Επιστολή Βόμβα: Από τις 16 Μαρτίου προειδοποιούσαν κορυφαίοι επιστήμονες για σχέδιο ελέγχου της πανδημίας…του Ανδρέα Καψαμπέλη-Δημοκρατία.

0
274

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε η Κυβέρνηση το Σχέδιο κορυφαίων επιστημόνων για τον έλεγχο της πανδημίας. Επιστολή με τις υπογραφές Μαγιορκίνη, Λάγιου, Δερμιτζάκη κατατέθηκε ήδη από το πρώτο lockdown.

Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν λάβει μια επείγουσα επιστολή από ομάδα κορυφαίων επιστημόνων της χώρας, με τα μέτρα που όφειλε να πάρει αμέσως η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως είναι φανερό, εννέα μήνες αργότερα, η κυβέρνηση αγνόησε αυτό το SOS και τώρα η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης…

Το περιεχόμενο της επιστολής, που παρουσιάζει η «δημοκρατία», αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τους αρμοδίους και πολλαπλασιάζει τις ευθύνες τους, ύστερα και από τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» την περασμένη εβδομάδα για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, που έκανε το αλαλούμ, όλο αυτό το διάστημα, ακόμα μεγαλύτερο.

Η επιστολή ήταν δισέλιδη, με τον σαφή τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ SARS-COV-2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», είχε ημερομηνία 16 Μαρτίου και την υπέγραφαν εννέα από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους καθηγητές Ιατρικής.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ορισμένοι που στη συνέχεια συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων υπό τον κ. Τσιόδρα, όπως ο Γκ. Μαγιορκίνης και η Π. Λάγιου, αλλά και ο Μ. Δερμιτζάκης. Ο δε κ. Τσιόδρας, όπως διαβάζουμε, ήταν ενήμερος και σύμφωνος με το προτεινόμενο τότε σχέδιο!

Το άκρως σημαντικό της επιστολής αυτής είναι ότι διατυπώνονταν εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις, που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη μόλις θα έληγε το πρώτο lockdown, προκειμένου να αποφευχθεί το δεύτερο.

Τι πρότειναν

Από την αρχή κιόλας, οι επιστήμονες, επικαλούμενοι την έως τότε εμπειρία άλλων χωρών, έκαναν την εισήγηση για:

«Ένα ‘επιθετικό’ μοντέλο για τεστ στον ιό, όχι μόνο για το κομμάτι της διάγνωσης, αλλά και για το κομμάτι της ‘ανάγνωσης’ του πληθυσμού», το οποίο «θα δώσει τη δυνατότητα τόσο να εντοπιστούν εν δυνάμει πυρήνες όσο και να γίνει γενικότερα καλύτερη μοντελοποίηση της δυναμικής του ιού και να ληφθούν μέτρα με υψηλότερη ανάλυση και αποτελεσματικότητα, με βάση την ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικής διασποράς».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανσή τους ότι αυτό έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα, «τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες στην Ευρώπη».

Και, όπως προσέθεταν χαρακτηριστικά, «ακόμη και με τους περιορισμούς» που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας τότε:

«Eίναι σημαντικό να ξεκινήσουν τα τεστ άμεσα και να είμαστε έτοιμοι όταν χαλαρώσουν τα μέτρα να πραγματοποιούμε «επιθετικό» εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να συνεχιστεί συστηματικά η παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες…».

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν:

«Την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διαγνωστικών υποδομών στην Ελλάδα (ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, νοσοκομειακά εργαστήρια με τεκμηριωμένη εμπειρία στις αναλυτικές μεθοδολογίες που είναι σχετικές με την ανίχνευση του ιού), ώστε να μπορεί να καλυφθούν πρώτα οι βασικές ανάγκες (ίσως με brute force και με πιο παραδοσιακές και χρονοβόρες εργαστηριακές προσεγγίσεις) και σε δεύτερο επίπεδο, να καταστεί εφικτή η διενέργεια χιλιάδων εξετάσεων ανά ημέρα, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιδημία και να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικά μέτρα στον σωστό χρόνο.

Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς να διακοπεί ή να επηρεαστεί το υπάρχον σύστημα διάγνωσης και ιατρικής παρέμβασης».

Screening πληθυσμού

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code