Τουρκία και ΝΑΤΟ συνθλίβουν στα Στενά τις Συνθήκες Μοντρέ και Λωζάνης….της Κύρα Αδάμ.

0
332

Τον Μάιο του 2023, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα ένταξης της Σουηδίας, καθώς και τον καθορισμό της περιοχής επιχειρήσεων εκτός περιοχής ΝΑΤΟ (Out of NATΟ Area Operations), με στόχο στην περιοχή αυτή να συμπεριληφθεί και η Ουκρανία, ως φίλια προς το ΝΑΤΟ χώρα.

Ο Ερντογάν απαίτησε -και έγινε δεκτό από τον Γενικό Γραμματέα- να αποδεχθεί το ΝΑΤΟ την αλλαγή ονομασίας από ΣΤΕΝΑ σε ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΕΝΑ στη Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, στη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά και τη Σύμβαση του Μοντρέ (που αντικατέστησε τη Σύμβαση της Λωζάννης).

Η Συνθήκη του Μοντρέ και η «Ανατολίτικη πονηριά» - emprosnet.gr

Οι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν ζήτησε τη μετονομασία ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ σε ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΕΝΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι πολλοί, ο πλέον όμως εμφανής είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να βρει έρεισμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Το 1923, όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης αναγραφόταν στην πρώτη σελίδα το εξής:

Συνθήκη της Λωζάνης: Η χρονική συγκυρία της υπογραφής που στιγμάτισε την ιστορία | OnAlert

«The Convention respecting the regime of the Straits and other instruments signed at Lausanne».

Δηλαδή, γίνεται αποκλειστική αναφορά στα ΣΤΕΝΑ. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σύμβαση της Λωζάννης, που αποτελεί παράρτημα της συνθήκης, και στη Σύμβαση του Μοντρέ, που αναφέρεται αποκλειστικά στα ΣΤΕΝΑ και όχι σε ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΕΝΑ.

Η επίσημη ανάρτηση της Σύμβασης του Μοντρέ στη επίσημη σελίδα της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ, το 1936 με Ν. 4015. Η παγκόσμια κοινότητα μέχρι σήμερα γνωρίζει μόνο τα ΣΤΕΝΑ (regime des Detroits/Regime of the Straits) και όχι τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΕΝΑ.

Τυχόν αποδοχή από το ΝΑΤΟ της αλλαγής ονομασίας από ΣΤΕΝΑ σε ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΕΝΑ παραβιάζει και παραποιεί παράνομα και αυθαίρετα τη Συνθήκη της Λωζάννης σε βάρος της Ελλάδας και μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια αναθεώρησής της, με πλήθος παράπλευρων συνεπειών για την Ελληνική κυριαρχία.

Και τούτο διότι η Άγκυρα θα έχει ως βάση και στήριγμα τη μετονομασία των Στενών από το ΝΑΤΟ και κυρίως από τις Νατοϊκές χώρες Η. Βασίλειο, Γαλλία, Ρουμανία, Ελλάδα κ.λπ., που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, και θα ζητήσει την αναθεώρησή της ή τη μη εφαρμογή της λόγω ουσιώδους παραβίασης από την Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται και πάλι στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Με την εγκληματική αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία μόνη της αλώνιζε στον οργανισμό.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here