300 Δήμοι δεν στέλνουν προσχέδια προϋπολογισμών στο ΥΠΕΣ.

0
248

Χωρίς…..προϋπολογισμούς κινδυνεύουν να βρεθούν οι 300 από τους 325 δήμοι της χώρας από την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013.

Σύμφωνα με στέλεχος της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με το οποίο συνομίλησε το capital.gr, μέχρι σήμερα μόνο 20-25 δήμοι έχουν στείλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπουν οι διατάξεις που βασίζονται στα σχετικά με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άρθρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλη μαζί με τον εφαρμοστικό. Η διορία από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι υπόλοιποι……300 δήμαρχοι ακολουθούν έως τώρα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη βάση των αποφάσεων της τελευταίας πανελλαδικής γενικής συνέλευσης των δημάρχων, και δεν στέλνουν τα προσχέδια τους στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά στις αποκεντρωμένες περιφερειακές διοίκησης όπως έκαναν μέχρι πέρσι.

Η άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων να πειθαρχήσουν με τις νέες υπουργικές διατάξεις ενισχύθηκε μετά την έκδοση της τελευταίας κοινής υπουργικής απόφασης των κ.κ. Γιάνη Στουρνάρα και Γιάννη Μιχελάκη (31 Ιουλίου 2013), η οποία προέβλεπε τη μείωση κατά 53% των επενδυτικών πόρων των δήμων (ΣΑΤΑ), κατά 1,9% των δαπανών για τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά και κατά 8,9 % των προνοιακών επιδομάτων.

Ειδικά, η μείωση των επενδύσεων – λένε στην ΚΕΔΕ – ότι θα στερήσει τους δήμους από κάθε δυνατότητα αποκατάστασης οδικών αρτηριών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα δεχθεί να κατατεθούν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί όπως και πέρσι, δηλαδή στις αποκεντρωμένες διοίκησης και όχι απευθείας στο Υπ. Εσωτερικών.

Παράλληλα προσδοκούν και την ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, το οποίο επιβραβεύει οικονομικά με κοινοτικά κονδύλια τους οικονομικά υγιείς δήμους.

Στην εξομάλυνση των σχέσεων τους με την κεντρική εξουσία, οι δήμαρχοι ελπίζουν ότι θα συμβάλλει και η καταδικαστική -για την κυβέρνηση- απόφαση που εκτιμούν ότι θα βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα προσφύγει τις αμέσως μέρες η ΚΕΔΕ ενάντια στη σκληρή εποπτεία που επιβάλλει το “Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας” στους ΟΤΑ.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, οι δήμαρχοι βασίζουν τις ελπίδες τους για μια σχετική επαναχώρηση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι δεν θα πάρει πάνω της πολιτικό κόστος της κατάρρευσης των διοικήσεων των δήμων που θα προκληθεί είτε από τις μαζικές παραιτήσεις δημάρχων που θα αρνηθούν να υποβιβασθούν σε απλούς «υπαλλήλους της κυβέρνησης», είτε ακόμα και από τις «απολύσεις» τους από την κυβέρνηση.

Τυπικά, η κυβέρνηση, θα μπορούσε να θέσει σε αργία όσους δημάρχους αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου.

Ο έμμεσος ή άμεσος, όμως, «αποκεφαλισμός» των δήμων θα κλόνιζε τη σταθερότητα που θέλει η κυβέρνηση μέχρι τις τριπλές εκλογές του προσεχούς Μάη 2014 (σ.σ. Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές)…….

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here