Ελληνικό διάβημα προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Κύπρο!

0
200

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, Kerim Uras, στο Υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Γ.Γ. τόνισε στον Τούρκο Πρέσβη ότι η διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέλους του ΟΗΕ.

Ο Kerim Uras απήντησε ότι όπως η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία διενεργεί έρευνες σε περιοχές της δικής της ΑΟΖ, το ίδιο δικαιούται να κάνει και η Τουρκικοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με την βοήθεια της Τουρκίας! Ο κ. Μητσιάλης τον αντέκρουσε λέγοντας ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ΜΟΝΟ την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ o εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στις 07/10/2014 ότι αναστέλλονται οι συνομιλίες για την επανένωση της διαιρεμένης νήσου, σε απάντηση των σχεδίων της Τουρκίας για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ύδατα όπου η κυπριακή κυβέρνηση έχει, ήδη, παράσχει άδειες σε εταιρείες για γεώτρηση, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η απόφαση αυτή, ήταν το αποτέλεσμα αυτού που χαρακτήρισε ως «προκλητικές» και «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έλαβε την απόφαση, μετά από διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Ο Χριστοδουλίδης δεν είπε πότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα συνεχισθούν, πρόσθεσε, όμως, ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα ερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου, όπου διενεργείται γεώτρηση από την κοινοπραξία, που αποτελείται από την ιταλική «ENI» και την Νοτιοκορεατική Kogas, για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here