Νέες Προκλήσεις των Τούρκων στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δένειας.

0
205

Σε νέες προκλητικές ενέργειες προέβησαν οι Τούρκοι, αυτή τη φορά στην περιοχή της Δένειας, συνεχίζοντας το μοτίβο της έντασης, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στην αφετηρία της η νέα προσπάθεια διερεύνησης εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Όπως κατήγγειλε ο Κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν ορύγματα δίπλα από τη νεκρή ζώνη, δημιουργώντας αντιαρματικές τάφρους, σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων από τα όρια της νεκρής ζώνης.

Δένεια: Οι προκλήσεις των Τούρκων στη νεκρή ζώνη συνεχίζονται | AlphaNews.Live

Μιλώντας στο κρατικό ΡΙΚ, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως στην κοινότητα Δένειας επικρατεί ανησυχία, ενώ σε ενέργειες προβαίνουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιώτου, «οι Τούρκοι στρατιώτες κάνουν ορύγματα δίπλα στη γραμμή από τη νεκρή ζώνη, όπως έκαναν στην Δερύνεια, δηλαδή αντιαρματικές τάφρους. Είναι στα όρια της νεκρής ζώνης, δεν είναι μέσα στη νεκρή ζώνη. Είναι σε απόσταση πενήντα μέτρων. Χθες το εντοπίσαμε εμείς».

Παράλληλα πρόσθεσε πως, «επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Εθνική Φρουρά που πήγε όσο μπορούσε κοντά και κατέγραψε. Οι Τούρκοι συνεχίζουν και κάνουν τις αντιαρματικές τάφρους. Το Υπουργείο Άμυνας ήταν παρόν στην περιοχή μέχρι εκεί που μπορεί να πάει. Ενημερώσαμε και το Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. Ενημερώσαμε και τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν έχουν απαντήσει ακόμα τίποτα».

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους. «Δεν είναι ότι πιο ευχάριστο να κατοικείς εκεί και να βλέπεις τον Τουρκικό στρατό να συνεχίζει τα αμυντικά έργα και να φτιάχνει φυλάκια. Δεν υπάρχει όμως πανικός».

Ερωτηθείς σχετικά, αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, εάν είναι ενήμερος για τις νέες Τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια είπε πως, «παρόλο που η παρούσα συνάντηση είναι τελετουργικού χαρακτήρα, θα μπορούσα να πω πως δεν είναι άγνωστο αυτό το περιστατικό, όπως και άλλα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Είναι γνωστός ο τρόπος που προσεγγίζουν οι κατοχικές δυνάμεις».

Το καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, λένε τα ΗΕ

Το καθεστώς της νεκρής ζώνης παραμένει αμετάβλητο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε σχέση με τις αναφορές για κινήσεις των Τούρκων στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε ότι έχουν υπόψη τους «αναφορές για κατασκευαστική δραστηριότητα βόρεια της Δένειας, έξω από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών».

«Είμαστε σε επαφή με τον τοπικό κοινοτάρχη για να τον καθησυχάσουμε ότι το καθεστώς της ουδέτερης ζώνης παραμένει αμετάβλητο», πρόσθεσε. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά την περιοχή για να αποτρέψει τυχόν εντάσεις, ανέφερε ακόμη ο κ. Σίντικ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here