S&P παραδέχεται ευθέως: Είμαστε απατεώνες!!

0
329

Μας έχουν τσακίσει οι υποβαθμίσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων που διενεργούν «πιστοληπτική αξιολόγηση» στις χώρες και από αυτό εξαρτάται το επιτόκιο δανεισμού για μια χώρα. Πολλοί μάλιστα υποπτεύονται ότι οι εταιρίες αυτές (rating agencies) που έχουν εξελιχθεί σε «καρτέλ», αποτελούν ενίοτε και όπλο στα χέρια κυβερνήσεων (βλ. Ηνωμένων Πολιτειών) για την επιβολή επιθυμητών καταστάσεων που εξυπηρετούν γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις.

Λαμβάνοντας αυτά ως δεδομένα, θα αναμενόταν να έχει απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας στη Ελλάδα η δικαστική διένεξη ανάμεσα στο αμερικανικό κράτος και τη γνωστή εταιρία Standard & Poor’s (S&P), σε δικαστήριο της πολιτείας Καλιφόρνια, όπου έχουν λεχθεί απίστευτα πράγματα!!

Το αμερικανικό Δημόσιο διεκδικεί από την S&P το μυθώδες ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας την S&P ότι είχε «ειδικές σχέσεις» με τους οργανισμούς που εμπορεύονταν αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα και ότι οι αξιολογήσεις της ήταν παραπλανητικές.

Η εταιρία από την πλευρά της απειλεί, ότι εάν καταδικαστεί θα ακολουθήσουν προσφυγές και νομικές διαδικασίες από όσους έχασαν χρήματα που θα στραφούν έναντι και των δύο, κάτι που θα σημάνει την πλήρη καταστροφή για αμφότερους, την εταιρία και το κράτος!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις 8 Ιουλίου 2013 που εντοπίσαμε, οι δικηγόροι της S&P φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο μια παράδοξη και άκρως αποκαλυπτική επιχειρηματολογία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κοιμάται ύπνο βαθύ, αλλά και στην ευρύτερη επικοινωνιακή της πολιτική απέναντι στις χώρες-μέλη, στους εταίρους μας στην Ένωση, αφού όσα φέρονται να ελέχθησαν είναι στην κυριολεξία σοκαριστικά και στοιχειοθετούν σκάνδαλο μεγατόνων.

Τι είπαν όμως οι δικηγόροι της εταιρίας; Να διευκρινίσουμε αρχικά, ότι το αντικείμενο της διένεξης ανάμεσα στο αμερικανικό κράτος και την S&P είναι οι θετικές αξιολογήσεις που δίνονταν στα χρηματοοικονομικά προϊόντα που είχαν σχηματιστεί από την κατοχή ενυπόθηκων δανείων και οδήγησαν στο σκάσιμο της «φούσκας» παρασέρνοντας μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και απειλώντας σοβαρά ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.

Οι δικηγόροι της S&P, σε μια προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο να μην ασχοληθεί με την υπόθεση και να την θέσει στο αρχείο, ανέφεραν, ότι κάθε λογικός επενδυτής όφειλε να γνωρίζει, πως η υπόσχεση – διαβεβαίωση της εταιρίας ότι οι αξιολογήσεις της είναι αντικειμενικές, είναι όπως ο πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που προσπαθεί να σε πείσει, ότι το αυτοκίνητο που θέλει να σου πουλήσει το κατείχε μια γηραιά κυρία και το οδηγούσε μόνο κάθε Κυριακή!

Οι δικηγόροι της εταιρίας υποστήριξαν, ότι κάθε λογικός επενδυτής θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι οι διαβεβαιώσεις περί ανεξαρτησίας είναι απλώς μάρκετινγκ! Οι δε αξιολογήσεις της θα πρέπει να αντιμετωπισθούν υπό την οπτική της «ελευθερίας του λόγους» και όχι ως «οικονομικού περιεχομένου δηλώσεις»!

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ! Οι άνθρωποι δηλώνουν από μόνοι τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και ζητούν να αναγνωριστεί το έγκλημα που διέπραξαν εναντίον των επενδυτών ως θεμιτό και νόμιμο!

Τι πρέπει να πει κανείς στην περίπτωση κρατών όπου και οι αξιολογήσεις τους έχουν οδηγήσει σε αδυναμία δανεισμού με ορθολογικά επιτόκια και έχουν οδηγήσει στη πείνα λαούς;

Οι δικηγόροι της εταιρίας, σε μια….δικολαβίστικη απόπειρα, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση όφειλε να προειδοποιήσει όποιον βασίζεται στις αξιολογήσεις τους! Δηλαδή, από μόνοι τους παραδέχονται ότι δημιουργώντας «ειδικές σχέσεις» με πελάτες με βάση το οικονομικό συμφέρον, μπορούν να σου βγάλουν ότι αποτέλεσμα επιθυμείς!

Και με βάση το τι λένε αυτοί, σε μια απολύτως διαβρωμένη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκελα Μέρκελ έχει καταδικάσει τον ευρωπαϊκό νότο στην πείνα και την εξαθλίωση!

Για τη Ιστορία, αναφέρουμε, ότι το δικαστήριο απέρριψε τη επιχειρηματολογία των δικηγόρων της S&P και η δίκη θα προχωρήσει…..όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί στις αρχές του 2015…..καλοί είναι και αυτοί.

Ελπίζουμε, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, να ασχοληθούν σοβαρότερα στην Ελλάδα με αυτήν και να φροντίσουν να το αξιοποιήσουν, κινητοποιώντας τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου…..αν δεν το κάνουν θα το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και θα έχει και δίκιο, οπότε να μην εκπλαγούν εάν αναγνωριστεί αυτό από το εκλογικό σώμα όταν έρθει η ώρα.

Διότι είναι λογικό τον απλό κόσμο να μην τον απασχολεί εάν μεγάλο-καθηγητάδες των οικονομικών προσπαθήσουν να μην χαλάσουν τις προνομιακές τους σχέσεις με τις εταιρίες αυτές που βρίσκονται στην «καρδιά του συστήματος»……

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here