Ο ΟΟΣΑ συντρίβει το Οικονομικό αφήγημα της Κυβέρνησης: Τρομακτική πτώση -36% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

0
89

To party τελείωσε…

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις άμεσες Ξένες Επενδύσεις είναι πρόσφατη έκθεσή του ΟΟΣΑ, ανατρέποντας το κυρίαρχο αφήγημα περί καλλιέργειας συνθηκών για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στις επενδύσεις.

Ειδικότερα, το 2023 οι ΑΞΕ στη χώρα μας σημείωσαν τρομακτική πτώση, μειούμενες από τα 8,44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 στα 5,43 δισεκατομμύρια ευρώ-ήτοι πτώση -36%.

Σε σχέση με τις Κεφαλαιακές ροές για Επενδύσεις στο Εξωτερικό, αυτές αυξήθηκαν στα 3,952 δισ. δολ. το 2023, έναντι 3,194 δισ. δολ. το 2022.

Την ίδια στιγμή, σε Παγκόσμιο επίπεδο, οι Παγκόσμιες ροές ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 7%, σε 1 364 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, διατηρώντας την πτωτική τροχιά τους και παραμένοντας κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το 2023, οι εισροές ΑΞΕ μειώθηκαν σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των οικονομιών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, σημαντικές πτώσεις σε άλλες οικονομίες έπαιξαν επίσης ρόλο στη συνολική ύφεση.

Ειδικότερα, εν μέσω ενός περιβάλλοντος συνεχιζόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταραχών και υπονοούμενων ότι ξένοι επενδυτές μπορεί να εκχωρούσαν τα Κινεζικά περιουσιακά τους στοιχεία το 2023, οι ροές ΑΞΕ προς την Κίνα μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Συνολικά, οι ροές ΑΞΕ σε Οικονομίες της G20 εκτός του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 46% το 2023.

Παρά τη γενική πτωτική τάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και ο Καναδάς ήταν οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για ΑΞΕ Παγκοσμίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here