Προδιαγεγραμμένη Τραγωδία; Η πτώση του Canadair στην Κάρυστο είναι η τελευταία στην μακρά λίστα με τις συντριβές αεροσκαφών.

0
9186

Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο παρακολούθησε την Τρίτη (25/07) τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair που επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο χειριστών του-του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Η συντριβή του αεροσκάφους φέρνει στην επιφάνεια την παλαιότητα του στόλου, καθώς δεν είναι λίγες οι πτώσεις ελληνικών CL-215 στο παρελθόν.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να περιορίσει εστία φωτιάς.

Το ένα του φτερό χτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά και να αποσπασθεί εξάρτημα του. Το Canadair είχε απώλεια στήριξης και δεν μπόρεσε να πάρει ύψος, γεγονός που οδήγησε στη συντριβή του στο έδαφος.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-215 τον Δεκέμβριο του 1975. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, συχνά όμως μοιράζονται σε όλη την επικράτεια για μεγαλύτερη κάλυψη και καλύτερη προστασία.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, τα καταγεγραμμένα ατυχήματα ή δυστυχήματα με αεροπλάνα CL-215 είναι τα εξής:

26.05.1977 – Ίσθμια Κορινθίας / s.n. 1042

18.07.1978 – Ιωάννινα / s.n. 1050

09.03.1984 – Α/Δ Ελευσίνας / s.n. 1015

10.09.1992 – Κεχριές s.n. 1075

22.08.1993 – Άνω Ροδινή Αχαΐας  / s.n. 1064

15.07.2000 – Αργαλαστή Πηλίου / s.n. 1048

06.07.2006 – Νέα Μάκρη / s.n. 1112

17.07.2015 – Νεάπολη Λακωνίας / s.n. 1070

26.06.2016 – Δερβενοχώρια / s.n. 1111

25.07.2023 – Κάρυστος

«Λύγισε» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είδε μπροστά στα μάτια της τη μοιραία συντριβή!

Την πτώση του μοιραίου Canadair τη στιγμή που επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο, είδαν και κατέγραψαν ζωντανά τα μέλη του συνεργείου της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο σημείο για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η δημοσιογράφος Ελένη Μπουγά μίλησε στη Δημόσια Τηλεόραση για τις στιγμές που έζησε, καθώς βρισκόταν στην ακριβώς απέναντι πλαγιά τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους.

Όπως είπε, λίγο πριν τη συντριβή, στην περιοχή είχαν κοπάσει οι άνεμοι και υπήρχαν μόνο λίγες, διάσπαρτες εστίες. Τότε, ο καμεραμάν «τραβούσε» πλάνα από την περιοχή.

«Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα του συνεργείου με το οποίο είμαστε μαζί από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς. Τον ηχολήπτη Κώστα Αδάμ και τον οπερατέρ, Γιώργο Αγνίδη»…σημείωσε αρχικά η ρεπόρτερ.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή για όλους μας. Συγκλονιστήκαμε. Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ήταν μία στιγμή που με αυτοθυσία αυτά τα παλικάρια έπεφταν στην πλαγιά για να κάνουν τις ρίψεις. Ήταν αξιοθαύμαστοι»…πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης, η Ελένη Μπουγά προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Μάλιστα, λίγο αργότερα η δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη για τη συγκίνησή της, με την παρουσιάστρια της ΕΡΤ να αναφέρει ότι είναι λογική η αντίδρασή της σε ένα τόσο θλιβερό γεγονός.

Υ.Γ. Μόλις πριν δυο μέρες ο Μητσοτάκης έλεγε για τα Canadair: Ξέρω ότι πετάτε κι ένα  αεροπλάνο, το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας και σήμερα μια αδιανόητη τραγωδία συγκλονίζει το πανελλήνιο μετά τον τραγικό χαμό δύο αξιωματικών που έπεσαν στο καθήκον.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις Μοίρες 355 όπου έστησε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, μπροστά στους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται για την ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών, ακόμα και με κίνδυνο τη ζωή τους.

Την ώρα που πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στη Ρόδο έκαναν στάχτη τις περιουσίες των πολιτών και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, ο πρωθυπουργός γελούσε και έκανε…αστεία στα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Έχοντας απέναντί του τους ήρωες αυτούς, ομολόγησε ότι γνωρίζει πώς τα Canadair  παρουσιάζουν βλάβες και είναι παλιά.

«Κι επειδή ξέρω ότι πετάτε κι ένα αεροπλάνο, το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες, ειδικά για τους χειριστές των CL- 215 έχω πολύ βαθιά εκτίμηση. Η δική μας η δουλειά είναι να σας υποστηρίζουμε έμπρακτα στη δουλειά την οποία κάνετε εσείς και το συντομότερο δυνατόν να αντικαταστήσουμε πια τα CL-215 με τα καινούρια CL-515»…είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στους πιλότους της 383 Μοίρας.

Σήμερα η Ελλάδα θρηνεί δύο αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το Canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο, κατέπεσε σε χαράδρα, με τον πλωτήρα του αεροσκάφους να «ξεκολλάει» σαν χαρτί.

Τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη, η οποία οδήγησε στην συντριβή.

Υποσχόμενος να φέρει σύγχρονα αεροπλάνα και να αντικαταστήσει αυτά του 1975, ο Πρωθυπουργός έταξε στους πιλότους ότι θα τους στηρίξει και ότι «ο Υπουργός θα τρέξει “σφαίρα” τα προγράμματα»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here