Το παρασκήνιο ότι η Τουρκία έχει υποκλέψει σχέδια και μελέτες για το τεμάχιο «8».

0
458
Turkish drilling vessel Yavuz is pictured at Dilovasi port in the western city of Kocaeli, Turkey, June 20, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Έντονες συζητήσεις πυροδότησε η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ μετέφερε την είδηση πως «υπάρχει πληροφόρηση, που μάλλον είναι ορθή, ότι η Τουρκία έχει υποκλέψει σχέδια και μελέτες από κάποια εταιρεία, γι’ αυτό και πήγε στο συγκεκριμένο σημείο στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ κατά πόσο εννοεί ότι έχουν πάρει στοιχεία από την ιταλική ΕΝΙ, ο κ. Κούσιος απάντησε πως «έχουν εξασφαλίσει από κάπου, κάποια σχέδια και κάποιες μελέτες δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι, ωστόσο οι πληροφορίες και το σημείο στο οποίο έχει πάει η Τουρκία αυτό δείχνουν».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση η οποιαδήποτε υπόνοια ούτε εναντίον της TOTAL ούτε εναντίον της ENI, ότι έχουν δώσει τα στοιχεία στην Τουρκία και φρόντισε μάλιστα να το επαναλάβει έτσι ώστε να γίνει σαφές.

Την ίδια ακριβώς ώρα που ο κ. Κούσιος μιλούσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο υποκλοπής στοιχείων ή μελέτης από πλευράς Τουρκίας, απάντησε λακωνικά πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε καμιά περίπτωση. Στοιχείο που φαίνεται, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ να κερδίζει έδαφος.

Δεν έχουν εικόνα…

Αυτό που πηγάζει μέσα από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, είναι πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής εικόνα του τι γνωρίζει και τι στοιχεία κατέχει η Τουρκία σε σχέση με το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν προκύπτει άλλωστε από κάπου, το συμπέρασμα πως η Τουρκία έχει υποκλέψει στοιχεία από οποιαδήποτε μελέτη με τρόπο που να είναι ύποπτος ή αθέμιτος.

Πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα όποια στοιχεία κατέχει η Τουρκία, να προκύπτουν από σχετικές έρευνες του Barbaros στην περιοχή ή ακόμα και μέσα από τα στοιχεία τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν από το Τμήμα Περιβάλλοντος (βλ. θέμα πιο κάτω).

Οι ίδιες πηγές πάντως μετέφεραν στον «Π» τη θέση πως η ΕΝΙ, την οποία όλοι επικαλούνται τις τελευταίες μέρες για το τεμάχιο 8, δεν θεώρησε πως ο στόχος στο συγκεκριμένο τεμάχιο είναι ο καλύτερος δυνατός, γι’ αυτό και αποφάσισαν, όπως υποστηρίζουν οι πηγές να κινηθούν προς άλλα τεμάχια και στόχους.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

Υ.Γ. Τεμάχιο 8: Την δημοσίευση κατά λάθος μελετών επιβεβαίωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here