Οδηγός και Τσιγάρο…..το θανάσιμο δίδυμο.

0
209

Άκουσα προ ημερών για κάποια…..όψιμη απόφαση περί του ότι θα απαγορευθεί λέει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο όταν συνταξιδεύουν παιδιά κάτω των….12 ετών!

Η αλήθεια είναι πως κατ' αρχήν άκουσα την απόφαση αυτή με ευχάριστη έκπληξη – εάν όντως η είδηση αληθεύει – και θυμήθηκα την σοφή παροιμία του λαού μας που λέει: Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Πράγματι λοιπόν, για να εμπεδώσουν οι αρμόδιοι κάποτε την ανάγκη για την εφαρμογή επί τέλους της απόφασης αυτής, έπρεπε φαίνεται να ξημερώσει το 2017 προκειμένου να αντιληφθούν ότι, όταν ο οδηγός ντουμανιάζει μέσα στο ΙΧ του τα ίδια του τα παιδιά και τους συν-επιβαίνοντες, τους πνίγει όλους μέσα στον Παράδεισο της νικοτίνης με ότι αυτό στοιχίζει στη υγεία τους ! Και μακάρι να σταματούσε το κακό εκεί.

Αλλά πριν σχολιάσουμε περισσότερο το μεγάλο πρόβλημα του καπνίσματος την ώρα της οδήγησης, επιτρέψτε μου να υποβάλλω μια….αφελή ερώτηση επί του προκειμένου:

Φταίει άραγε μόνον ο «παθιασμένος» οδηγός η μήπως και εδώ φταίει το Κράτος που περιέργως ανέχεται χρόνια τώρα ,αυτή τη νοσηρή και καταστροφική κατάχρηση που γίνεται σε βάρος των συν-επιβαινόντων;

Πέρα όμως από την ανεπανόρθωτη ζημιά που γίνεται στην υγεία που σκορπάει ο «συννεφιασμένος» θάνατος, είναι και η κωμικοτραγική σύλληψη της ιδέας περί απαγόρευσης της συμμετοχής στο ταξίδι με το ΙΧ, στα παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ θα επιτρέπεται στα παιδιά…..κρατηθείτε…άνω των 12!!

Διερωτώμαι, σε ποιό Πανεπιστήμιο διδάσκεται αυτός ο διαχωρισμός της ηλικίας με όριο το «12»;; 

Δηλαδή ως φαίνεται, ορισμένοι στον τόπο μας ανακάλυψαν προφανώς, ότι τα παιδιά άνω των δώδεκα, π.χ. των 12,5 η 13 ετών και όχι μόνον, είναι πλέον άτρωτα στην ζημιά του παθητικού καπνίσματος!! Καταπληκτική λοιπόν η σπουδαία αυτή διαπίστωση. Ίσως αξίζει να αφιερωθεί εδώ, ένα ακόμη βραβείο NOBEL!

Εκτός όμως από αυτήν την ιστορική ανακάλυψη, τίθεται και ένα ακόμη θέμα εν προκειμένω: Όταν τους σταματήσει ο τροχονόμος, θα πρέπει να γνωρίζουν και τα συνταξιδεύοντα παιδιά πως πρέπει να φέρουν μαζί τους και τα……..Πιστοποιητικά γεννήσεων τους με πρόσφατη κατάλληλη φωτογραφία, ώστε το όργανο της τάξεως να μπορεί να εφαρμόσει το Νόμο και να διατάξει, υποθέτω, το άμεσο κατέβασμα του παιδιού από το αυτοκίνητο προκειμένου να μη συνεχισθεί η παρανομία και να παύσει το παιδί να υφίσταται τη ζημιά του καπνού που εισπνέει.

Σκεφθείτε τώρα να λάβει χώρα όλη αυτή η διαδικασία καταμεσής της νύχτας και μάλιστα σε περιοχή απομακρυσμένη. Αριστούργημα σκηνικού! Ε;

Μιας όμως και ασχολούμαστε με το κάπνισμα κατά την οδήγηση, σκέφθηκα και απορώ: Πως δε βρέθηκε μέχρι σήμερα, κανένας αρμόδιος να σκεφθεί πως και το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορευθεί επί τέλους γενικώς κατά την οδήγηση;

Σας πέρασε ποτέ από το νου ότι ένας αρειμανίως καπνίζων οδηγός, την ώρα που οδηγεί μπορεί να γίνει αιτία πολύ σοβαρού ατυχήματος των επιβαινόντων αλλά και των πεζών;

Ότι μπορεί ένας δύστυχος από τη μια στιγμή στη άλλη να βρεθεί στον….άλλο κόσμο επειδή κάποιος οδηγός δεν μπορεί να κρατήσει την ικανοποίηση του πάθους του μέχρι να σταματήσει κάπου για να πάρει τη…..δόση του; Και καλά να «φύγει» ο ίδιος. Ο άλλος όμως τι χρωστάει να μετατραπεί σε «παρελθόν»;

Το να ανάψεις ένα τσιγάρο την ώρα που οδηγείς θέλει κάποια διαδικασία αν συμφωνείτε: Να βρεις το πακέτο, να «ψαρέψεις» από μέσα το τσιγάρο, να σκύψεις και να βρεις τον αναπτήρα, να φέρεις τον αναπτήρα στο τσιγάρο, να κόψεις ταχύτητα, να ρουφήξεις για να «πάρει» το τσιγάρο να σχηματισθεί η καύτρα, να ξαναμπούν όλα στη θέση τους, να ξαναφέρεις τα χέρια σου σωστά στο τιμόνι και να ανοίξεις το παράθυρο για να μη φλομώσουν όλοι και συ να ξαναβλέπεις σωστά το δρόμο που εν τω μεταξύ έχει χαθεί πίσω από το προπέτασμα του καπνού σου.

Και όλα αυτά για να απολαμβάνεις το τσιγαράκι σου μέσα στη ζούγκλα της Ελληνικής ασφάλτου.

Για την «καύτρα» του τσιγάρου δεν το συζητάμε. Αυτή μένει κολλημένη στο τσιγάρο μέχρι τη στιγμή που κάποιος…..ούριος άνεμος από το ανοιχτό παράθυρο την αρπάξει απ' το τσιγάρο και την σφηνώσει είτε μέσα στο ρούχα σου η μέσα σε κάποιο μάτι συν-επιβαίνοντος η κάπου στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου και τότε «κλαύτα Χαράλαμπε» κι ο Θεός βοηθός.

Σωστά τα μέτρα περί ζώνης ασφαλείας, περί ελέγχου καυσαερίων, περί ασφαλούς οδήγησης γενικώς κλπ, κλπ. Όμως και το τσιγαράκι του κάθε ασυνείδητου οδηγού που στο τέλος μεταξύ των άλλων καταστροφών της προσωπικής υγείας του ,όταν φθάσει να γίνει «γόπα» εκσφενδονίζεται αναμμένο στο ύπαιθρο και καταστρέφει περιουσίες……τι γίνεται;

Πέρα από αυτά και κάτι ακόμα: Θεσπίσαμε Νόμους που απαγορεύουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Βέβαια άριστα κάναμε πιστεύοντας ότι θα σεβόμαστε το Νόμο. Καλά! Εδώ κάτι γίνεται και κάποιοι ελάχιστοι σέβονται το Νόμο.

Σιγά-σιγά θέλω να πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι ξύπνιοι Ελληναράδες, μετά……παρέλευση όμως….μερικών ίσως δεκαετιών, ακολουθήσουν και αυτοί το καλό παράδειγμα.

Όμως, εν τω μεταξύ τι γίνεται; Θα αφήσουμε το πράγμα όπως είναι και θα καμαρώνουμε εν τω μεταξύ γύρω μας πολλούς άλλους – κατά την γνώμη μου – νομικούς ερασιτεχνισμούς να μας εξοντώνουν;

Μήπως τώρα, πριν έρθει το καλοκαιράκι, είναι καιρός να σκεφθούμε το θέμα πιο σοβαρά;

Υ.Γ. Τέλος το κάπνισμα στο αυτοκίνητο. Πρόστιμο από 1.500 έως και 3.000 ευρώ για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους εν όσο επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here