ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ τα Κονδύλια για πυροπροστασία από 10 δήμους της Αττικής…της Δήμητρας Τριανταφύλλου.

0
2113

Το Πινγκ Πονγκ των ευθυνών και οι καταγγελίες κατοίκων για ακαθάριστα οικόπεδα και μεγάλη συσσώρευση καύσιμης ύλης πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές.

Μόλις 6 δήμοι (από τους 66 της Αττικής) κι ένας Σύνδεσμος Προστασίας Δασών είχαν στείλει μέχρι τις 20 Ιουλίου το σχέδιο για την πυροπροστασία στην περιοχή τους, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και την ώρα που ο νόμος πλήττεται από πολλαπλά πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, τα εν λόγω σχέδια, τα οποία κοινοποιούνται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνουν μια εικόνα στις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε δήμος στο κομμάτι της πυροπροστασίας, καθώς και για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια.

Φέτος το συνολικό κονδύλι που δόθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στους Δήμους της Χώρας και σε Συνδέσμους Δήμων για την εκτέλεση προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας ήταν αυξημένο και έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 18,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Η έγκρισή του υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου με όλους τους δήμους να παίρνουν το ποσό που τους αντιστοιχεί εντός Απριλίου. Σημειώνεται πως κάθε δήμος λαμβάνει διαφορετικό ποσό ανάλογα με τις πράσινες εκτάσεις του και τις ανάγκες του.

Έγγραφο στις 8 Ιουνίου.

Καθώς οι Δήμοι της Αττικής δεν είχαν αποστείλει τα σχετικά σχέδια ως τις αρχές Ιουνίου όπως όφειλαν, στις 8 Ιουνίου το Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών έστειλε έγγραφο με θέμα: «Δράσεις Πυροπροστασίας 2023» αναφέροντας τα εξής:

Στην πυρά» τα κονδύλια για πυροπροστασία από 10 δήμους της Αττικής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος του τρέχοντος έτους εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών και δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι πριν την υλοποίηση των δράσεων πυροπροστασίας είναι απαραίτητη η σχετική συνεννόηση με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες, ενώ θα πρέπει να γνωστοποιήσετε άμεσα τα σχετικά έργα/ ενέργειές σας, στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Οι δέκα δήμοι που δεν απομάκρυναν την καύσιμη ύλη.

Στην πυρά» τα κονδύλια για πυροπροστασία από 10 δήμους της Αττικής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 3 Ιουλίου, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, συγκαλεί σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με 25 δημάρχους οι περιοχές των οποίων κρίνονται ως ευάλωτες και ευπαθείς, για την εκδήλωση πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας, σε Βόρεια, Δυτική και Νότια-Νοτιοανατολική Αττική.

Στη σύσκεψη παρίσταντο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Πουρνάρας.

Σε αυτή τη σύσκεψη, οι Δήμαρχοι ρωτήθηκαν τι ακριβώς έχουν πράξει στο κομμάτι του καθαρισμού ξερών χόρτων και λοιπής διαθέσιμης καύσιμης ύλης, στις περιοχές τους.

Ο Υπουργός είχε ήδη μια εικόνα του τι συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, βάσει των αναφορών που έχουν δώσει τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής, και διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 10 δήμοι από τους 25 ήταν σε κακό επίπεδο σε αυτό το κομμάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δέκα δήμαρχοι που δέχθηκαν τις συστάσεις του Υπουργού είναι οι:

Ωρωπού

Μάνδρας- Ειδυλλίας

Διονύσου

Αχαρνών

Κηφισιάς

Βύρωνα

Σαρωνικού

Λαυρεωτικής

Φυλής

Ραφήνας-Πικερμίου

Σημειώνεται πως η βαρύτητα της καύσιμης ύλης στις αστικές και περί-αστικές περιοχές είναι μεγάλη.

Όπως έλεγε στην «Κ» πριν από λίγες ημέρες ο πυρομετεωρολόγος και ειδικός εντεταλμένος συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Μ. Γιάνναρος:

«Από τους τρεις παράγοντες που καθορίζουν τη συμπεριφορά και την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς (καιρός, τοπογραφία, καύσιμη ύλη), η καύσιμη ύλη αποτελεί τον μοναδικό που ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει.

Ιδιαίτερα σε ζώνες μίξης, σε περιοχές δηλαδή όπου το αστικό περιβάλλον “μπλέκεται” με το φυσικό/δασικό περιβάλλον, είναι εξόχως σημαντικό να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα απομάκρυνσης/διαχείρισης της καύσιμης ύλης, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς».

Καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων.

Στις 19 Ιουλίου, δύο ημέρες αφότου έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές σε περιοχές των δήμων Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και μία ημέρα αφότου έχει ξεκινήσει αυτή στη Μάνδρα, το υπουργείο Εσωτερικών (τμήμα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής/Τμήμα Εποπτείας Ο.Τ.Α), αποστέλλει νέα ειδοποίηση με τη σήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» προς Ο.Τ.Α Α’ Βαθμού-Γραφεία Δημάρχων, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή στο Τμήμα Εποπτείας Ο.Τ.Α. της Α.Δ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) Αττικής, της απόφασης κατανομής των πιστώσεων των ΚΑΠ 2023 του δήμου σας και του βαθμού υλοποίησης της έως και σήμερα, και σε συνέχεια των προηγούμενων, να μας αποστείλετε τα στοιχεία/ έγγραφα περί των ενεργειών αναφορικά με την αξιοποίηση των εν λόγω χρηματοδοτήσεων το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 21/07/2023».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here