Michelangelo Pistoletto: Εκθέτει στα «Αισχύλεια».

0
274

Ο Michelangelo Pistoletto – ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της Ιταλίας, πρωταγωνιστής της κίνησης «Arte Povera» – θα παρουσιάσει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας στο Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας, από 30 Αυγούστου έως 5 Οκτωβρίου 2014.

Την επιμέλεια της έκθεσής έχει η Manuela Gandini, κριτικός τέχνης, καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μιλάνο.

Δύο μεγάλες κατασκευές, ειδικά για μεγάλους χώρους, εμπνευσμένες και σχεδιασμένες για το ελληνικό περιβάλλον, θα διεγείρουν συμβολικά το χώρο και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της ιστορίας. 

Επανασυνδέοντας τα ερείπια του παρελθόντος με αυτά του σήμερα, τον αρχαίο μύθο με την καθημερινότητα, τον άνθρωπο με το Θείο, ο καλλιτέχνης θα αφήσει ένα σημάδι δυνατό και στοχευμένο στο χώρο των «Αισχυλείων». Θα παρουσιάσει τον «Τρίτο Παράδεισο», και έναν διπλό «Λαβύρινθο», με δύο κέντρα.

Στο ένα θα υπάρχει ένα τραπέζι αντικατοπτρισμού στο σχήμα της Μεσογείου, στο άλλο ο νεκρός κορμός ενός δένδρου, απ’ όπου θα γεννηθεί ένα νέο κλωνάρι /φυτό.

Ο «Τρίτος Παράδεισος» είναι ένα σύμβολο – που εμπνεύστηκε πριν δέκα χρόνια – το οποίο επανασχεδιάζει το μαθηματικό σχήμα του άπειρου.

Στο κέντρο ένωσης των δύο καμπυλών, υπάρχει ένας τρίτος κύκλος, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη σύνθεση των δύο εξελικτικών φάσεων του ανθρώπου: τον φυσικό παράδεισο (απ ’όπου γεννήθηκε) και τον τεχνητό παράδεισο (ο οποίος εκπροσωπείται από την κατάκτηση της τέχνης και της τεχνολογίας).

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ στη γκαλερί Serpantine.

Στη σύγχρονη σύγκρουση των δύο εννοιών (φυσικού και τεχνητού παραδείσου), το κεντρικό σημάδι μεταμορφώνεται στην επείγουσα ανάγκη μίας λύσης. Αυτό πράγματι περιέχει και τις δύο σφαίρες και απεικονίζει τη γενεσιουργό αγκάλη ως ιδανικό τρόπο να ξεπεραστεί η κρίση και η σύγκρουση. 

Το Δεκέμβριο του 2012, ανατρέποντας την αρνητική εικόνα της προφητείας των Μάγια, ο Pistoletto κήρυξε την «Ημέρα Αναγέννησης», δημιουργώντας τον «Τρίτο Παράδεισο» σε πάνω από 70 χώρες στον κόσμο, χρησιμοποιώντας πάντα υλικά διαφορετικά μεταξύ τους, όπως καπάκια από μπουκάλια, ρωμαϊκά ερείπια, δαυλούς, άτομα με αναπηρία, λουλούδια, περιβόλια κτλ..

Στην Ελευσίνα, ο καλλιτέχνης με την επαναστατική πράξη της διάτρησης του εδάφους του προαυλίου του Ελαιουργείου σχεδιάζοντας τη γραμμή του «Τρίτου Παραδείσου», θα επιτύχει την κάθαρση, ανοίγοντας και πάλι την επικοινωνία μεταξύ ουρανού και γης.

Μεταξύ του Κάτω Κόσμου (υπεδάφους), όπου το χειμώνα κατοικεί η Περσεφόνη και της επιφάνειας της γης, όπου ζούμε εμείς. Μεταξύ του κόσμου των νεκρών κι αυτού των ζωντανών.

Η Ελευσίνα είναι ο ιδανικός τόπος για να αντιληφθούμε το μήνυμα του Pistoletto, υπό την προοπτική μιας συμβολικής επανασύνδεσης του φυσικού βασιλείου, το οποίο εκπροσωπεί η μορφή της Δήμητρας (η Μητέρα Γη), και του τεχνητού (το οποίο αντιπροσωπεύεται από την ερήμωση/ την καταστροφή του περιβάλλοντος βιομηχανικού τοπίου).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή 18:00 – 23.00 καθημερινά. Είσοδος 3 ευρώ.

Ποιος είναι

Ο Michelangelo Pistoletto γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1933 στην Μπιέλλα του Πιεμόντε της Ιταλίας. Από το 1947 έως το 1958 εργαζόταν με τον πατέρα του στο Τορίνο που έκανε ανακαινήσεις- αναστηλώσεις κτηρίων.

Michelangelo Pistoletto πρωταγωνιστής της κίνησης «Arte Povera».

Το 1950 άρχισε να ζωγραφίζει πορτρέτα του και ανθρώπινες φιγούρες, το 1959 συμμετείχε στην Μπιενάλε του Σαν Μαρίνο και το επόμενο έτος έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση σε γκαλερί του Τορίνο. 

Στη συνέχεια άρχισε να ζωγραφίζει ανθρώπους και πορτρέτα του σε μονόχρωμο μεταλλικό φόντο, να …παντρεύει τη ζωγραφική με τη φωτογραφία μέσω της τεχνικής του κολάζ σε αστραφτερά φόντα, μετά ζωγράφιζε σε μεταλλικά πιάτα. Εξελίσσοντας τη δουλειά του όλο και περισσότερο ζωγραφίζει και σε μεγάλους καθρέφτες.

Το 1960 η γκαλερίστα Ileana Sonnabend τον…σύστησε σε ένα διεθνές κοινό. Το 1962 ζωγραφίζει σε τοίχους προσπαθώντας να σπάσει το ιταλικό κατεστημένο της τέχνης συνδυάζοντας τα απλά καθημερινά πράγματα με την τέχνη. Το ‘65/’66 δημιουργεί σειρά μικρών γλυπτών, το 1967 την εγκατάστασή ο «Τοίχος με τα κουρέλια» όπου τύλιξε τούβλα μέσα σε πολύχρωμα κουρέλια .

Ο Pistoletto, που ξεκίνησε αρχικά επηρεασμένος από την αμερικάνικη «ποστ-ποπ άρτ» και το φωτορεαλισμό, γρήγορα κατέλαβε την πρώτη θέση στους καταλόγους μεγάλων γκαλερί και οι κριτικοί τέχνης τον αποκάλεσαν τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της ιταλικής «Arte Povera».

Το 1967 έκανε ατομική έκθεση στη Μινεάπολη και το ίδιο έτος τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο στη Μπιενάλε του Σάο Πάολο.

Τότε άρχισε να εστιάζει στην τέχνη του video με performance , δημιούργησε το «Zoo Group», κι έδωσαν πολλές παραστάσεις από το 1968 έως το 1970, είτε μέσα στο στούντιο του, είτε στους δρόμους του Τορίνο ή άλλων μεγάλων πόλεων, ή στην είσοδο δημόσιων κτηρίων.

Αποσυρόμενος το 1974 έκανε μαθήματα για δάσκαλος του σκι και έμεινε στα βουνά του Σαν Σικάριο.

Στις αρχές του ’80 ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία στο θέατρο Quirino της Ρώμης. Από το 1990 μένει και εργάζεται στο Τορίνο, εκπροσωπείται από την Γκαλερί Lee Simon στο Λονδίνο και την Luhring Augustine Gallery στη Νέα Υόρκη.

Το 1994, ο Michelangelo Pistoletto διακήρυξε το πρόγραμμά του Progetto Arte, με στόχο τη δημιουργική και κοινωνική οικονομική ενοποίηση όλων των τμημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης, σε μια στενότερη έννοια, ο συνδυασμός όλων των επιτευγμάτων και των γνώσεων του πολιτισμού με τις πτυχές της τέχνης (π.χ. μόδα, θέατρο, design , κλπ).

Ο Michelangelo Pistoletto συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δραστήριους και παραγωγικούς διεθνείς καλλιτέχνες, δημιουργός στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 των «Αντικατοπτριστικών Πινάκων» (Quadri specchianti) και των «Απόντων Αντικειμένων» (Oggetti in meno). Το 1998 ιδρύει στη Μπιέλλα το Ίδρυμα Pistoletto Cittadellarte (Πόλη της Τέχνης Πιστολέττο) ένα χώρο διάδρασης μεταξύ τέχνης και κοινωνίας.

Το 2012 οργανώνει την «Ημέρα Αναγέννησης», πρώτη οικουμενική ημέρα αναγέννησης. Το 2013, από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι οργάνωσε μεγάλη ατομική έκθεση με θέμα: «Michelangelo Pistoletto, έτος πρώτο – ο Παράδεισος στη γη», ενώ έχει εκθέσει στο Λονδίνο στην γκαλερί «Serpantine».

Τον ίδιο χρόνο, ο καλλιτέχνης βραβεύεται στο Τόκιο με το Αυτοκρατορικό Βραβείο για τη Ζωγραφική. Εγκατάστασή του βρίσκεται στην είσοδο του Κτηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες από τον Ιούλιο του ’14 έως τον Σεπτέμβριο του ’14 με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ιταλίας στην Ε.Ε. το ’14.

Το έργο του Michelangelo Pistoletto θεωρείται ολοκληρωμένη τέχνη, έργο που κάνει τη χρήση του συνόλου, ιδανικό έργο ή όπως χαρακτηρίζεται με το γερμανικό όρο «Gesamtkunstwerk».    

{jcomments on}                        

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here