Τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής της Σύγχρονης Δασκάλας του Μακεδονικού Αγώνα Αθηνάς Τζινίκου-Κακούλη.

0
1383

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και  παρουσία  των μελών του  πανελληνίου συλλόγου απογόνων  Μακεδονομάχων  Παύλος Μελάς, τοπικών φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το πρωί μετά την Θεία λειτουργία στο Νέο οικισμό Γαύρου, τα αποκαλυπτήρια  της προτομής της αείμνηστης και μεγάλης κυράς της Μακεδονίας  Αθηνάς Τζινίκου-Κακούλη.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ του Δήμητρα Τσακάλου

Τα αποκαλυπτήρια της Μακεδονίτισσας  με την τεράστια εθνική προσφορά της  και στην περιοχή μας, έκαναν με  ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη τα  μέλη  του πανελληνίου συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων Παύλος Μελάς με τα συνεργαζόμενα  γυναίκεια  σωματεία Θεσσαλονίκης, κάτω από το συγκινητικό βλέμμα του Μητροπολίτη Καστοριάς ο οποίος και βραβεύτηκε από τον Συλλόγους  για την προσφορά του στην Μακεδονία.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Καστοριάς, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην  κυρά  της Μακεδονίας Αθήνα Τζινίκου-Κακουλη. Στην συνέχεια  ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλούδια από τα εγγόνια της και τους άλλους φορείς  και η  εκδήλωση έκλεισε με την  δεξίωση στον ξενώνα του Νέου Οικισμού Γάβρου.

Δυο λόγια για την Αθήνα Τζινίκου-Κακουλη.

Η Μεγάλη κυρά της Μακεδονίας Αθηνάς Τζινίκου-Κακούλη, γεννήθηκε το 1942 στο Βελβεντό Κοζάνης, ήταν φιλόλογος, λαογραφίας, ζωγράφος, συγγραφέας, η αξέχαστη Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης.

Mεγάλο και αθάνατο το έργο της, δεν ήταν μόνο το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, αλλά και η μετατροπή, υποστήριξη της οικίας που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, σε Μουσείο, στο χωριό Παύλος Μελάς Καστοριάς.

Η δράση της στα Κορέστεια ξεκίνησε το 1992, δημιούργησε εκπαιδευτικές εκδρομές, δωρεά παραδοσιακών στολών. Βοήθησε με μεγάλο χρηματικό ποσό στην Εκκλησία του χωριού νέου  οικισμού Γάβρου αλλά και  διάφορες άλλες δράσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με τις παρουσία τους ο βουλευτής της Ν.Δ . κ.  Ζήσης Τζικαλάγιας, ο Αντί-περιφερειάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος οι στρατιωτικές και αστυνομικές της περιοχής καθώς και διάφοροι  σύλλογοι από την Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here