον ενός κατά τα άλλα πολύ ταλαντούχου καλλιτέχνη.

Κώστας Σπυρόπουλος

Ο αγαπημένος της Αλίκης Βουγιουκλάκη που της κρατούσε το χέρι, μέχρι που έκλεισε τα μάτια της, ποτέ δεν ξέχασε πως σε εκείνη χρωστά την καθιέρωσή του. Μετά την Αλίκη δημιούργησε μεταξύ άλλων, μακρόχρονη σχέση με τη Δήμητρα Παπανδρέου.

Γεννημένος στις 22/09/1964 στο Αγρίνιο, και μεγαλωμένος στη Νέα Κυψέλη, πέτυχε στο Πανεπιστήμιο, αλλά τέλειωσε τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον χώρο του θεάματος από 10 ετών παιδί.

Ο γάμος του  με την ηθοποιό Μαρίνα Ασλάνογλου, κράτησε πολύ λίγο. Ο ηθοποιός και  σκηνοθέτης δέχθηκε και εκείνος τα πυρά τριών πολύ γνωστών ηθοποιών, που αυξάνονται καθημερινά.

Μπορεί να είναι ταλαντούχος, αλλά δυστυχώς οι ανάρμοστες συμπεριφορές εξαργυρώνονται  έστω και με το πλήρωμα του χρόνου, καθότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Και ο Σπύρος κατέβηκε από το…βάθρο του. Ο δικηγόρος του δήλωσε  ότι δέχεται ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλές τόσο για τη ζωή του όσο και προσώπων του στενού περιβάλλοντός του, ακόμα και ανηλίκων.

Δημήτρης Λιγνάδης

Ηθοποιός και σκηνοθέτης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου γεννήθηκε στις 25/9/1964.

Διανοούμενος της τέχνης, προσωπικότητα πολυσύνθετη, με προβληματικά παιδικά χρόνια, και μέχρι πρότινος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, καλείται να «λουστεί» κι εκείνος τις συνέπειες των πράξεών του.

Μάλιστα το 2002  είχε δεχτεί στο σπίτι επίθεση με μαχαίρι – εκείνος πρεσβεύει από άγνωστο, τελευταίες φήμες λένε από γονέα νεαρού ηθοποιού – που λίγο έλειψε να πεθάνει και μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία».

Εδώ είναι πιο «άγρια» τα πράγματα, αφού  εκτός από τις καταγγελίες συναδέλφων του για παρενόχληση, τον καίνε  και δικές του δηλώσεις που είχε κάνει το 2017 σε  συνέντευξή του.

«Στη δική μου ζωή, ο έρωτας παίζει σχεδόν καταστρεπτικά σημαντικό ρόλο. Ας μου τύχει η καψούρα και ας πάει στον διάολο η αξιοπρέπεια. Για ποια αξιοπρέπεια μιλάμε όμως, όταν ο Σοφοκλής έχει γράψει στην «Αντιγόνη» ότι «αυτός που παθαίνει έρωτα, τρελαίνεται». Καψουρεύτηκα και θα κοιτάξω την αξιοπρέπεια; Τι λέτε ρε; Δεν με ενδιαφέρει η αξιοπρέπεια».

Τελευταίος του ρόλος  ο «Μάκβεθ» που αποθεώθηκε. Φαίνεται όμως  πως τον κατατρέχει η κατάρα του Σαιξπηρικού ήρωα, με την ψυχολογία του να βρίσκεται στα Τάρταρα με όσα γράφονται, αν και τα χαρακτηρίζει  «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών».

Πέτρος Φιλιππίδης

Το τσουνάμι του Eλληνικού  Me Too  που σαρώνει το χώρο θεάτρου, πήρε σβάρνα και τον  Πέτρο Φιλιππίδη, που είχε σηκώσει και ψηλά τον…αμανέ ως προς το ταλέντο του.

Οι τρομερές καταγγελίες, στα όρια του αδιανόητου,  γνωστών πρωταγωνιστριών για το τι πέρασαν  στο ξεκίνημά τους σε νεαρή ηλικία από τον συγκεκριμένο, βρίσκονται στα χέρια του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Άμεση αντίδραση της  ΕΡΤ, να διακόψει την συμμετοχή του στο σήριαλ «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» – εκτός από τα επεισόδια που έχουν γυριστεί – και κατ΄ απαίτηση αρκετών συναδέλφων του που συμπρωταγωνιστούν. Για τον ίδιο λόγο τέλειωσε η συνεργασία του με το θέατρο «Μουσούρη», αλλά  και με την Digea.

Το σποτ της αποσύρθηκε από τον τηλεοπτικό αέρα και το Διαδίκτυο, ενώ η εταιρεία αναζητεί τον αντικαταστάτη του. Τώρα παίρνει των…ομματιών του και αναχωρεί για Γιάννενα για να προστατέψει την οικογένειά του.

Η Κάτια Δανδουλάκη, που τον  απέλυσε το 2019 από την παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», όταν της γνωστοποιήθηκε σχετικό περιστατικό από μέρος του, αναφέρει σε σημείωμά της: «Ο χώρος του θεάτρου είναι ο καθρέφτης της ζωής και η ζωή είναι ΙΕΡΗ».

Σαν Eπίλογος: Ένα-ένα ανοίγουν πολλά στόματα καθημερινά. Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σε κάθε χώρο από  αρρωστημένα (η μόνη εξήγηση) πρόσωπα με εξουσία που θέλουν να δείξουν και να επιβάλουν τη δύναμή τους.

Ίσως και με την ευκαιρία της πανδημίας θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν σημαίνει τίποτα ούτε η εξουσία, ούτε τα πλούτη, ούτε η δύναμη, αφού εν ριπή οφθαλμού  δύναται να μας τα αφαιρέσει ο εκάστοτε  κορωνα-ιός μαζί με τη ζωή μας, που είναι το μόνο ιερό. Και αυτή πρέπει να σεβόμαστε και τη δική μας και των συνανθρώπων μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press: Όταν η Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου τιμούσε τον απολογητή βιαστών και παιδεραστών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και Υπερβάσεις»…κάνοντας μάλιστα μια διθυραμβική ομιλία για τον κ. Κώστα Τσόκλη.

«Τιμάμε σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, έναν διεθνή εικαστικό, έναν πολυσχιδή και τολμηρό πειραματιστή»…ήταν η εισαγωγή της.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαρόπουλου έχει την κυρία ευθύνη για το ατόπημα που διέπραξε, διότι με την παρουσία της και την διθυραμβική της ομιλία τίμησε έναν υπερασπιστή άθλιων εγκληματιών, έναν υποστηρικτή του βιασμού και των κτηνών που τον διαπράττουν, έναν απολογητή των βιαστών ανηλίκων.

Και αυτές οι θέσεις του κυρίου Τσόκλη ήταν απολύτως γνωστές και δημόσια διατυπωμένες, πολύ πριν τον τιμήσει η κυρία Σακελλαρόπουλου. Είχαν προβληθεί βλέπετε και στην δημόσια τηλεόραση!

Το γεγονός ότι η ΠτΔ τον τίμησε ως «καλλιτέχνη» και όχι ως απολογητή της κουλτούρας του βιασμού, δεν αποτελεί δικαιολογία. Η ΠτΔ έχει την θεσμική υποχρέωση εκπροσώπησης του Έθνους και δεν είναι κριτικός τέχνης. Όπως ακριβώς υποδέχτηκε την Σοφία Μπεκατώρου, όχι ως αξιωματικό ή Ολυμπιονίκη, αλλά ως θύμα του απεχθέστερου των εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ δηλώσεις του Κώστα Τσόκλη, χωρίς περικοπή στο βίντεο:

Και τα συμπεράσματα ΔΙΚΑ ΣΑΣ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here