Κάθοδος ξένων επενδυτών στην Αθήνα για τα Δάνεια-«Ερείπια»!!

0
769

Επενδυτές που ειδικεύονται στην εξαγορά με έκπτωση δανείων που δεν εξυπηρετούνται καταφθάνουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν κατά πόσον έχουν αξία τα ερείπια που απέμειναν έπειτα από την χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας, γράφει ο Antonio Vanuzzo στο πρακτορείο Bloomberg.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Mountain of Crisis-Era Bad Debt Puts Brakes on Greece’s Rebound.

Οι επενδυτές αυτοί που θα παρακολουθήσουν το ετήσιο συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τύχουν θερμής υποδοχής, αφού αποτελούν βασικό παράγοντα των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης να αναζωογονήσει ένα τραπεζικό σύστημα που παραμένει καθηλωμένο λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στερώντας τις επιχειρήσεις από τα απολύτως αναγκαία κεφάλαια.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία διανύει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης, οι χορηγήσεις των τραπεζών υποχωρούν και έπεσαν στο 1,4% τον Νοέμβριο, σε σχέση με το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τ.τ.Ε.

«Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με άριστη τεχνογνωσία και σοβαρές επιχειρηματικές προτάσεις, που έχουν τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ, χρειάζονται επειγόντως χρηματοδότηση», δήλωσε ο Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός και πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Capital Partners SA.

Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την χρηματοδότηση είναι η κληρονομιά που έχει αφήσει η κρίση χρέους.

Οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση σχεδόν του μισού του συνόλου των τραπεζικών δανείων.

Με άλλα λόγια, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών ανέρχεται στα 88,6 δις ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο μισό του ΑΕΠ της χώρας.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και το 2018 πούλησαν σε επενδυτές κόκκινα δάνεια ύψους 12,5 δις ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Evercore. Ωστόσο η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν αρκεί και επιδιώκει την επιτάχυνση των πωλήσεων NPLs.

Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου, με το οποίο τα κόκκινα δάνεια μεταφέρονται σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο κατόπιν θα προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων σε επενδυτές. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται δυνητικά η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για τα ασφαλέστερα τμήματα των δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει την έγκριση του σχεδίου από τις ευρωπαϊκές αρχές. Εν τω μεταξύ, η Τ.τ.Ε. επεξεργάζεται δικό της σχέδιο για ομαδοποίηση των δανείων και πώλησή τους σε επενδυτές. Πολλά εξαρτώνται από το αν θα πειστούν οι διεθνείς επενδυτές να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες αυτές.

Επόμενο είναι λοιπόν ότι οι Έλληνες ιθύνοντες και τραπεζίτες θα παρακολουθούν στενά τις διαθέσεις των επενδυτών που θα παραστούν στο συνέδριο. Αυτοί με τη σειρά τους θα θελήσουν να βεβαιωθούν ότι αξίζει να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

«Η μείωση των κόκκινων δανείων συνοψίζεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στην ύπαρξη λειτουργικής αγοράς εξυπηρέτησης των δανείων και δεύτερον στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο Δ. Αναγνωστόπουλος, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων στην Attica Bank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here